reklama

Čokoládový dort může chutnat skvěle i bez lepku

Pokud máte nařízenou bezlepkovou dietu, nebo ve chvíli, kdy jste se rozhodli vynechat ze svého jídelníčku mouku, nemusíte se zříkat sladkého pečiva. Připravte si tento úžasný pečený čokoládový dort bez mouky.

i (Zdroj: Prima DOMA)
I v bezlepkové dietě si můžete upéct dort, který báječně chutná (Zdroj: Prima DOMA)

Suroviny na výrobu bezlepkového dortu

  • 6 vajec
  • 1 kypřící prášek
  • 120 g cukru
  • čokoláda na vaření
  • čokoláda na posypání
  • marmeláda
  • šlehačka
  • kysaná smetana
Suroviny na bezlepkový dort
i (Zdroj: Prima DOMA)
Co budeme na přípravu bezlepkového dortu potřebovat?

Postup

Čokoládu na vaření si rozpustíme ve vodní lázni. Do většího kastrolu dáme vodu a vložíme do něj menší kastrůlek nebo misku. Do misky nalámeme čokoládu a necháme rozpustit.

Čokoláda ve vodní lázni
i (Zdroj: Prima DOMA)
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni

Připravíme si dvě mísy. Žloutky oddělíme od bílků a každé dáme zvlášť do jedné mísy. Žloutky dobře vyšleháme a přidáme kypřící prášek. Opět znovu promícháme. Žloutky šleháme samostatně bez kypřícího prášku z toho důvodu, aby byl korpus pěkně nadýchaný.

Oddělení žloutků od bílků
i (Zdroj: Prima DOMA)
Žloutky oddělíme od bílků

Bílky vyšleháme do sněhu. Že je sníh dostatečně tuhý poznáme tak, že mísu nakloníme a sníh z ní neteče. Opatrně po lžících přidáváme cukr a lehce zamícháme do sněhu. Rozpuštěnou čokoládu jsme si mezi tím nechali trochu vychladnout. Opatrně jí zamícháme do žloutkové směsi. Pokud bychom ji přidali příliš horkou, žloutky se srazí.

Rozpuštěná čokoláda
i (Zdroj: Prima DOMA)
Rozpuštěnou čokoládu vlijeme do žloutkové směsi

Pokud nemáme pečicí papír pro kulatou dortovou formu, pomůžeme si drobnou vychytávkou. Klasický čtvercový papír namočíme, tím změkne a bude se lépe tvarovat do formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Během pečení troubu neotvíráme a ještě po upečení ji necháme 20 minut zavřenou. Poté korpus vyndáme. Než vychladne, vyšleháme si šlehačku, když je tuhá, přidáme lžíci moučkového cukru a kysanou smetanu. Promícháme.

Smetana posypaná čokoládou
i (Zdroj: Prima DOMA)
Smetanovou směs posypeme strouhanou čokoládou

Korpus potřeme dobrou marmeládou (ideálně vlastní výroby) a na ni navrstvíme směs ze šlehačky a kysané smetany. Na závěr dort posypeme nastrouhanou čokoládou. Vložíme na chvíli do lednice a můžeme ochutnat. A protože korpus je dobrý i samotný, máme pro vás další vychytávku. 

Přitisknutí záclony
i (Zdroj: Prima DOMA)
Záclonu rozprostřeme na korpus

Na upečený korpus položíme kousek záclony a dobře přimáčkneme. Použít můžeme i papírovou okrasnou podložku pod dort, která se dá koupit v papírnictví. Do malého cedníčku si nasypeme moučkový cukr a celý povrch pocukrujeme. Záclonu opatrně sundáme a máme korpus ozdobený.

Dort s potiskem krajky
i (Zdroj: Prima DOMA)
Vznikne netradičně zdobený moučník

Podívejte se, jak dort připravoval Láďa Hruška s Radkou Hamáčkovou:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 24. 8. 2020, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková