Teplé letní dny si přímo říkají o posezení s přáteli u dobrého jídla, a ideálně i vína. Právě proto jsme pro vás připravili pár receptů, ke kterým se skvěle hodí moravská anebo česká vína. Na nic nečekejte a vyzkoušejte je.
Letní grilování - to je pohoda, večery s přáteli a hlavně spousta dobrot. A protože grilovat "na sucho" je skoro hřích, nebude na škodu grilované dobroty spláchnout vybranými moravskými víny.
Salát s kozím sýrem
Co budeme potřebovat na 4 porce:
- 2 balení rukoly anebo mixu salátu
- 2 zralé hrušky
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 200 g měkkého kozího sýru
- 200 g zrajícího sýru s modrou plísní
- 4 lžíce tekutého medu
- 4 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce balzamikového octu
- mořská sůl
- 4 lžíce olivového oleje
Postup:
Salát či rukolu pečlivě umyjeme a necháme okapat. Dle potřeby ho můžeme nakrájet. Hrušky omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Nasekané ořechy a sýr nakrájený na menší kousky smícháme ve větší míse. Postupně přidáme med, citrónovou šťávu, balzamikový ocet, mořskou sůl a olivový olej. Lehce promícháme a můžeme podávat společně s vínem. Zde je potřeba zvolit výraznější bílé víno. Ideálně pro tento pokrm vyzkoušejte Hibernal nebo Sauvignon z loňské sklizně a trochou zbytkového cukru, tedy polosuché či polosladké.
Grilovaný hermelín po italsku
- 4 hermelíny
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce provensálského koření
- čerstvá bazalka/ rozmarýn
- sušená rajčata
- hrst piniových oříšků
- alobal
Postup:
Bazalku či rozmarýn (dle chuti) nasekáme najemno a smícháme v misce společně s olivovým olejem a provensálským kořením. Hermelín vyndáme z obalu a k ruce si připravíme alobal, do kterého pak sýr zabalíme. Hermelín ponoříme do oleje s kořením a ze všech stran jej potřeme, položíme jej pak na alobal a na něj klademe sušená rajčata a piniové oříšky. Důkladně zabalíme a položíme na gril. Na mírném ohni necháme přibližně 5-10 minut grilovat.
Náš tip: Takový recept skvěle doplní víno. Zde můžeme vybrat, buď středně plné suché, jemně barikové bílé víno z odrůd např. Chardonnay nebo Rulandské bílé z ročníků 2018 nebo 2019. Anebo středně plné suché červené víno z ročníků 2018 či 2019 a z odrůd Svatovavřinecké nebo Frankovka.
Kuřecí špízy s cuketou, žampiony, paprikou a bylinkami
- 500 g kuřecího masa
- 10 ks žampionu
- 2 větší papriky
- cuketa
- bílý jogurt
- čerstvé bylinky podle chuti (bazalka, rozmarýn, kopr, libeček, petržel)
- strouhaná citrónová kůra
- olivový olej
- sůl
- jehly na špíz
Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na cca 3 cm velké kostky a odložíme si je do misky. Očistíme žampiony a přepůlíme je. Cuketu nakrájíme na kolečka nebo kostky a papriku na širší plátky. Na připravené jehly střídavě navlékáme maso a zeleninu, dokud nebude jehla zcela plná. Bylinky nakrájíme nadrobno a vmícháme do bílého jogurtu, přidáme dvě lžíce olivového oleje, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Marinádou pak natřeme připravené špízy, které následně položíme na rozehřátý gril.
Jaký nápoj k těmto špízům zvolit? Zde můžeme opět volit suché lehce aromatické bílé víno z ročníku 2019 a odrůdy Muller Thurgau nebo Sylvánské zelené. Druhou variantou může být svěží a ovocné růžové víno z loňského ročníku a z odrůd Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Moravia.
Grilovaný ananas
- 1 zralý velký ananas
- 1 limetka
- třtinový cukr
- skořice
Postup:
Oloupeme ananas a nakrájíme ho na stejně silné plátky. Ty položíme na gril a pokapeme šťávou z limetky. Dle chuti posypeme cukrem a skořicí. Ananas obracíme, dokud cukr lehce nezkaramelizuje a bude opečený dozlatova.
K tomuto pokrmu doporučujeme bílé víno se zbytkovým cukrem (víno polosladké a sladké) kvalita výběr z hroznů nebo výběr z bobulí popř. botrytická výběry odrůdy Rulandské šedé, Ryzlink vlašský nebo Chardonnay.
Publikováno: 15. 8. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce