Bublanina patří už neodmyslitelně na přední místa v naší sladké kuchyni a málokdo si bez ní umí představit nedělní odpoledne se šálkem horké kávy nebo čaje. Každá hospodyňka má ten svůj osvědčený recept, na nějž nedá dopustit. Ať už jí pečeme s rybízem, ořechy nebo směsí ovoce, zůstává naším oblíbeným moučníkem již po řadu let.
Stará dobrá bublanina
Pokud k vám přijde nečekaná návštěva, nezbývá než vyndat ze spíže nějakou sušenku anebo upéci rychlý koláč. Zvláště pokud máme zahrádku a pěstujeme rozličné ovoce.
Suroviny
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- kypřící prášek
- 0,5 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- Rybíz
- Ořechy
- Rozinky v rumu
Postup
Odměříme si všechny potřebné suroviny a postupně nejprve sypké suroviny smícháme ve velké míse a poté přidáme ostatní jako vejce, mléko a olej.
Umícháme hladké lité těsto a to vylijeme na plech, vyložený pečícím papírem. Na těsto naklademe opraný a odstopkovaný rybíz (případně dle potřeby můžeme použít i jakékoliv jiné drobné ovoce), přidáme sekané ořechy a rozinky, namočené v rumu.
Bublaninu pečeme v závislosti na prohřáté troubě 30 - 40 minut. Poté necháme bublaninu vychladnout a můžeme jí servírovat ke kávě nebo k čaji. Tato rychlá bublanina bude jistě chutnat i náročným strávníkům.
Publikováno: 15. 12. 2019, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová