reklama

Domácí bezinkový likér: Udělejte si sladký lék proti kašli a rýmě

Je tu podzim a první epidemie viróz tu budou co nevidět. Každý s nimi bojuje po svém, ale někdy se vyplatí vyzkoušet něco nového. Co třeba sladký bezinkový likér podle rodinných receptů paní Evy Novákové z Mělníka? Dobře chutná, ale hlavně se osvědčil jako lék při chřipce, kašli, rýmě i bolestech hlavy a kloubů, protože podporuje pocení a obsahuje spoustu vitaminů. K léčbě se užívá 1 malý panáček denně před spaním, jako prevence každý třetí večer. Tak co, jdete do toho?

Bezinkový likér se skořicí 

  • 1 kg bezinek
  • 500 g cukru
  • 2-3 hřebíčky
  • 3-4 cm celé skořice
  • 500 ml slivovice

Bezinky propláchneme, zbavíme stopek, zalijeme půl litrem vody a vaříme půl hodiny i s kořením. Poté bezinky prolisujeme přes síto a šťávu doplníme cukrem, svaříme. Necháme vychladnout, nejlépe přes noc. Nakonec přidáme slivovici, ideálně domácí. Nalijeme do lahví, zazátkujeme a dáme do chladna.

Bezinky podporují pocení a obsahují spoustu vitaminů
i (Zdroj: pixabay.com)
Bezinky podporují pocení a obsahují spoustu vitaminů

Bezinkový likér s vanilkou

  • 2 kg bezinek
  • 1 kg cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 ml silné překapávané kávy
  • 500 ml rumu

Opláchnuté bezinky bez stopek dáme do kastrolu, přidáme dřeň z vanilkového lusku, zalijeme 1 litrem studené vody a rozvaříme. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, přidáme cukr a znovu zahříváme, dokud se cukr rozpustí - trvá to asi 10 minut. Do ještě horké šťávy přilijeme kávu. Necháme vychladnout a pak smícháme s rumem. Nalijeme do lahví, uzavřeme a uložíme v chladu a temnu.

Chcete tričko Prima Nápady? Napište nám, co a jak pěstujete, chováte a vyrábíte! Těšíme se na vaše fotky, rady, tipy, příběhy, nápady a zkušenosti na adrese napady@iprima.cz.

Chcete mít tričko Prima Nápady? Napište nám co pěstujete, chováte a vyrábíte – a bude vaše!
i (Zdroj: archiv redakce)
Chcete mít tričko Prima Nápady? Napište nám co pěstujete, chováte a vyrábíte – a bude vaše!

 

 

 

 

Publikováno: 20. 10. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce