Stejně jako jidáše nebo mazanec patří neodmyslitelně k velikonočním pokrmům beránek. I zde je možno vyzkoušet velké množství receptů našich babiček nebo ze současnosti, která dává přednost lehkosti a jednoduchosti, raw surovinám nebo různým obměnám pro alergiky a diabetiky.
Recept na velikonočního beránka
U nás preferujeme velikonočného beránka z tvarohového nebo šlehačkového těsta. Jeho příprava je jednoduchá, jde o třenou buchtu, kterou zvládnou i děti. Beránka po upečení poléváme bílou nebo tmavou čokoládou a zdobíme. Oblíbená je i varianta bez čokolády, zato s vanilkovým krémem a kokosem. Závěrečná dekorace bývá zdrojem zábavy, můžete dokonce upéci každému členu rodiny jednoho beránka a ozdobit ho podle jejich fantazie.
Recept
- 125 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 60 g změklého másla
- 2–3 vejce
- 100 g rozinek spařených nebo namočených do rumu
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 250 ml smetany ke šlehání
Na vymazání a vysypání formy si dáme stranou trochu másla a mouku (možno použít i strouhanku).
Těsto lze přizpůsobit i biskupskému chlebíčku, kdy kromě rozinek použijeme i kandované ovoce.
Postup
Oddělíme žloutky od bílků a žloutky si spolu s cukrem utřeme do hladké pěny. Přidáme vanilkový cukr, smetanu a rozinky. Mouku smícháme s kypřícím práškem a lehce prosijeme do směsi.
Na závěr vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto dáme do vymazané a vysypané formy na beránka a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 30 minut.
Upečeného beránka vyklopíme z formy, necháme zchladnout.
Beránka poléváme čokoládou nebo pomažeme krémem. Můžeme též posypat kokosem nebo cukrářským zdobením. Jako očka vsadíme rozinky, na krk můžeme uvázat barevnou mašli.
Mezi další tradiční jídla patří nádivka:
Publikováno: 10. 4. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová