Období zrání jahod je jedno z nejhezčích v roce. Všude okolo nás vidíme zralé chutné plody jahod a nám se sbíhají sliny. Abychom nemuseli dokola vyrábět jahodové marmelády, pyré nebo jahodové knedlíky a moučníky, nabízíme vám trochu netradiční, ale o to víc zajímavý recept, nazvaný jahůdkové třeštění.
Salát s chřestem, špenátem a jahodami
I když tato kombinace zní poněkud neuvěřitelně, jde o velmi chutnou lahůdku, kterou můžete z jahod připravovat prakticky kdykoliv. Jmenuje se jahůdkové třeštění a určitě si najde místo ve vašem jídelníčku.
Suroviny
- mladé lístky baby špenátu
- několik velkých jahod
- chřest
- parmazán
- 1 Lučina
- mléko
- javorový sirup
Postup
Lístky špenátu opereme, vytřeseme z nich přebytečnou vodu, případně osušíme utěrkou. Naklademe do misek, velké lístky můžeme nakrájet na menší.
Na špenát položíme jahody, taktéž nakrájené na menší kousky - plátky nebo osminky.
Chřest předem oloupeme, povaříme v osolené vodě, necháme okapat a lehce zchladíme. Nakrájíme ho na půlky nebo čtvrtky a přidáme do salátu navrch.
Salát zalijeme omáčkou - vyrobíme jí z 1 Lučiny, několika lžic mléka a trošky javorového sirupu. Vše rozmícháme v misce do hladkého krému. Omáčka se podává do salátu studená, ale lze jí i mírně ohřát.
Na závěr na salát nastrouháme parmazán.
Salát konzumujeme ihned po dohotovení, dokud jsou všechny suroviny čerstvé.
Publikováno: 11. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová