Víte, že červená řepa a křen mají hodně společného? Kromě toho, že patří k podzimu a jsou na seznamu top zeleniny nejbohatší na antioxidanty, především posilují imunitu a pomáhají při léčbě chorob z nachlazení. Pokud si chcete zdravě pochutnat, připravte si podle našeho receptu červenou řepu s křenem, tahle kombinace je obzvlášť pikantní.
Červená řepa posiluje imunitu
Červená řepa (Beta vulgaris) obsahuje velké množství vitaminů D, C a E, draslíku, hořčíku, železa, zinku, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek. Mezi hlavní léčivé benefity téhle zeleniny s červenofialovým zabarvením a nasládlou zemitou chutí patří posilování imunitního systému a ochrana organismu před nachlazením, podpora krvetvorby, regenerace a detoxikace organismu, prevence kardiovaskulárních onemocnění a protinádorové účinky. Je výborná proti kornatění tepen, působí močopudně a povzbuzuje žaludeční činnost.
Křen léčí choroby z nachlazení
Křen selský (Armoracia rusticana) má vysoký obsah vitaminů B, C a E, dále vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík, organické kyseliny, enzymy a sirné silice, které mu dodávají štiplavou chuť – a hlavně antibiotický efekt. Křen dokáže v těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem prevence i léčby chorob z nachlazení, posiluje obranyschopnost, pomáhá při detoxikaci, optimalizuje trávení a ozdravuje střevní mikroflóru. Působí jako přírodní tonikum i diuretikum.
Recept na pikantní červenou řepu s křenem
Co na červenou řepu s křenem potřebujeme
- 2 kg červené řepy
- 1 balíček kyseliny citronové
- 6 vrchovatých lžic nastrouhaného křenu
- 400 ml vinného octa
- 4 lžíce cukru krystal
- 2 lžičky soli
- 3 hřebíčky
- 1 lžičku mletého pepře
- 2 lžičky kmínu
- 2 najemno nakrájené šalotky nebo cibule
- 1 balíček Pomůcky na konzervování
Jak při přípravě červené řepy s křenem postupujeme
Červenou řepu omyjeme, zalijeme 2,5 l vody, ve které jsme rozpustili kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Vaříme asi 35 minut. Uvařenou řepu scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na libovolně velké kousky, jak to kdo rád. Přidáme nastrouhaný křen a důkladně promícháme. Rozdělíme do zavařovacích sklenic (5 sklenic à 750 ml). Na lák smícháme vinný ocet, 500 ml vody, cukr, sůl, hřebíček, pepř, kmín a cibuli a asi 5 minut povaříme. Nakonec přidáme Pomůcku na konzervování Dr.Oetker. Lák nalijeme na řepu s křenem a uzavřeme. Dáme na plech, zalijeme zhruba 3cm vrstvou vody a sterilizujeme v troubě při teplotě 95 °C 40 až 50 minut.
Publikováno: 2. 11. 2018, Autor: Lenka Valjentová , Profil autora: Lenka Valjentová