reklama

Z čeho se skládá tradiční masopustní menu

Skončily Vánoce a již nám na dveře pomalu klepe masopust. Nastává období maškarních rejů, domácích zabíjaček, koblih a plesů. Podívejme se, co všechno se nám z původních masopustních jídel a menu zachovalo do dneška a jak se naše recepty liší od těch původních. Připomeneme si přitom, proč a k čemu je masopust vlastně dobrý a co nám tím vyjadřuje.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Tradiční masopustní jídla byla složena převážně z masitých pokrmů (Zdroj: Depositphotos)

Masopust obecně

Jak již víme, je to třídenní svátek, kdy se obyvatelstvo oddává nevázanému veselí, připravují se domácí zabíjačky, maškarní zábavy, svatby nebo plesy. V tomto období také lidé hleděli na to, aby se dosyta najedli, neboť po uplynutí masopustu následovalo období přísně postní a lidé se pomalu chystali na Velikonoce. Za tradiční masopustní jídla se považovaly klasické vepřové hody, které sestávaly z tučné polévky, dále ze směsí masa a drobů, opečených "brabců" a smažených řízků. Vrcholem hodování bylo klasické knedlo, vepřo, zelo a k tomu velké množství piva. Jako dezert smažily hospodyně kynuté koblihy, nadívané ovocnou marmeládou a bohatě sypané cukrem. 

Klobásy a pivo
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Masopustní pokrmy se zapíjely pivem

Masopustní jídla podle našich předků

Kaldoun

Suroviny:

  • 1 kg masových odřezků (vepřové, hovězí, drůbeží, telecí) společně s drůbežími krky, husími játry, telecími kolínky a žaludky z drůbeže
  • 1 celer
  • 2 petržele
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 kapusta
  • 1 květák
  • sůl, muškátový květ
  • 0,5 kg másla
  • vývar
  • mouka

Postup: Veškeré maso se dusí ve velké nádobě až do úplného vysmahnutí. Poté se nádoba odkryje, přidá se máslo a směs se zasype hrstí mouky. Pomalu za stálého míchání přilejeme vývar, nakrájenou zeleninu a necháme ½ hodiny vařit. Poté polévku přecedíme přes cedník. Pokud je polévka příliš hustá, dolijeme vývar. Ochutíme muškátovým květem. Maso pak nakrájíme a spolu s uvařenou zeleninou přidáme do polévky. Můžeme taktéž použít játrové knedlíčky. Polévka je velmi sytá.

Polévka
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Začínalo se sytou hustou polévkou

Staročeské slaninové knedle se zelím a pečení

Suroviny:

  • 120 g hrubé mouky
  • 2 žemle
  • 1 vejce
  • 250 g uzeného bůčku
  • 50 g slaniny
  • sůl, pepř a muškátový květ
  • 300 ml mléka
  • petrželová nať
Staročeský pokrm
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Tradičním masopustním jídlem byla vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím

Postup: Uzený bůček pečlivě uvaříme. Vychladlý krájíme na malé kostky. Nakrájíme také slaninu a žemle. Žemle taktéž můžeme na slanině lehce opéci. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme muškátový květ, petrželovou nať, pepř, vejce a mléko. Vypracujeme těsto, do kterého vmícháme opečenou žemli a maso.
 Z tužšího těsta tvarujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Potom je vyjmeme a vidličkou každý propíchneme, aby se nesrazily.

Příprava zelí: Na tuku zpěníme 1 cibuli. Když začne chytat zlatavý nádech, přidáme kyselé okapané zelí, osolíme, přidáme tlučený kmín a dusíme doměkka. Podle chuti lze přisladit. Udušené zelí lehce zaprášíme moukou a necháme spojit.

Koleno
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Také pečené koleno s křenem bylo oblíbenou pochoutkou

Pečeně: Použijeme plecko nebo bůček. Maso nasolíme, lehce opepříme a dáme do pekáče. Povrch masa posypeme hrubým kmínem, poklademe cibulí na kolečka a nakrájeným česnekem. Podlijeme a pečeme cca 2 hodiny při teplotě 180-200 °C. Často podléváme a obracíme. V závěru necháme vypéci kůrčičku.

Za další tradiční masopustní pokrmy se považovalo pečené vepřové koleno s křenem a jablky, nejrůznější druhy opékaných klobásek, uzená masa a pečeně. 

Klobásky
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Podávaly se též různé druhy klobás

Masopustní koblihy a koláče

Receptů na zaručeně pravé masopustní koblihy mají v každé vesnici mandele. V dřívějších dobách se dělávaly jak z kynutého těsta, tak z brambor. Jako náplň obvykle sloužily nejrůznější ovocné zavařeniny, ale také mák nebo med. Dnešní doba nabízí jako náplň nugát, čokoládu či pudink. Společným jmenovatelem je smažení ve vysoké vrstvě tuku a poté bohatý posyp moučkovým cukrem.

Koblihy
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Nesměly chybět tradiční masopustní koblihy

Kromě koblih připravovaly hospodyně též nejrůznější koláče, skořicové šišky nebo vdolky s povidly a tvarohem. Bylo evidentní, že si lidé hodlali tyto svátky opravdu užít a pořádně se najíst. Současnost, která již tradiční masopustní pokrmy nedodržuje ve své původní podobě, vsází spíše na odlehčené formy stravování a nahrazování některých velmi sytých ingrediencí lehčími náhražkami. Ovšem ochutnat ty pravé masopustní dobroty tak, jak je jedli naši předkové, je jistě nezapomenutelným zážitkem.

Publikováno: 10. 1. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová

Mohlo by vás dále zajímat

Recept na štrochany

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak se pečou štrochany?