Zavařování je jeden z nejosvědčenějších způsobů konzervace potravin, zejména ovoce a zeleniny. Je to jednoduchá metoda, kterou lze ale stále rozvíjet a vylepšovat. A to platí i o receptech. Nebojte se oprášit staré recepty po babičce a vdechněte jim nový život. A nezapomeňte se o ně s námi podělit.

Zajímavosti a tipy na zavařování
Zavařování patří v naší zemi téměř k národnímu sportu. Zavařuje se prakticky všechno, co lze vypěstovat na polích, zahradách nebo v sadech. Tedy ovoce a zelenina. Ale zavařuje se také maso a různé pochutiny. U nás doma mi dokonce říkají, že kdyby to bylo možné, zavařuji i borové šišky. Zavařování nás prostě baví, bez ohledu na spoustu stráveného času u trouby nebo prádelního hrnce. A víte, že je možné si tento čas uspořit a než se naplněné sklenice zavaří, můžeme se věnovat něčemu jinému?

Toto kouzlo se jmenuje poloautomatický nebo automatický zavařovací hrnec. Ty opravdu kvalitní mají smaltovanou nebo nerezovou nádobu, digitální displej, který automaticky odpočítává čas do konce procesu, výpustný ventil - plastový nebo nerezový a senzory, které hlídají nejen teplotu a čas, ale také hladinu vody v hrnci. Do zavařovací nádoby pouze naskládáme připravené čalamády nebo marmelády, doplníme vodu, nastavíme údaje a můžeme se jít třeba opalovat.

A když už jsme v tom zavařování, zkuste si na zimu připravit kromě tradičních kompotů pečený čaj nebo mátový sirup. Jistě o něm spousta lidí již slyšela. A my vám přinášíme velmi chutný recept:
Recept na pečený čaj
Suroviny:
- 30 dkg jablek
- broskve
- rybíz
- borůvky
- 0,5 kg citrusových plodů
- višně
- 0,5 kg cukru (můžeme přidat či ubrat podle kyselosti ovoce)
- badyán, skořice, hřebíček
Zbylé ovoce, u něhož není uvedena gramáž přidáme podle chuti tak, aby celková váha ovoce včetně citrusů a jablek byla 1 kilogram.
Postup:
Ovoce omyjeme, vypeckujeme a vykrájíme jádřince a velké kusy nakrájíme na menší kousky.

Drobné ovoce není nutné krájet.


Vše dáme do pekáčku, prosypeme cukrem a necháme v troubě péci 40 minut při teplotě 200 °C.


Ovoce během pečení zmenší objem. Hotový pečený čaj přendáme do zavařovacích sklenic a zasterilujeme. Takto připravený pečený čaj nám vydrží velmi dlouho a my si ho můžeme vychutnat třeba v zimním období.


Mátový sirup (levandulový)
Suroviny:
- čerstvá máta
- cukr
- voda
- citron

Postup:
Do oslazené vody si nastříháme mátu - lístky i se stonky. Přidáme citron na kolečka a 24 hodin louhujeme.

Druhý den můžeme lehce převařit a plníme do sklenic. Stejným způsobem připravujeme také sirup levandulový. Sklenice pak narovnáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme. Sirup je možno pít celoročně.
Publikováno: 27. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová