Dýně slaví v posledních letech obrovské úspěchy nejen jako nejrůznější lampionky a vyřezávaná strašidýlka, ale připravíte z nich i skutečně nápadité pokrmy. Hodí se snad do všech jídel a zpracovat je můžete jakkoliv – vařením, smažením, můžete je mixovat, zavařovat i nakládat. Díky tomu dokážete poskládat celé báječné dýňové menu.
Vaříme s dýní Hokkaido: dýňová polévka
Co budete potřebovat
- 2 lžíce másla
- 1 střední dýni Hokkaido
- 2 mrkve, kousek zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 300 ml kokosového mléka
- 300–400 ml vody
- 1 chilli papričku
- ½ lžičky římského kmínu
- ½ lžičky kari
- sůl
- pepř
- čerstvý koriandr a dýňová semínka na zdobení
Jak budete postupovat při přípravě polévky
Zázvor, mrkev a česnek oloupejte a nakrájejte. Jestliže má dýně neporušenou slupku, není třeba loupat, stačí jen vydlabat a rozkrájet na malé kousky. Vše kromě koriandru vložte do hrnce a vařte asi 30 minut. Po uvaření polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Hotovou polévku nalijte do talířů nebo misek, ozdobte koriandrem a semínky a můžete podávat. Můžete zakápnout i trochou balzamikového octa.
Vaříme s dýní Hokkaido: zapečená plněná dýně
Co budete potřebovat
- 1–2 ks dýně Hokkaido (lze to i s jinou dýní)
- 4 ks sušených rajčata v oleji
- 1 ks menší cibule
- 1 stroužek česneku
- trochu tymiánu
- pepř
- olivový olej
- dýňová semínka
- mleté maso
- tvrdý sýr
Jak budete postupovat při přípravě zapečené dýně
Dýni umyjte a rozpulte ostrým nožem. Vydlabejte střed tak, aby vám kolem obvodu zbýval tak 1 centimetr dužiny. Pokud si chcete udělat vlastní pražená dýňová semínka, schovejte si je na později nebo postačí i koupená. Vydlabané dýni lehce seřízněte spodek, pro lepší stabilitu. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby, vyhřáté cca na 180 °C. Mezitím si připravte náplň. Dužinu nakrájejte na kostky a rajčata nakrájejte nadrobno. Taktéž cibuli a česnek, který osmahněte na oleji z rajčat společně s tymiánem. Přidejte mleté maso. Jakmile se maso zatáhne, vložte dýni a rajčata a duste tak 10 minut na mírném ohni. Vyndejte změklé dýně z trouby, naplňte je připravenou směsí a posypte tvrdým sýrem. Gratinujte dozlatova. Na talíři zdobte dýňovými semínky.
Vaříme s dýní Hokkaido: dýňový dip
Co budete potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci sušeného lahůdkového droždí
- 3 stroužky česneku
- chilli
- šťávu z půlky citronu
- ½ dýně Hokkaido
Jak budete postupovat při přípravě dipu
Dýni Hokkaido omyjte, rozkrojte a vydlabejte měkký střed. I se slupkou nakrájejte dýni na měsíčky a vložte na plech, na který jste si dali pečicí papír. Pokapejte lžící oleje a osolte. Dýni pečte asi 20 minut na 200 °C doměkka. Upečenou dýni nechte vychladnout, poté vložte do mixéru. Přidejte zbytek olivového oleje a mixujte dohladka. Do dýňového pyré přidejte čerstvě mletý pepř, lahůdkové sušené droždí, oloupaný česnek, chilli, citronovou šťávu a znovu promixuje. Ochutnejte a popřípadě dochuťte. Dýňový dip se hodí k namáčení zeleniny nebo je výborný k nachos.
Víte, že…
… díky tomu, že dýně obsahují železo, jód, měď, fluor, mangan a zinek, jsou nejen velmi chutné, ale navíc i zdraví velice prospěšné.
Publikováno: 16. 10. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce