Vánoční jídlo nemusí mít pouze podobu smaženého kapra se salátem. Fanoušci grilování se nemusí ani v zimě vzdávat své vášně a klidně mohou i o Vánocích grilovat. Moderní grily umožňují grilování za každého počasí. Máme pro vás inspiraci v podobě jednoho vánočního menu, které bylo realizováno s pomocí grilu.
Vánoční jídlo, které jsme pro ukázku připravili, se skládá z předkrmu, hlavního jídla a dezertu. Celé menu je náš tip pro vánoční grilování, ale myslíme si, že jej můžete realizovat, kdykoliv budete mít chuť.
Předkrm: Vánoční medová šunka
Na toto vánoční jídlo pro dvě osoby potřebujete:
- kvalitní šunku, např. burgundskou či jinou, která obsahuje alespoň 93 % masa (pro dva lidi zhruba 2 centimetrové plátky)
- 2 lžíce másla
- strouhaný křen
- hořčici
- kyselou okurku
- cherry rajčátka
- sušený česnek, sušenou cibuli, sušenou petržel, oregano
- misku s vodou
Postup přípravy:
Plátky šunky na 30 minut namočte do misky s vodou. Po půl hodině šunku vytáhněte a osušte ji.
Rozpusťte máslo, do kterého zamícháte koření. Kořeněným máslem důkladně potřete šunku z obou stran.
Rozpalte gril a šunku grilujte z jedné strany 4 minuty a pak z druhé strany 3 minuty. Mezitím si nakrájejte bagetu, rajčata a okurky. Po ugrilování naaranžujte na talíř a vedle zeleniny doplňte křen s hořčicí.
Hlavní vánoční jídlo: Losos s tagliatelle
Co na přípravu tohoto pokrmu potřebujete:
- cca 300 g lososa nebo růžového pstruha
- balení čerstvých tagliatelle
- 150 g cherry rajčátek
- 2 lžíce másla
- sůl
- sušený česnek, cibuli, kopr, petržel, bazalku
- parmezán
Jak uvařit toto jídlo?
Lososa naporcujte na dvě porce. Nasolte a okořeňte česnekem, koprem a petrželkou.
Do hrnce dejte vodu, přiveďte ji k varu, přidejte sůl a těstoviny. Vařte podle návodu na obalu, obvykle se jedná o 4 minuty. Hotové těstoviny slijte a nechte okapat.
Nakrájejte si na čtvrtky umytá cherry rajčátka.
Na rozpálený gril dejte grilovat lososa. Nejprve grilujte 4 minuty ze strany kůže a 3 minuty z druhé strany. Během grilování lososa rozpalte pánev, do níž vložte 2 lžíce másla a ihned po jeho rozpuštění do něj vložte okapané těstoviny. Za stálého míchání přidejte sušený česnek, cibuli a bazalku. Zhruba po dvou minutách smažení přidejte i cherry rajčátka a asi minutu před koncem nastrouhejte na těstoviny parmezán. Vše důkladně do poslední chvíle míchejte. Na talíř servírujte nejprve těstoviny a na ně položte plátek ryby.
Náš tip:
- Sušený česnek, cibuli i bazalku můžete nahradit čerstvými surovinami.
- Pokud chcete, aby byl recept dokonalý, použijte tagliatelle vlastní výroby.
Dezert: Grilované jablko
Pro tento recept budete potřebovat:
- 2 jablka
- 2 lžíce šťávy z čerstvě vymačkaného citronu
- 2-3 lžíce másla
- skořicový cukr
- moučkový cukr
- 1 vaničku tvarohu
- 1 zakysanou smetanu
Postup přípravy:
Jablka omyjte, oloupejte a zbavte jádřinců. Pokapejte citronovou šťávou. Rozpusťte máslo. Jednotlivé kousky jablka vložte do másla a důkladně je v něm ze všech stran namočte.
Každý kousek obalte skořicovým cukrem, vložte na gril a grilujte zhruba po dobu 3 minut z jedné strany a následně 2 minuty z druhé.
Mezitím dejte do misky zakysanou smetanu a tvaroh a důkladně spolu vyšlehejte. Do krému přidejte zhruba 3 lžíce moučkového cukru a opět vymíchejte. Na talíř naaranžujte tvarohový krém, do něhož posadíte grilovaná jablka, která ještě posypte moučkovým cukrem.
Náš tip:
- Pokud chcete chutě dotáhnout k naprosté dokonalosti, dezert můžete ještě posypat mandlovými lupínky nebo praženými nasekanými vlašskými ořechy.
Publikováno: 6. 12. 2019, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová