Grilovaná ryba nemusí vždy představovat grilovaného lososa. Na gril můžete dát i jiné druhy ryb. Jaké a co všechno s nimi můžete udělat, se dočtete v tomto článku. Připravili jsme si pro vás celkem tři recepty.
Grilovaná ryba není jen o lososu
Grilovaná ryba není pouze o lososu, grilovat můžete i jiné druhy ryb. Všeobecně se pro grilování hodí všechny ryby s pevným masem. Grilovat proto můžete pstruhy, makrely, platýze, mečouny, tuňáky, siveny, sumce, candáty, amury, kapry, pražmy, okouny, mořské vlky, mořské ďasy.
Steak z okouna
Na grilovaný steak z okouna budete potřřebovat:
- ½ šálku extra panenského olivového oleje
- 5 stroužků česneku
- 1 a ½ lžičky sladké uzené papriky
- ½ červené cibule nakrájené na tenké plátky
- 2 střední mrkve
- 1 žlutou nebo červenou papriku nakrájenou na plátky
- 1 snítku čerstvého tymiánu
- 2 sušené bobkové listy
- 1 polévkovou lžíci nasekaných oreganových listů nebo ¾ lžičky sušeného oregana
- ½ šálku jablečného octa
- 1 velký filet o 600 gramech nebo 4 filety po 150 gramech
- čerstvou petrželku
Postup přípravy
- Na rozehřátou pánev nalijte olivový olej. Posléze přidejte na plátky nakrájený česnek, po jeho zezlátnutí přidejte uzenou papriku, tymián a bobkový list. Po 30 sekundách přidejte červenou cibuli, papriku a na kostičky nakrájenou mrkev. Osolte a opepřete. Smažte, dokud vše nezměkne - asi 2 minuty. Nalijte ocet a vařte další 3 minuty. Nakonec do zeleniny přidejte oregano.
- Předehřejte gril. Mřížky potřete olejem. Rybu z obou stran potřete olivovým olejem, posolte a opepřete. Položte rybu kůží dolů a grilujte, dokud se okraje nezačnou otáčet. To trvá asi 5-30 minut pro velký filet a 2-3 minuty v případě menších filet. Pak rybu opatrně obraťte na druhou stranu a grilujte, dokud nejsilnější část nebude průsvitná.
- Před podáváním na chvilku zeleninu zahřejte na pánvi. Odstraňte tymián a bobkové listy. Zeleninu i rybu položte na talíř. Nakonec posypte nasekanou petrželkou.
Grilovaná tmavá treska s teplým čočkovým salátem
Co na tresku s čočkou potřebujete:
- Filety z tmavé tresky
- citronový pepř
- koření kabajaki
- máslo
- sůl
Na čočku
- 200 g čočky
- 1 mrkev
- 2 řapíky celeru
- 2 větší šalotky
- ½ cukety
- 3 rajčata
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list a rozmarýn
Postup přípravy
- Omytou a propláchnutou čočku dejte vařit v osolené vodě spolu s novým kořením, bobkovým listem a snítkou rozmarýnu.
- Během vaření čočky očistěte a nastrouhejte mrkev a řapíkatý celer, omyjte a na drobné kostky nakrájejte cuketu i šalotku a nakrájejte na malé kousky i rajčata.
- Rozehřejte pánev s olivovým olejem a postupně na pánev dejte zesklovatět šalotku, potom k ní přidejte celer a mrkev a nakonec přidejte cuketu. Osolte a opepřete. Po osmažení přidejte do směsi prolisovaný česnek, rajčata a hotovou, do měkka uvařenou čočku. Podle chuti dochuťte octem.
- Mezitím rybu osolte, okořeňte a položte na rozpálený gril. Grilujte z obou stran zhruba po třech minutách. Hotovou rybu položte do hlubokého talíře na čočkový salát.
Grilovaný candát se špaldou a špenátem
Na grilovaného candáta se špaldou potřebujete:
- 800 g filetů z candáta
- 125 g másla
- 6 ančoviček
- 1 stroužek česneku
- 1 snítku tymiánu
- sůl, pepř
- olivový olej
Postup
- Candáta omyjte, osušte a naporcujte na 4 porce.
- Osolte ze strany, kde je kůže.
- Potřete gril olivovým olejem, stejně jako rybu a grilujte nejprve ze strany, kde je kůže dokřupava. Celkový doba grilování je asi 8 minut. Pak stáhněte z grilu, ale nechte v teple. Otočte rybu kůží nahoru, položte na ně ančovičku, kousek másla, česnek a tymián, nechte pod poklicí 3 minuty.
Co potřebujete na špaldu se špenátem
- 50 g špaldových krup
- 2 stroužky česneku
- kurkumu
- olivový olej
- 150 g listového špenátu
- 1 menší šalotku
- sůl a pepř
Postup přípravy
- Kroupy uvařte podle návodu na obalu. Do vroucí vody přidejte jen trochu kurkumy.
- Nakrájejte nadrobno šalotku a opláchněte listový špenát.
- Rozehřejte olej na pánvi a dejte na ni smažit dozlatova šalotku.
- Přidejte opraný a okapaný špenát, nechte zavadnout. Ještě chvilku restujte a následně přidejte vařené kroupy a dosolte podle potřeby.
- Pokrm servírujte na hlubokém talíři spolu s rybou.
Publikováno: 28. 5. 2020, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová