reklama

Máte rádi grilované ryby? Inspirujte se našimi recepty a stanete se mistrem grilu!

Grilovaná ryba nemusí vždy představovat grilovaného lososa. Na gril můžete dát i jiné druhy ryb. Jaké a co všechno s nimi můžete udělat, se dočtete v tomto článku. Připravili jsme si pro vás celkem tři recepty.

i (Zdroj: Depositphotos)
Máte rádi grilované ryby? (Zdroj: Depositphotos)

Grilovaná ryba není jen o lososu

Grilovaná ryba není pouze o lososu, grilovat můžete i jiné druhy ryb. Všeobecně se pro grilování hodí všechny ryby s pevným masem. Grilovat proto můžete pstruhy, makrely, platýze, mečouny, tuňáky, siveny, sumce, candáty, amury, kapry, pražmy, okouny, mořské vlky, mořské ďasy.

Grilovaná ryba
i (Zdroj: Depositphotos)
Grilovat můžete také candáta, okouna nebo tuňáka

Steak z okouna

Na grilovaný steak z okouna budete potřřebovat:

  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 1 a ½ lžičky sladké uzené papriky
  • ½ červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 2 střední mrkve
  • 1 žlutou nebo červenou papriku nakrájenou na plátky
  • 1 snítku čerstvého tymiánu
  • 2 sušené bobkové listy
  • 1 polévkovou lžíci nasekaných oreganových listů nebo ¾ lžičky sušeného oregana
  • ½ šálku jablečného octa
  • 1 velký filet o 600 gramech nebo 4 filety po 150 gramech
  • čerstvou petrželku

Postup přípravy

  1. Na rozehřátou pánev nalijte olivový olej. Posléze přidejte na plátky nakrájený česnek, po jeho zezlátnutí přidejte uzenou papriku, tymián a bobkový list. Po 30 sekundách přidejte červenou cibuli, papriku a na kostičky nakrájenou mrkev. Osolte a opepřete. Smažte, dokud vše nezměkne - asi 2 minuty. Nalijte ocet a vařte další 3 minuty. Nakonec do zeleniny přidejte oregano.
  2. Předehřejte gril. Mřížky potřete olejem. Rybu z obou stran potřete olivovým olejem, posolte a opepřete. Položte rybu kůží dolů a grilujte, dokud se okraje nezačnou otáčet. To trvá asi 5-30 minut pro velký filet a 2-3 minuty v případě menších filet. Pak rybu opatrně obraťte na druhou stranu a grilujte, dokud nejsilnější část nebude průsvitná.
  3. Před podáváním na chvilku zeleninu zahřejte na pánvi. Odstraňte tymián a bobkové listy. Zeleninu i rybu položte na talíř. Nakonec posypte nasekanou petrželkou.
Grilovaný okoun
i (Zdroj: Depositphotos)
Grilovaný steak z okouna je ohromnou lahůdkou a přitom je hotový za pár chvilek

Grilovaná tmavá treska s teplým čočkovým salátem

Co na tresku s čočkou potřebujete:

  • Filety z tmavé tresky
  • citronový pepř
  • koření kabajaki
  • máslo
  • sůl

Na čočku

  • 200 g čočky
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 2 větší šalotky
  • ½ cukety
  • 3 rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list a rozmarýn

Postup přípravy

  1. Omytou a propláchnutou čočku dejte vařit v osolené vodě spolu s novým kořením, bobkovým listem a snítkou rozmarýnu.
  2. Během vaření čočky očistěte a nastrouhejte mrkev a řapíkatý celer, omyjte a na drobné kostky nakrájejte cuketu i šalotku a nakrájejte na malé kousky i rajčata.
  3. Rozehřejte pánev s olivovým olejem a postupně na pánev dejte zesklovatět šalotku, potom k ní přidejte celer a mrkev a nakonec přidejte cuketu. Osolte a opepřete. Po osmažení přidejte do směsi prolisovaný česnek, rajčata a hotovou, do měkka uvařenou čočku. Podle chuti dochuťte octem.
  4. Mezitím rybu osolte, okořeňte a položte na rozpálený gril. Grilujte z obou stran zhruba po třech minutách. Hotovou rybu položte do hlubokého talíře na čočkový salát.
Grilovaná treska
i (Zdroj: Depositphotos)
Grilovaná tmavá treska s teplým čočkovým salátem společně chutnají skvěle

Grilovaný candát se špaldou a špenátem

Na grilovaného candáta se špaldou potřebujete:

  • 800 g filetů z candáta
  • 125 g másla
  • 6 ančoviček
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítku tymiánu
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup

  1. Candáta omyjte, osušte a naporcujte na 4 porce.
  2. Osolte ze strany, kde je kůže.
  3. Potřete gril olivovým olejem, stejně jako rybu a grilujte nejprve ze strany, kde je kůže dokřupava. Celkový doba grilování je asi 8 minut. Pak stáhněte z grilu, ale nechte v teple. Otočte rybu kůží nahoru, položte na ně ančovičku, kousek másla, česnek a tymián, nechte pod poklicí 3 minuty.

Co potřebujete na špaldu se špenátem

  • 50 g špaldových krup
  • 2 stroužky česneku
  • kurkumu
  • olivový olej
  • 150 g listového špenátu
  • 1 menší šalotku
  • sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Kroupy uvařte podle návodu na obalu. Do vroucí vody přidejte jen trochu kurkumy.
  2. Nakrájejte nadrobno šalotku a opláchněte listový špenát.
  3. Rozehřejte olej na pánvi a dejte na ni smažit dozlatova šalotku. 
  4. Přidejte opraný a okapaný špenát, nechte zavadnout. Ještě chvilku restujte a následně přidejte vařené kroupy a dosolte podle potřeby.
  5. Pokrm servírujte na hlubokém talíři spolu s rybou.
Grilovaný candát
i (Zdroj: Depositphotos)
Grilovaného candáta můžete servírovat dokonce i se špaldou

Publikováno: 28. 5. 2020, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová