Co si budeme povídat - plavková sezóna co nevidět začne klepat na dveře a my horečně přemýšlíme, jak se zbavit co možná nejrychleji přes zimu nastřádaných oblin, špíčků a záhybů. Marná sláva, bez pohybu to asi nepůjde, ale mohl by nám s tím pomoci také upravený jídelníček. Co se třeba na začátek připravit hubnoucí salát?
Léto tu bude co nevidět a my začínáme řešit závažný problém. A sice plavkovou sezónu. Mnoho z nás si během zimy a následně v době koronavirové karantény nejen pěkně odpočinulo, ale také si vypěstovalo pár kilíček navíc a v některých případech už asi nejde o roztomilé oblinky. Abychom tedy v létě nemuseli na koupališti děsit svými proporcemi ostatní návštěvníky, uděláme něco pro své zdraví a pokusíme se pár kilogramů zhubnout.
Začneme třeba výživným hubnoucím salátem a detoxikačním nápojem. Kromě toho, že nám upraví životosprávu, má i čistící vlastnosti, což po dlouhém období domácí karantény jistě mnozí z nás ocení.
Detoxikační drink
Suroviny:
- 1 sklenice vody
- 2 polévkové lžíce jablečného octa
- 1 čajová lžička medu
Postup:
Do sklenice s vodou dáme 2 lžíce jablečného octa a 1 lžičku medu. Důkladně rozmícháme. Pijeme každý den ráno. Tím docílíme postupného očištění našeho organismu, nastartování metabolických činností a v důsledku toho i započneme hubnout.
Hubnoucí výživný salát
Suroviny:
- 1 jablko
- 1 kedlubna
- 1 mrkev
- ½ celeru
- mistička kysaného zelí
- 150 g tvrdého sýra Ementál
- šťáva z ½ citronu
Postup:
Všechnu zeleninu a jablko oloupeme a nastrouháme nahrubo do misky. Přidáme alespoň polévkovou lžíci kysaného zelí a nastrouhaný ementál. Zalijeme šťávou z citronu a můžeme ihned konzumovat.
Kombinace ovoce a zeleniny je překvapivě chutná, šťavnatá a samozřejmě též zdravá. Jablka obsahující pektiny napomáhají s trávením, stejně tak vláknina, obsažená v kedlubně a celeru. Celer navíc kromě známých afrodiziakálních účinků napomáhá také zlepšení činnosti trávicích enzymů, podporuje funkci ledvin, snižuje krevní tlak, cholesterol a riziko rakoviny žaludku a tračníku, a v neposlední řadě také ulevuje od zácpy. Mrkev pak má detoxikační schopnosti, zmírňuje v těle zánětlivé procesy a upravuje činnost jater a hormonů. Kedlubny zajišťují optimální hladinu hormonů, posilují imunitu, zlepšují zrak a jsou prevencí proti vzniku šedého zákalu. Pomáhají také lidem, trpícím cukrovkou. Kysané zelí je pak všeobecně považováno za všelék, má vysoký obsah vitamínu C a významně napomáhá trávení a snižování rizika výskytu rakoviny tlustého střeva.
Zkuste tento chutný vitamínový salát konzumovat minimálně týden jako večeři a uvidíte, že se brzy budete cítit lépe a hubenější.
Publikováno: 19. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová