Vánočka ze šesti pramenů patří k tradičním pokrmům Vánoc. Víte, proč tomu tak je? A chcete si ji také upéct, jen nevíte, jak na to? My vám poradíme. Máme pro vás recept, s nímž vánočku zvládnete upéct sami. A poradíme vám také, jak si ji uplést.
Jak se vánočka ze šesti pramenů stala českým vánočním pokrmem
Vánočka ze šesti pramenů se vyvinula z calty, což byla pletená houska, která se pekla ve středověku. Calta se však stala postupem času běžným pečivem a místo ní se v 18. století objevila vánočka. Pečivo, které je v Česku dodnes známé pod různými označeními (houska, štědrovka, štědrovnice, štědrák, pletenice, štricla, štola, křehtík). Nemusela být vždy pletená, jak je dnes zvykem, mohlo jít i o nepletené, podlouhlé nebo kulaté pečivo, které bývalo plněno mákem nebo ořechy. Zpočátku byla vánočka vánočním pečivem, jež dostávali chudí v rámci koledy. Na štědrovečerní stůl se dostala až později.
Vánočka a její symbolika
- Pletené vánočky svým tvarem připomínají Ježíška v povijanu. Se svou symbolikou je spojena s životem a plodností. Lidé věřili, že je ochrání před zlými silami.
- Vánočka je symbolem nebeského daru. Spojena je tedy s vánočními dárky a obdarováváním se. Jde o symbol štědrosti. Byla posledním ze sedmi tradičních štědrovečerních jídel.
- Příběh vánočky je zajímavý. Nejprve ji vrchnost o Vánocích posílala svým zaměstnancům. Později vánočku dostávali také dobří zákazníci. Nakonec se dostala k chudým a potřebným.
- Symbolika je skryta i v pletení vánočky. Musíme však upozornit, že tradiční vánočka není upletena ze šesti pramenů, ale z devíti. Spodní nejsilnější prameny přitom symbolizují zemi, slunce, vodu a vzduch. V prostředním copu se splétá rozum a vůle. Vrchní dva prameny pak symbolizují vědění a lásku.
- Díky tomu, že je z kynutého těsta, lidé věřili, že je také symbolem rozrůstání majetku.
Tradiční pečení vánočky
Při pečení vánočky se kdysi dodržovaly různé zvyky. Hospodyně třeba při jejím zadělávání měla mít na sobě bílou zástěru a na hlavě šátek. Po celou dobu výroby vánočky nesměla promluvit. Při kynutí těsta nesměly děti skákat, naopak hospodyně měla poskakovat co nejvýše, aby těsto dobře vyběhlo. Lidé také věřili, že pokud vánočka nenakynula, při pečení praskla nebo se připálila, bylo to špatné znamení. Vánočka by na Vánoce neměla být pouze jedna, upletených jich mělo být tolik, kolik měla rodina členů. Pekly se v různých velikostech, přičemž tu největší a nejbohatěji zdobenou dostal hospodář, aby se mu i za rok dařilo a na poli se urodilo hodně obilí. Jedna vánočka byla také umístěna na svátečním stole a mohl ji rozkrojit jen hospodář. V této vánočce bývala zapečená mince. Věřilo se, že ten, kdo ji našel, měl mít příští rok štěstí. Plátek vánočky dostával i dobytek, aby byl další rok zdravý a neočarovaly je zlé síly.
Co potřebujete na výrobu vánočky
- 250 ml mléka
- 1 žloutek
- 125 gramů rozpuštěného másla
- 250 gramů polohrubé mouky
- 250 gramů hladké mouky
- 50 gramů třtinového cukru
- 2 vanilkové cukry
- špetku soli
- ½ lžičky citronové kůry
- polovinu kostky čerstvého droždí
Podle vlastních preferencí můžete přidat ještě rozinky, mleté ořechy nebo plátky mandlí.
Výroba těsta
Vůbec nejjednodušší je vložení všech ingrediencí do pekárny. Po zvolení programu se o vše domácí pekárna postará.
Jak na pletení vánočky ze šesti pramenů
Vánočku ze šesti pramenů můžete plést dvěma způsoby. Tento způsob pletení vánočky patří k těm nejjednodušším. Jejím úskalím je však to, že se vám vánočka v průběhu pečení v troubě může "rozjet". Zkuste sami a vyberte si techniku, která vám bude více vyhovovat.
Jednodušší způsob pletení
Spodní patro tvoří klasický cop ze třech pramenů, prostřední se vytváří ze dvou propletených pramenů a vrchní patro představuje jeden pramen stočený kolem své vlastní osy. Vánočku pleťte volně, aby vánočka měla dost místa na kynutí. Kraje copů vždy k sobě dobře přimáčkněte a zasuňte dolů pod spodní patro.
Mezi jednotlivá patra vložte oprané a okapané rozinky. Každé patro, i celou vánočku posypte sekanými mandlemi nebo sekanými ořechy.
Nakonec vánočku pořádně zafixujte špejlemi. Vánočku potřete vajíčkem smíchaným s mlékem a vložte do rozpálené trouby. 10 minut pečte při 180 °C a dalších zhruba 30 minut při 150 °C. Hotovou vánočku dejte vychladnout. Posypte moučkovým cukrem a naporcujte.
Druhý způsob pletení vánočky ze šesti pramenů
Těsto rozdělte na šest stejných dílků. Z dílků uválejte šest stejně dlouhých pramenů.
Všechny nahoře spojte, a pokud můžete, okraj musíte zatížit, aby neutíkal. Prameny si rozdělte na pracovní ploše na polovinu. Tři prameny dejte doprava a tři doleva. Vezměte do jedné ruky vnější pravý pramen a do druhé ruky pak vezměte levý vnější pramen.
Prameny překřižte přes sebe, uložte je do středu. Ten, který byl vpravo, nyní bude vlevo a ten, který byl vlevo, bude vpravo. Stejným způsobem pokračujte až do konce.
Publikováno: 21. 12. 2019, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová