Pokud máte nařízenou bezlepkovou dietu, nebo ve chvíli, kdy jste se rozhodli vynechat ze svého jídelníčku mouku, nemusíte se zříkat sladkého pečiva. Připravte si tento úžasný pečený čokoládový dort bez mouky.
Suroviny na výrobu bezlepkového dortu
- 6 vajec
- 1 kypřící prášek
- 120 g cukru
- čokoláda na vaření
- čokoláda na posypání
- marmeláda
- šlehačka
- kysaná smetana
Postup
Čokoládu na vaření si rozpustíme ve vodní lázni. Do většího kastrolu dáme vodu a vložíme do něj menší kastrůlek nebo misku. Do misky nalámeme čokoládu a necháme rozpustit.
Připravíme si dvě mísy. Žloutky oddělíme od bílků a každé dáme zvlášť do jedné mísy. Žloutky dobře vyšleháme a přidáme kypřící prášek. Opět znovu promícháme. Žloutky šleháme samostatně bez kypřícího prášku z toho důvodu, aby byl korpus pěkně nadýchaný.
Bílky vyšleháme do sněhu. Že je sníh dostatečně tuhý poznáme tak, že mísu nakloníme a sníh z ní neteče. Opatrně po lžících přidáváme cukr a lehce zamícháme do sněhu. Rozpuštěnou čokoládu jsme si mezi tím nechali trochu vychladnout. Opatrně jí zamícháme do žloutkové směsi. Pokud bychom ji přidali příliš horkou, žloutky se srazí.
Pokud nemáme pečicí papír pro kulatou dortovou formu, pomůžeme si drobnou vychytávkou. Klasický čtvercový papír namočíme, tím změkne a bude se lépe tvarovat do formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Během pečení troubu neotvíráme a ještě po upečení ji necháme 20 minut zavřenou. Poté korpus vyndáme. Než vychladne, vyšleháme si šlehačku, když je tuhá, přidáme lžíci moučkového cukru a kysanou smetanu. Promícháme.
Korpus potřeme dobrou marmeládou (ideálně vlastní výroby) a na ni navrstvíme směs ze šlehačky a kysané smetany. Na závěr dort posypeme nastrouhanou čokoládou. Vložíme na chvíli do lednice a můžeme ochutnat. A protože korpus je dobrý i samotný, máme pro vás další vychytávku.
Na upečený korpus položíme kousek záclony a dobře přimáčkneme. Použít můžeme i papírovou okrasnou podložku pod dort, která se dá koupit v papírnictví. Do malého cedníčku si nasypeme moučkový cukr a celý povrch pocukrujeme. Záclonu opatrně sundáme a máme korpus ozdobený.
Podívejte se, jak dort připravoval Láďa Hruška s Radkou Hamáčkovou:
Publikováno: 24. 8. 2020, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková