Ačkoliv krevety nepatří mezi naše tradiční pochutiny, přesto se těší velké oblibě především kvůli jemnému a dobře stravitelnému masíčku. Spojení chilli a limetky sice zní trochu fantasticky, ale pokud tento recept ochutnáte, budete mile překvapeni jemně palčivou chutí a mírným kyselým podtónem.
Krevetový špíz s chilli a limetkou
Krevety v našich končinách běžně nepřipravujeme. Pokud se ale chceme vytáhnout před návštěvou a zaujmout je netradiční pochoutkou z grilu, vsadíme právě na krevety. Společně s chilli a limetkou budou ozdobou našeho zahradního setkání s přáteli či rodinou.
Příprava: 5 minut | Tepelná úprava: 6 minut | Obtížnost: snadná | Počet porcí: 1
Nutriční informace na 1 porci: 333 kcal | 30 g bílkovin | 3 g sacharidů | 21 g tuků
Ingredience
- 100 g loupaných krevet
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička čerstvého zázvoru (nastrouhaného najemno)
- kůra z 1 limetky
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky chilli vloček
- čerstvá petrželová nať k podávání (nasekaná nahrubo)
Postup přípravy
- Předehřejte si kontaktní gril na střední teplotu.
- Krevety očistěte a v misce je smíchejte s olivovým olejem, nastrouhaným zázvorem, limetkovou kůrou, římským kmínem a chilli vločkami. Následně si připravte 1 špejli na špízy a krevety na ni napíchejte (případně si špejlí můžete nachystat několik a krevety na ně rozdělit).
- Krevety na špejli přemístěte na předehřátý gril a grilujte cca 3 minuty z každé strany.
- Hotový špíz podávejte s nasekanou petrželovou natí.
Jak jíme zdravě v létě
Tento recept jsme převzali z publikace Jak jíme zdravě v létě. Kuchařka nebo průvodce zdravým stravováním? Obojí! Kromě 103 sezónních receptů v knize najdete celou řadu srozumitelných návodů a tipů, jak jíst zdravě. Zbrusu nový koncept je plný inspirace, překvapivého obsahu a nádherných fotek, které vás hravou formou postupně vedou k tomu, abyste se naučili přemýšlet o skladbě jídla na talíři, výběru surovin nebo velikosti porcí.
Pomocí knihy si snadno sestavíte jídelníček nebo můžete jen tak listovat a objevovat nové chutě a zdravé kombinace. Ukážeme vám, že to není žádná věda, většinu receptů připravíte do 30 minut – ze surovin, které seženete v běžném obchodě. Kuchařka skvěle rozšíří vaši stávající sbírku – ať už hledáte nové recepty nebo chcete proniknout do principů zdravého stravování. Na knize s námi spolupracovala odbornice na výživu RNDr. Michaela Bebová alias Biochemička. Více na jimezdrave.cz.
Publikováno: 21. 8. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce