reklama

Jak upéci zaručeně chutného velikonočního beránka

Stejně jako jidáše nebo mazanec patří neodmyslitelně k velikonočním pokrmům beránek. I zde je možno vyzkoušet velké množství receptů našich babiček nebo ze současnosti, která dává přednost lehkosti a jednoduchosti, raw surovinám nebo různým obměnám pro alergiky a diabetiky.

i (Zdroj: Depositphotos)
Jak upéci zaručeně chutného velikonočního beránka (Zdroj: Depositphotos)

Recept na velikonočního beránka

U nás preferujeme velikonočného beránka z tvarohového nebo šlehačkového těsta. Jeho příprava je jednoduchá, jde o třenou buchtu, kterou zvládnou i děti. Beránka po upečení poléváme bílou nebo tmavou čokoládou a zdobíme. Oblíbená je i varianta bez čokolády, zato s vanilkovým krémem a kokosem. Závěrečná dekorace bývá zdrojem zábavy, můžete dokonce upéci každému členu rodiny jednoho beránka a ozdobit ho podle jejich fantazie. 

Forma
i (Zdroj: Martina Pilzová)
Nejprve vymažeme a vysypeme formu na beránka

Recept

  • 125 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g změklého másla
  • 2–3 vejce 
  • 100 g rozinek spařených nebo namočených do rumu
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 250 ml smetany ke šlehání
Suroviny
i (Zdroj: Martina Pilzová)
Připravte si všechny suroviny podle receptu

Na vymazání a vysypání formy si dáme stranou trochu másla a mouku (možno použít i strouhanku).

Těsto lze přizpůsobit i biskupskému chlebíčku, kdy kromě rozinek použijeme i kandované ovoce.

Postup

Oddělíme žloutky od bílků a žloutky si spolu s cukrem utřeme do hladké pěny. Přidáme vanilkový cukr, smetanu a rozinky. Mouku smícháme s kypřícím práškem a lehce prosijeme do směsi.

Utřené žloutky
i (Zdroj: Martina Pilzová)
Žloutky utřeme s cukrem

Na závěr vmícháme tuhý sníh z bílků. 

Bílkový sníh
Sníh z bílků musí být pevný a tuhý (Zdroj: Martina Pilzová)
Šlehání bílků
Elektrickým šlehačem vyšlehejte bílky (Zdroj: Martina Pilzová)

Těsto dáme do vymazané a vysypané formy na beránka a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 30 minut. 

Těsto
i (Zdroj: Martina Pilzová)
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy

Upečeného beránka vyklopíme z formy, necháme zchladnout.

Hotový korpus
Beránka upečte ve předehřáté troubě (Zdroj: Martina Pilzová)
Upečený beránek
Hotového beránka nechte na podložce vystydnout (Zdroj: Martina Pilzová)

Beránka poléváme čokoládou nebo pomažeme krémem. Můžeme též posypat kokosem nebo cukrářským zdobením. Jako očka vsadíme rozinky, na krk můžeme uvázat barevnou mašli.

Mezi další tradiční jídla patří nádivka:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 10. 4. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová