reklama

Starý rodinný recept na marmeládu z dýní, hrušek a švestek

Dýně, švestky a hrušky – co mají společného? Spoustu věcí, například dozrávají na podzim, najdete je takřka na všech zahradách, mají spoustu vitaminů a dělají se z nich vynikající podzimní dobroty. Prozradíme vám starý rodinný recept na netradiční marmeládu z dýní, hrušek a švestek.

Letošní úroda dýní, švestek i hrušek byla bohatá, takže kromě buchet, koláčů a povidel, dýňových strašáků či hruškových křížal došla řada i pozapomenutý rodinný recept. Poměr jednotlivých surovin je 2 díly švestek, 1 díl dýně a 1 díl hrušek, ale určitě by to šlo i jinak. Pokud by převažovala dýně, je dobré přidat jablko nebo jablečný pektin.

Jak při přípravě marmelády z dýní, švestek a hrušek postupovat

1. krok: smícháme nakrájené suroviny s cukrem

Dužinu dýně bez pecek smícháme s vypeckovanými švestkami a hruškami nakrájenými na kousky, můžeme je nechat se slupkou i bez slupky, záleží, co kdo preferuje. Potom přidáme cukr podle toho, jak jsou hrušky a švestky sladké – 1/5 až 1/3 váhy ovoce. Pokud používáme želírovací cukr či děláme marmeládu v domácí pekárně, zachováme poměr cukru a ovoce podle návodu a doporučení výrobce.

Recept na marmeládu: dužinu dýně bez pecek smícháme s vypeckovanými švestkami a hruškami nakrájenými na kousky
Recept na marmeládu: dužinu dýně bez pecek smícháme s vypeckovanými švestkami a hruškami nakrájenými na kousky (Zdroj: Petra Marková)

2. krok: marmeládu z dýní uvaříme a ovoníme rumem

Směs přivedeme k varu a vaříme a mícháme, dokud marmeláda nezhoustne tak, že se za vařečkou dělají cestičky. Nesmíme zapomenout přidat trošku kyseliny citronové a do hotové marmelády úplně nakonec i 1 lžíci rumu na ovonění. Pak už jen zbývá popřát dobrou chuť! A co vy, máte taky v zásobě recept na netradiční marmeládu nebo jinou podzimní specialitu?  

Recept na marmeládu: úplně nakonec přidáme 1 lžíci rumu na ovonění
Recept na marmeládu: úplně nakonec přidáme 1 lžíci rumu na ovonění (Zdroj: Petra Marková)

Publikováno: 16. 10. 2018, Autor: Petra Marková, Profil autora: Petra Marková