reklama

Jahůdkové třeštění aneb recept, který srší zdravím

Období zrání jahod je jedno z nejhezčích v roce. Všude okolo nás vidíme zralé chutné plody jahod a nám se sbíhají sliny. Abychom nemuseli dokola vyrábět jahodové marmelády, pyré nebo jahodové knedlíky a moučníky, nabízíme vám trochu netradiční, ale o to víc zajímavý recept, nazvaný jahůdkové třeštění.

i (Zdroj: Prima DOMA)
Jahůdkové třeštění aneb recept, který srší zdravím (Zdroj: Prima DOMA)

Salát s chřestem, špenátem a jahodami

I když tato kombinace zní poněkud neuvěřitelně, jde o velmi chutnou lahůdku, kterou můžete z jahod připravovat prakticky kdykoliv. Jmenuje se jahůdkové třeštění a určitě si najde místo ve vašem jídelníčku.

Servírování
i (Zdroj: Prima DOMA)
Suroviny naklademe na misky nebo talíř

Suroviny

  • mladé lístky baby špenátu
  • několik velkých jahod
  • chřest
  • parmazán
  • 1 Lučina
  • mléko
  • javorový sirup
Špenát
i (Zdroj: Prima DOMA)
Použijeme mladé lístky špenátu

Postup

Lístky špenátu opereme, vytřeseme z nich přebytečnou vodu, případně osušíme utěrkou. Naklademe do misek, velké lístky můžeme nakrájet na menší.

Misky
i (Zdroj: Prima DOMA)
Špenát dáme do misek

Na špenát položíme jahody, taktéž nakrájené na menší kousky - plátky nebo osminky.

Jahody
i (Zdroj: Prima DOMA)
Jahody nakrájíme na plátky

Chřest předem oloupeme, povaříme v osolené vodě, necháme okapat a lehce zchladíme. Nakrájíme ho na půlky nebo čtvrtky a přidáme do salátu navrch. 

Chřest
i (Zdroj: Prima DOMA)
Chřest uvaříme, oloupeme a vychladíme

Salát zalijeme omáčkou - vyrobíme jí z 1 Lučiny, několika lžic mléka a trošky javorového sirupu. Vše rozmícháme v misce do hladkého krému. Omáčka se podává do salátu studená, ale lze jí i mírně ohřát. 

Omáčka
V misce rozmícháme hladký krém (Zdroj: Prima DOMA)
Krém
Krém nalijeme na salát (Zdroj: Prima DOMA)

Na závěr na salát nastrouháme parmazán.

Parmazán
i (Zdroj: Prima DOMA)
Navrch nastrouháme parmazán

Salát konzumujeme ihned po dohotovení, dokud jsou všechny suroviny čerstvé.

Publikováno: 11. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová