Občas se nám stane, že nás začne zlobit žaludek. Nechutná nám jíst, máme pocit, že máme v břiše nafouknutý balón a s tím trávením to také není, co to bývalo. Co s tím? Vypravit se k lékaři nebo se poohlédnout po nějakém čaji? Dříve, než dojdeme ke specialistovi, můžeme zkusit některou z osvědčených metod domácího léčení.
Když začne zlobit žaludek...
Člověk může být vlastně rád, že má pouze jeden žaludek. To přežvýkavci mají hned 4, a pokud je začne některý z nich zlobit, má veterinář plné ruce práce. Ostatně pokud začne "stávkovat" ten náš, není to o mnoho lepší. Nechutenství, nadýmání, bolest v žaludku, časté nucení na stolici, průjmy a další trávicí obtíže bývají nejčastěji spojeny s příjmem nevhodné skladby potravin. Co pak v takových případech dělat?
Pokud se naše žaludeční obtíže rády vracejí, měli bychom rozhodně navštívit lékaře, který nás důkladně vyšetří. Občas je ale vhodné - než polykat nejrůznější medikamenty zkusit použít bylinnou lékárnu, uvařit si žaludeční čaj anebo vyzkoušet některou z osvědčených babských rad, které nám od momentálního nepříjemného stavu pomohou.
Žaludeční čaje
Směs bylinek
- 1 díl listu černého bezu
- 1 díl mateřídoušky
- 1 díl dobromyslu
- 1 díl meduňky
Bylinky spaříme horkou vodou ve ¼ litru vody a necháme vylouhovat. Čaj pijeme vlažný.
Andělikový
Na 1 šálek vody 1 lžičku sušeného kořene anděliky lékařské. Necháme 10 minut louhovat. Pijeme 1 šálek před jídlem a 1 šálek po jídle.
Mátový
- 2 lžičky máty
- 2 lžičky meduňky
- ¼ litru vody
Bylinky necháme vylouhovat v svařené vodě, pijeme při žaludečních obtížích.
Mařinkový
Na 1 šálek vody 1 lžička mařinky vonné. Louhujeme ¼ hodiny. Podáváme při žaludečních a žlučníkových obtížích, při průjmu, nadýmání a nechutenství.
Odvar proti nadýmání
- 1 lžíce fenyklu
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce pelyňku
- 1 lžíce řebříčku
Směs louhujeme 10 minut ve vroucí vodě, pijeme vychladlé ideálně 1 šálek před jídlem.
Odvar pro zlepšení trávení
Po 1 lžíci:
- kmínu
- fenyklu
- heřmánku
- meduňky
- máty
- benediktu
- zeměžluče
- anděliky
- puškvorce
Svaříme 1 litr vody, bylinky ve vodě ¼ hodiny louhujeme. 3x denně pijeme vlahý odvar.
Mátový likér
- 250 g máty
- 250 g tmavého cukru
- ¼ litru vody
Vodu s cukrem povařit do zhoustnutí, přidat mátu a 2-3 hodiny nechat macerovat. Potom scedit a znovu svařit. Sirupový likér se používá na trávení, nechutenství nebo plynatost po lžičkách.
Žaludeční šňaps
- 60 g zeměžluče
- 35 g drcených jalovčinek
- 35 g práškového kořene reveně
- 20 g řebříčku
- 10 g puškvorce
- 5 g pelyňku
- 1 litr čisté pálenky
- 300 g cukru
- ½ litru vody
Bylinky louhujeme 2 dny v pálence, poté scedíme. Vodu s cukrem svaříme, smícháme s výluhem. Užíváme denně 1 sklenku před jídlem.
Šňaps na bolení žaludku
- ½ litru čisté pálenky
- kousek celé skořice
- 6 hřebíčků
- 2 kusy nového koření
- špetka muškátového květu
- čerstvá máta
- 2 litry vody
- 250 g cukru
Vodu a cukr svaříme. Koření a bylinky louhujeme 14 dní v pálence, poté smícháme s cukrovým odvarem. Denně užíváme 1-2 sklenky.
Pivní užívání
- ½ litru černého piva
- kousek vanilkového lusku
- 200 g cukru
- 375 ml čisté pálenky
Pivo, koření, cukr a pálenku smíchat a nechat týden odstát. Při nevolnosti užívat před jídlem 10 kapek.
Bylinné víno
- 1 lžíce pelyňkové natě
- 1 lžíce levandulové natě
- 1 lžíce majoránkové natě
- 1 lžíce listů máty
- 1 lžíce listů šalvěje
- 1 litr vína
Bylinky necháme týden louhovat ve víně. Užíváme denně 4 lžičky na posílení žaludku, povzbuzení chuti k jídlu 1 hodinu před jídlem.
Rosolka s bejlím
- 0,7 litru kořalky
- 200 g hnědého cukru
- 2 snítky bazalky
- 3 snítky šalvěje
- 3 lístky levandule
- 1 lžíce sušeného heřmánku
- 1 snítka rozmarýnu
Bylinky vložíme do sklenice, prosypeme cukrem a zalijeme kořalkou. Necháme 6 týdnů na slunci. 2x týdně protřepeme. Poté přecedíme a uchováváme v tmavé lahvi. Užíváme při nechutenství a bolestech žaludku.
Puškvorcová
¼ kg kořene puškvorce dáme do sklenice a zalijeme 1 litrem pálenky. Uzavřeme a necháme 2 měsíce na slunci, 2x týdně láhev důkladně protřepeme. Poté přecedíme a přidáme 100 g medu. Necháme ½ roku stát a zrát. Při žaludečních obtížích užíváme 1 sklenku denně.
Česnekovka
250 g nakrájeného česneku zalijeme ½ litrem kořalky a necháme 2 týdny na slunci macerovat. Denně pak užíváme 10-20 kapek pro posílení a na dobré trávení.
Publikováno: 1. 9. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová