Je tu podzim a první epidemie viróz tu budou co nevidět. Každý s nimi bojuje po svém, ale někdy se vyplatí vyzkoušet něco nového. Co třeba sladký bezinkový likér podle rodinných receptů paní Evy Novákové z Mělníka? Dobře chutná, ale hlavně se osvědčil jako lék při chřipce, kašli, rýmě i bolestech hlavy a kloubů, protože podporuje pocení a obsahuje spoustu vitaminů. K léčbě se užívá 1 malý panáček denně před spaním, jako prevence každý třetí večer. Tak co, jdete do toho?
Bezinkový likér se skořicí
- 1 kg bezinek
- 500 g cukru
- 2-3 hřebíčky
- 3-4 cm celé skořice
- 500 ml slivovice
Bezinky propláchneme, zbavíme stopek, zalijeme půl litrem vody a vaříme půl hodiny i s kořením. Poté bezinky prolisujeme přes síto a šťávu doplníme cukrem, svaříme. Necháme vychladnout, nejlépe přes noc. Nakonec přidáme slivovici, ideálně domácí. Nalijeme do lahví, zazátkujeme a dáme do chladna.
Bezinkový likér s vanilkou
- 2 kg bezinek
- 1 kg cukru
- 1 vanilkový lusk
- 200 ml silné překapávané kávy
- 500 ml rumu
Opláchnuté bezinky bez stopek dáme do kastrolu, přidáme dřeň z vanilkového lusku, zalijeme 1 litrem studené vody a rozvaříme. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, přidáme cukr a znovu zahříváme, dokud se cukr rozpustí - trvá to asi 10 minut. Do ještě horké šťávy přilijeme kávu. Necháme vychladnout a pak smícháme s rumem. Nalijeme do lahví, uzavřeme a uložíme v chladu a temnu.
Chcete tričko Prima Nápady? Napište nám, co a jak pěstujete, chováte a vyrábíte! Těšíme se na vaše fotky, rady, tipy, příběhy, nápady a zkušenosti na adrese napady@iprima.cz.
Publikováno: 20. 10. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce