Koho by občas nepopadla pochmurná nálada. Ať už je to díky počasí venku, setkání s nepříjemnými lidmi nebo nepříjemnou situací. A někdy se prostě jen necítíme šťastní. A abychom si mohli to štěstíčko užívat, půjdeme mu trochu naproti. Uvaříme si čaj štěstí z bylinek.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/69/57/column/695722d6fe7a8e65f5838809daad5df8_frh_8746-jpg.jpg)
Čaj štěstí si připravíme z pěti bylinek. Pokud je nemáme doma nasušené do zásoby, můžeme si je koupit v lékárně či některé bio prodejně. Na směs budeme tedy potřebovat:
- sporýš lékařský - sporýš je uznávaný pro svou mocnou sílu. Detoxikuje tělo, povzbuzuje náladu, pomáhá s usínáním, má protizánětlivé účinky, tlumí bolest, uklidňuje žaludek. Má příjemnou chuť s lehkým citronovým nádechem.
- kotvičník zemní - je známý pro své účinky na potenci, zvláště u mužů se těší tato bylina velké oblibě. Má ovšem i další pozitivní účinky. Působí i jako diuretikum, mnohdy je podávám proti horečce i bolestem kloubů. Zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů. Celkově je vhodný na zvýšení vitality.
- máta peprná - účinky máty jsou všeobecně známé, osvěží dech, zklidní rozbouřený žaludek, ochladí tělo, uvolní svaly po tělesné námaze, posiluje imunitu, pomáhá při hubnutí a má pozitivní dopad na zrak.
- heřmánek pravý - heřmánkový čaj se vždy pil při chvílích odpočinku. Zklidňuje mysl, prohlubuje spánek, podporuje imunitu, hojí rány i čistí pleť, zbavuje vlasy lupů, pomáhá při hemoroidech.
- lípa srdčitá - nejčastěji se podává při horečce, ale výborně pomáhá i při zánětu horních cest dýchacích, angině a chřipce, tlumí křeče.
![Bylinky ve sklenicích](https://img.primadoma.cz/w_2/d2/91/column/d29148caafaa3333b73531a77afb0f42_frh_8716-jpg.jpg)
Bylinnou směs si můžeme připravit do zásoby. Od každé bylinky dáme jednu polévkovou lžíci a promícháme. Na přípravu vlastního čaje nasypeme čajové lžičky směsi a zalijeme půl litrem horké vody.
![Příprava směsi](https://img.primadoma.cz/w_2/7f/9c/column/7f9c70cb4a563da4e7aede77bc8fa222_frh_8727-jpg.jpg)
Voda se nesmí vařit, pamatujme si, že se vaří kořen, list se přelévá pouze horkou vodou, nesmí vřít, ideálně okolo 80 °C. Necháme cca 10 minut louhovat.
![Bylinky zalijeme horkou vodou](https://img.primadoma.cz/w_2/9b/e0/column/9be036da53779fb3f467b499bda12673_frh_8738-jpg.jpg)
Publikováno: 1. 8. 2020, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková