V dnešní době si spousta lidí zakládá na zdravém životním stylu a jedním z nich je návrat k tradičním přírodním surovinám a konzumaci bez tepelné úpravy, známé jako raw styl. Vyzkoušejte spolu s námi třeba přípravu takového raw dortu. Jeho výroba je velmi snadná a nemusíme se přitom vůbec bát o štíhlou linii, neboť tento dort je kaloricky výživný a přitom zcela prost cukru a jakýchkoliv sladkých a umělých přísad.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/3c/73/column/3c73155142a183f768f1f0cf6c2ffe73_7bcb1815cb0d1e43a6550f3b7cee9144.jpg)
Americkým slovíčkem raw označujeme takové pokrmy, které jsou tepelně nepravené - nepečené a nevařené. Používají se na jejich výrobu pouze čerstvé suroviny.
Náš dnešní dort splňuje nejen podmínku raw, ale navíc neobsahuje rafinovaný cukr, je tedy vhodný i pro diabetiky a dále je bezlepkový a veganský. Třebaže není máslový a plný hutné mouky, díky ořechovému základu je sytý.
![Zdobení](https://img.primadoma.cz/w_2/51/12/column/51122a63889feee717924b23e3f04086_53d5a4049143f444442be4c39baee365.jpg)
Suroviny
Korpus : mandle, čestvé datle
Krém: agávový sirup, kešu oříšky, neoražené kakao a 1,5 dcl kokosového oleje.
Citronová vrstva: 2 dcl citronové šťávy, 2 hrsti kešu oříšků a 1,5 dcl kokosového oleje + část krému obarvíme malinovým práškem.
![Suroviny](https://img.primadoma.cz/r/9f/2e/column/9f2ed8656af7489b8810b8d043745df7_6b803799e86a7b59bb7c0468f9f22751.jpg)
![Potřebné ingredience](https://img.primadoma.cz/r/83/20/column/832002536d084f632f55252726a27a7a_ba26bdfec5ef7f04e388e61c3fe298b7.jpg)
Postup
Na korpus použijeme mandle a datle, obojí rozmixujeme dohladka a pevně upěchujeme na dno dortové formy.
![Ořechy](https://img.primadoma.cz/r/30/e7/column/30e72577cc25f7b5ec128529fe0fe16d_00a59e835b6f8ea6d23d089565c2055f.jpg)
![Použití mixéru](https://img.primadoma.cz/r/eb/dd/column/ebdd1a2e558607b97a73580b5b3c7522_1225899b36be0a70883d7a3b27576449.jpg)
Na první vrstvu krému rozmixujeme kešu ořechy a agávový sirup, vytvoříme hladký krém, do kterého zapracujeme kakao a závěrem ručně přimícháme kokosový olej. Ručně proto, aby se v krému netvořily hrudky. Krém nalijeme na korpus a dáme chladit.
![Mletí ořechů](https://img.primadoma.cz/r/71/c0/column/71c065667ff90f97ba7fc8a174dca778_2e29a3a265bb10808e4c7cedb4aaf82b.jpg)
![Kakaový krém](https://img.primadoma.cz/r/d0/a0/column/d0a05bd3b2e5d5c6fdc6bd643757cb95_aaa60c034395bbad7dbb1b460ba7fa08.jpg)
Dále si připravíme citronový krém. V mixéru zpracujeme kešu ořechy a citronovou šťávu do hladka a opět ručně domícháme kokosový olej, který napomáhá zpevnění krému.
![Vrstvy](https://img.primadoma.cz/w_2/b7/ed/column/b7ed212ab278639e9c8a6ad1cb0ba833_585c366affa40829a558ae89ed7b6407.jpg)
Část krému můžeme obarvit a vytvořit tak dvoubarevnou vrstvu - použijeme třeba malinový prášek. Oba krémy nalijeme střídavě na čokoládový krém a vytvoříme mozaiku.
![Dvoubarevný krém](https://img.primadoma.cz/w_2/de/7e/column/de7ec0a6f034c9e7d3ece0655673c2c5_9bc5a57949aa451e3117e65ee2d9b26b.jpg)
Opět dáme vychladit. Raw dorty musíme nechat minimálně 8 hodin v mrazáku.
Zdobíme čerstvým ovocem nebo jedlými květy.
![Jedlé květy](https://img.primadoma.cz/w_2/d7/a0/column/d7a004bb9900f62ab11dd6b5b0b26d1a_b161487ead844b7cdc18e91ac9af9c72.jpg)
https://redakce.ihobbydata.cz/videos/videoedit/6083
Publikováno: 2. 12. 2019, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová