reklama

Slavnostní menu k MDŽ, aneb když vaří chlap

Slavnostní menu pro ženu k MDŽ je dobrým nápadem, jak ji obdarovat. Je přece známo, že láska prochází žaludkem. Hledáte nápad, jak svou milovanou ženu potěšit? Máme pro vás inspiraci v podobě celého vypracovaného menu. Věříme, že se vám všechno povede, ať ho uvaříte své manželce, mamince nebo přítelkyni.

i (Zdroj: Depositphotos)
Slavnostní menu k MDŽ, aneb když vaří chlap (Zdroj: Depositphotos)

Slavnostní menu pro ženy, předkrm - salát Caprese z řepy a mozzarelly

Součástí slavnostního menu může být předkrm v podobě salátu, na který budete potřebovat:

  • 2 červené řepy
  • hrubou mořskou sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 150 gramů mozzarelly (ideálně té z buvolího mléka)
  • rukolu
Červená řepa
i (Zdroj: Depositphotos)
Červená řepa je základem předkrmu

Postup přípravy:

  1. Řepu nejprve důkladně umyjte pod proudem vody. Po umytí ji osušte.
  2. Osušenou a neoloupanou řepu položte na plech s vrstvou alobalu, osolte, zastříkněte trochou oleje a zabalte do alobalu.
  3. Pečte v rozehřáté troubě na 200 °C asi 1,5 hodiny.
  4. Upečenou řepu propíchněte, aby z ní vyšla pára.
  5. Oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  6. Na talíři plátky řepy prokládejte plátky mozzarelly.
  7. Hotovou pyramidu zastříkněte olejem a ozdobte rukolou.
Předkrm
i (Zdroj: Depositphotos)
Naše slavnostní menu zahájíme předkrmem, salátem Caprese z řepy a mozzarelly

Svampsoppa - švédská krémová houbová polévka

Na její přípravu potřebujete:

  • 20 gramů sušených nebo čerstvých očištěných hub
  • 2 lžíce másla
  • 1 šalotku a 1 červenou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 litr vývaru
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce portského vína
  • 90 ml smetany
  • hladkou mouku nebo kukuřičný škrob
Žampiony
i (Zdroj: Depositphotos)
Místo žampionů z obchodu můžete použít i nasbírané houby

Postup přípravy:

  1. Sušené houby nejprve namočte na 30 minut do vlažné vody. Následně je nechte v cedníku okapat. Okapanou tekutinu nevylévejte, ale přidejte do vývaru.
  2. V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a houby. Restujte do změknutí. Vodu nechte odpařit. Nakonec přidejte prolisovaný česnek.
  3. Do misky si odlijte trochu vývaru. Zbytek vývaru vlijte do hrnce k houbám. Přiveďte k varu. Přidejte tymián, osolte, opepřete.
  4. V misce vyšlehejte vývar s hladkou moukou nebo škrobem. Obsah misky pak vlijte do polévky ve chvíli, kdy bude vřít. Směs vlévejte opatrně a za stálého míchání. Jíšku důkladně rozmíchejte, polévku přiveďte opět k varu a stáhněte plamen.
  5. Nechte na mírném ohni ještě 10 minut probublávat.
  6. Nakonec vmíchejte smetanu, nechte projít varem, a přidejte portské víno.
  7. Podávejte s chlebem.
Polévka
i (Zdroj: Depositphotos)
Polévka je původem ze Švédska

Hlavní jídlo - kuře na estragonu

Suroviny pro přípravu receptu:

  • 1 celé kuře
  • čerstvý estragon
  • sušený estragon
  • 1 dl smetany
  • 1 balení mascarpone
  • 4 dl bílého vína
  • sůl
  • olivový olej
  • máslo
Kuře
i (Zdroj: Depositphotos)
Připravte si celé kuře

Jak postupovat při přípravě:

  1. Kuře vykuchejte.
  2. Smíchejte polovinu balení mascarpone s čerstvým a sušeným estragonem. Přidejte sůl.
  3. Estragonovou směsí pak naplňte vykuchané kuře.
  4. Kůži kuřete osolte a potřete máslem, aby byla křupavá.
  5. Na pánvi (takové, kterou je možné vložit do trouby) rozpalte olivový olej. Přidejte kousek másla a kuře z obou stran orestujte.
  6. Zasypte estragonem, podlijte vínem a vložte k dopečení do trouby rozehřáté na maximum. V troubě pečte dalších 30 minut.
  7. Jakmile je kuře upečené, vyjměte jej ven a na pánvi dodělejte omáčku. Do základu přidejte zbylou polovinu mascarpone, další estragon a nakonec vše zalijte smetanou a bílým vínem. Vše důkladně promíchejte a chvilku povařte.
  8. Kuře servírujte polité omáčkou s pečenými nebo bylinkovými bramborami.
Hlavní chod
i (Zdroj: Depositphotos)
Lahodné kuře na estragonu je lehké a chutné

Dezert - pěna z bílé čokolády

Na výrobu pěny z bílé čokolády potřebujete:

  • 200 gramů kvalitní bílé čokolády (s vysokým obsahem kakaového másla)
  • 4 vejce
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • čerstvé maliny nebo jahody na ozdobení
  • hrst nasekaných ořechů
Bílá čokoláda
i (Zdroj: Depositphotos)
Použijte kvalitní bílou čokoládu

Postup výroby:

  1. Do jedné mísy dejte žloutky a do druhé pak bílky z vajec.
  2. Z bílků spolu s polovinou cukru vyšlehejte sníh.
  3. Ze žloutků s druhou polovinou cukru pak vyšlehejte krém.
  4. Žloutkový krém následně zlehka zapracujte do bílkového sněhu.
  5. Smetanu vyšlehejte do tuha.
  6. Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu. Nechte malinko vychladnout.
  7. Následně všechny složky smíchejte dohromady. Pracujte opatrně, aby vám nespadl sníh. Hotový krém navrstvěte do skleniček, ozdobte jahodami nebo malinami, posypte nasekaným pistáciemi a nechte na několik hodin vychladit v lednici.
Dezert
i (Zdroj: Depositphotos)
Jako dezert se bude podávat pěna z bílé čokolády

Ke slavnostnímu menu patří i slavnostně prostřený stůl:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 6. 3. 2020, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová