Zavařování je jeden z nejosvědčenějších způsobů konzervace potravin, zejména ovoce a zeleniny. Je to jednoduchá metoda, kterou lze ale stále rozvíjet a vylepšovat. A to platí i o receptech. Nebojte se oprášit staré recepty po babičce a vdechněte jim nový život. A nezapomeňte se o ně s námi podělit.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/92/58/column/9258f2b85c45a87b005bb4764a47c3f0_dscf3930.jpg)
Zajímavosti a tipy na zavařování
Zavařování patří v naší zemi téměř k národnímu sportu. Zavařuje se prakticky všechno, co lze vypěstovat na polích, zahradách nebo v sadech. Tedy ovoce a zelenina. Ale zavařuje se také maso a různé pochutiny. U nás doma mi dokonce říkají, že kdyby to bylo možné, zavařuji i borové šišky. Zavařování nás prostě baví, bez ohledu na spoustu stráveného času u trouby nebo prádelního hrnce. A víte, že je možné si tento čas uspořit a než se naplněné sklenice zavaří, můžeme se věnovat něčemu jinému?
![Zavařování](https://img.primadoma.cz/w_2/78/8c/column/788c5760e90e833baa7056b45bd2c497_dscf4017.jpg)
Toto kouzlo se jmenuje poloautomatický nebo automatický zavařovací hrnec. Ty opravdu kvalitní mají smaltovanou nebo nerezovou nádobu, digitální displej, který automaticky odpočítává čas do konce procesu, výpustný ventil - plastový nebo nerezový a senzory, které hlídají nejen teplotu a čas, ale také hladinu vody v hrnci. Do zavařovací nádoby pouze naskládáme připravené čalamády nebo marmelády, doplníme vodu, nastavíme údaje a můžeme se jít třeba opalovat.
![Zavařování 2](https://img.primadoma.cz/w_2/fb/54/column/fb549ab7b10aca190f31b254901595d8_dscf3931.jpg)
A když už jsme v tom zavařování, zkuste si na zimu připravit kromě tradičních kompotů pečený čaj nebo mátový sirup. Jistě o něm spousta lidí již slyšela. A my vám přinášíme velmi chutný recept:
Recept na pečený čaj
Suroviny:
- 30 dkg jablek
- broskve
- rybíz
- borůvky
- 0,5 kg citrusových plodů
- višně
- 0,5 kg cukru (můžeme přidat či ubrat podle kyselosti ovoce)
- badyán, skořice, hřebíček
Zbylé ovoce, u něhož není uvedena gramáž přidáme podle chuti tak, aby celková váha ovoce včetně citrusů a jablek byla 1 kilogram.
Postup:
Ovoce omyjeme, vypeckujeme a vykrájíme jádřince a velké kusy nakrájíme na menší kousky.
![Ovoce](https://img.primadoma.cz/w_2/3c/86/column/3c861470d94d27b457a860f9811079f5_dscf3957.jpg)
Drobné ovoce není nutné krájet.
![Smíchání](https://img.primadoma.cz/r/d4/c0/column/d4c0e48c6083c4b6f6f656591575ccae_dscf3962.jpg)
![Ovoce 2](https://img.primadoma.cz/r/b5/fd/column/b5fd3143bade7cf6385f9a64edae1e61_dscf3971.jpg)
Vše dáme do pekáčku, prosypeme cukrem a necháme v troubě péci 40 minut při teplotě 200 °C.
![Cukr](https://img.primadoma.cz/r/32/2b/column/322b2f8f56b62e0f089e74b12ef04a87_dscf3975.jpg)
![Pečení](https://img.primadoma.cz/r/5d/d4/column/5dd407aa3c7ee53154a5245a3f4641db_dscf3978.jpg)
Ovoce během pečení zmenší objem. Hotový pečený čaj přendáme do zavařovacích sklenic a zasterilujeme. Takto připravený pečený čaj nám vydrží velmi dlouho a my si ho můžeme vychutnat třeba v zimním období.
![Plnění](https://img.primadoma.cz/r/0a/57/column/0a5728956759d39557847c22ef756296_dscf4001.jpg)
![Šťáva](https://img.primadoma.cz/r/d7/72/column/d772344f21014a29ac3e974df613cb24_dscf4003.jpg)
Mátový sirup (levandulový)
Suroviny:
- čerstvá máta
- cukr
- voda
- citron
![Nálev](https://img.primadoma.cz/w_2/7a/63/column/7a63493a5673203e379ec388d0d0fc83_dscf4010.jpg)
Postup:
Do oslazené vody si nastříháme mátu - lístky i se stonky. Přidáme citron na kolečka a 24 hodin louhujeme.
![Výpustný ventil](https://img.primadoma.cz/w_2/1e/9d/column/1e9d7ce188df3dcbaf6aa4db63a47139_dscf4022.jpg)
Druhý den můžeme lehce převařit a plníme do sklenic. Stejným způsobem připravujeme také sirup levandulový. Sklenice pak narovnáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme. Sirup je možno pít celoročně.
Publikováno: 27. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová