Slavnostní menu pro ženu k MDŽ je dobrým nápadem, jak ji obdarovat. Je přece známo, že láska prochází žaludkem. Hledáte nápad, jak svou milovanou ženu potěšit? Máme pro vás inspiraci v podobě celého vypracovaného menu. Věříme, že se vám všechno povede, ať ho uvaříte své manželce, mamince nebo přítelkyni.
Slavnostní menu pro ženy, předkrm - salát Caprese z řepy a mozzarelly
Součástí slavnostního menu může být předkrm v podobě salátu, na který budete potřebovat:
- 2 červené řepy
- hrubou mořskou sůl
- pepř
- olivový olej
- 150 gramů mozzarelly (ideálně té z buvolího mléka)
- rukolu
Postup přípravy:
- Řepu nejprve důkladně umyjte pod proudem vody. Po umytí ji osušte.
- Osušenou a neoloupanou řepu položte na plech s vrstvou alobalu, osolte, zastříkněte trochou oleje a zabalte do alobalu.
- Pečte v rozehřáté troubě na 200 °C asi 1,5 hodiny.
- Upečenou řepu propíchněte, aby z ní vyšla pára.
- Oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Na talíři plátky řepy prokládejte plátky mozzarelly.
- Hotovou pyramidu zastříkněte olejem a ozdobte rukolou.
Svampsoppa - švédská krémová houbová polévka
Na její přípravu potřebujete:
- 20 gramů sušených nebo čerstvých očištěných hub
- 2 lžíce másla
- 1 šalotku a 1 červenou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 litr vývaru
- čerstvý tymián
- sůl, pepř
- 2 lžíce portského vína
- 90 ml smetany
- hladkou mouku nebo kukuřičný škrob
Postup přípravy:
- Sušené houby nejprve namočte na 30 minut do vlažné vody. Následně je nechte v cedníku okapat. Okapanou tekutinu nevylévejte, ale přidejte do vývaru.
- V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a houby. Restujte do změknutí. Vodu nechte odpařit. Nakonec přidejte prolisovaný česnek.
- Do misky si odlijte trochu vývaru. Zbytek vývaru vlijte do hrnce k houbám. Přiveďte k varu. Přidejte tymián, osolte, opepřete.
- V misce vyšlehejte vývar s hladkou moukou nebo škrobem. Obsah misky pak vlijte do polévky ve chvíli, kdy bude vřít. Směs vlévejte opatrně a za stálého míchání. Jíšku důkladně rozmíchejte, polévku přiveďte opět k varu a stáhněte plamen.
- Nechte na mírném ohni ještě 10 minut probublávat.
- Nakonec vmíchejte smetanu, nechte projít varem, a přidejte portské víno.
- Podávejte s chlebem.
Hlavní jídlo - kuře na estragonu
Suroviny pro přípravu receptu:
- 1 celé kuře
- čerstvý estragon
- sušený estragon
- 1 dl smetany
- 1 balení mascarpone
- 4 dl bílého vína
- sůl
- olivový olej
- máslo
Jak postupovat při přípravě:
- Kuře vykuchejte.
- Smíchejte polovinu balení mascarpone s čerstvým a sušeným estragonem. Přidejte sůl.
- Estragonovou směsí pak naplňte vykuchané kuře.
- Kůži kuřete osolte a potřete máslem, aby byla křupavá.
- Na pánvi (takové, kterou je možné vložit do trouby) rozpalte olivový olej. Přidejte kousek másla a kuře z obou stran orestujte.
- Zasypte estragonem, podlijte vínem a vložte k dopečení do trouby rozehřáté na maximum. V troubě pečte dalších 30 minut.
- Jakmile je kuře upečené, vyjměte jej ven a na pánvi dodělejte omáčku. Do základu přidejte zbylou polovinu mascarpone, další estragon a nakonec vše zalijte smetanou a bílým vínem. Vše důkladně promíchejte a chvilku povařte.
- Kuře servírujte polité omáčkou s pečenými nebo bylinkovými bramborami.
Dezert - pěna z bílé čokolády
Na výrobu pěny z bílé čokolády potřebujete:
- 200 gramů kvalitní bílé čokolády (s vysokým obsahem kakaového másla)
- 4 vejce
- 2 lžíce cukru krupice
- 200 ml smetany ke šlehání
- čerstvé maliny nebo jahody na ozdobení
- hrst nasekaných ořechů
Postup výroby:
- Do jedné mísy dejte žloutky a do druhé pak bílky z vajec.
- Z bílků spolu s polovinou cukru vyšlehejte sníh.
- Ze žloutků s druhou polovinou cukru pak vyšlehejte krém.
- Žloutkový krém následně zlehka zapracujte do bílkového sněhu.
- Smetanu vyšlehejte do tuha.
- Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu. Nechte malinko vychladnout.
- Následně všechny složky smíchejte dohromady. Pracujte opatrně, aby vám nespadl sníh. Hotový krém navrstvěte do skleniček, ozdobte jahodami nebo malinami, posypte nasekaným pistáciemi a nechte na několik hodin vychladit v lednici.
Ke slavnostnímu menu patří i slavnostně prostřený stůl:
Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.
Publikováno: 6. 3. 2020, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová