Říkáte si, že po Vánocích je třeba šetřit? Máme pro vás tři recepty na rychlá a levná jídla, o nichž doufáme, že vás osloví. Jde o jednoduché recepty, které nejsou nikterak náročné na přípravu a které vám pomohou po svátcích odlehčit váš přetížený organismus. Jsou lehké, chutné i fit. Jako bonus považujeme i tu skutečnost, že jsou vhodné dokonce i po vegetariány.
Karbanátek z červené čočky
Karbanátek z červené čočky patří mezi rychlá a levná jídla.
Na výrobu 7 kusů karbanátků budete potřebovat:
- ¾ šálku červené čočky
- 1 mrkev
- 1 vejce
- ½ cibule
- 1 velký stroužek česneku
- 1 lžičku kari
- 2 velké lžíce celozrnné mouky
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- sůl
Postup výroby:
- Výroba čočkových karbanátků je snadná. Čočku důkladně propláchněte, dokud z čočky nepůjde jen čistá voda.
- Do hrnce napusťte dvakrát tolik vody, kolik je čočky. Osolte.
- Čočku vařte, dokud z ní není kaše. Pak hrnec s čočkou odstavte z ohně a nechte vychladnout.
- Mrkev omyjte, zbavte slupky a nastrouhejte najemno.
- Cibuli oloupejte a také nakrájejte najemno.
- Rozpalte olej a na něm osmahněte cibulku s mrkví. Pak do ní přidejte čočku, vejce, kari a mouku. Dle potřeby přisolte.
- Na plech se silikonem nebo pečícím papírem položte z čočky vytvarované karbanátky. Vložte na třicet minut do trouby a pečte při 200 °C. Při pečení karbanátky hlídejte.
- Karbanátky doporučujeme podávat se šťouchanými brambory a smaženou cibulkou nebo pažitkou.
Lednový zelný salát
Lednový salát je skvělou přílohou k masu i ke klobáse. Jeho výroba je velmi snadná a rychlá. Na jeho výrobu potřebujete:
- 500 g bílého zelí
- 1 velkou červenou cibuli, může být ale i šalotka
- šťávu z ½ citronu
- 1 lžičku soli
- 1 mrkev
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíci oleje
- 1 lžičku drceného kmínu
- čerstvě nastrouhaný křen
Postup výroby
- Zelí omyjte a nakrájejte na jemné nudličky.
- Očistěte mrkev a nastrouhejte ji najemno. Nastrouhanou mrkev pak přidejte k zelí.
- Citron vymačkejte a šťávou zalijte zelí s mrkví.
- Přidejte lžíci oleje.
- Cibuli oloupejte najemno, nakrájejte a ideálně alespoň jednou spařte horkou vodou.
- Spařenou cibuli pak přidejte do mísy se zelím.
- Salát osolte, okmínujte, oslaďte.
- Nakonec do salátu zapracujte čerstvě nastrouhaný křen.
- Vše důkladně propracujte rukama a dejte do lednice minimálně na jednu hodinu odležet.
Migas
Posledním levným pokrmem, který vás však po Novém roce dokáže pěkně nastartovat, je španělský recept zvaný Migas. Jde o takový recept ze zbytků. Ostatně posuďte sami. Potřebujete na něj:
- 4 tortily
- 4 vejce
- ½ šálku rajčatové salsy
- 1 velký česnek
- 1 čerstvý nasekaný koriandr
- ½ plechovky bílých fazolí
- 1 lžíce oleje
- sůl
- 100 g strouhaného sýru
Postup výroby:
- Tortily natrhejte na drobné kousky.
- Na pánev nalijte olej a v rozpáleném tuku osmažte tortily dozlatova, do křupava.
- Pak zalijte vejci. Nechte 1 minutu stát a pak vše důkladně promíchejte.
- Přidejte salsu, prolisovaný česnek, koriandr a fazole. Vše důkladně promíchejte a nechte projít varem.
- Podávejte s pečivem.
Publikováno: 3. 1. 2020, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová