Stejně jako jidáše nebo mazanec patří neodmyslitelně k velikonočním pokrmům beránek. I zde je možno vyzkoušet velké množství receptů našich babiček nebo ze současnosti, která dává přednost lehkosti a jednoduchosti, raw surovinám nebo různým obměnám pro alergiky a diabetiky.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/c5/b6/column/c5b60f905b87d7b2e2a6544747c679b6_depositphotos_264708532_l-2015.jpg)
Recept na velikonočního beránka
U nás preferujeme velikonočného beránka z tvarohového nebo šlehačkového těsta. Jeho příprava je jednoduchá, jde o třenou buchtu, kterou zvládnou i děti. Beránka po upečení poléváme bílou nebo tmavou čokoládou a zdobíme. Oblíbená je i varianta bez čokolády, zato s vanilkovým krémem a kokosem. Závěrečná dekorace bývá zdrojem zábavy, můžete dokonce upéci každému členu rodiny jednoho beránka a ozdobit ho podle jejich fantazie.
![Forma](https://img.primadoma.cz/w_2/34/33/column/3433d878c5a36fd87c197288f68efdc1_92288681_217305949530865_3861329882919206912_n.jpg)
Recept
- 125 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 60 g změklého másla
- 2–3 vejce
- 100 g rozinek spařených nebo namočených do rumu
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 250 ml smetany ke šlehání
![Suroviny](https://img.primadoma.cz/w_2/31/2a/column/312aabf0ec63e04d54e9d12798cdc93d_92672256_236765647689686_8129402798086291456_n.jpg)
Na vymazání a vysypání formy si dáme stranou trochu másla a mouku (možno použít i strouhanku).
Těsto lze přizpůsobit i biskupskému chlebíčku, kdy kromě rozinek použijeme i kandované ovoce.
Postup
Oddělíme žloutky od bílků a žloutky si spolu s cukrem utřeme do hladké pěny. Přidáme vanilkový cukr, smetanu a rozinky. Mouku smícháme s kypřícím práškem a lehce prosijeme do směsi.
![Utřené žloutky](https://img.primadoma.cz/w_2/ad/5c/column/ad5c6309ed88aef782a9c6d9e3ce3871_92358838_2531368010435923_2453474577209098240_n.jpg)
Na závěr vmícháme tuhý sníh z bílků.
![Bílkový sníh](https://img.primadoma.cz/r/e4/cb/column/e4cb6a4678a9f4fc3fa38e465b621398_92621538_2273370326305264_3870555309462257664_n.jpg)
![Šlehání bílků](https://img.primadoma.cz/r/8a/94/column/8a943097599b9d9bb2d56628c4e9c83a_92984651_1353962584807262_5922768740226695168_n.jpg)
Těsto dáme do vymazané a vysypané formy na beránka a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 30 minut.
![Těsto](https://img.primadoma.cz/w_2/77/45/column/774513c9e5d0a427fb95b0c64e6a1f80_92516868_3031594363550885_926454776806244352_n.jpg)
Upečeného beránka vyklopíme z formy, necháme zchladnout.
![Hotový korpus](https://img.primadoma.cz/r/f8/f2/column/f8f26c63f869e6c1117f93be3b2bd093_92516497_3018589368210923_4303040619040735232_n.jpg)
![Upečený beránek](https://img.primadoma.cz/r/8a/29/column/8a295a5fa8c5883f0b4139d31ab5016d_92633133_507139890170706_6358704154084376576_n.jpg)
Beránka poléváme čokoládou nebo pomažeme krémem. Můžeme též posypat kokosem nebo cukrářským zdobením. Jako očka vsadíme rozinky, na krk můžeme uvázat barevnou mašli.
Mezi další tradiční jídla patří nádivka:
Publikováno: 10. 4. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová