Smoothies představují zdravý a snadno stravitelný elixír, který pomůže vybalancovat těžká zimní jídla. Smoothies nepijeme studené, oproti letním receptům vynecháme led. Připravujeme jej z domácích i exotických plodů a přísad. Zaměříme se na zdroje s velkou antioxidační silou, antibakteriálním a antivirovým účinkem. Pomohou nám předcházet i bojovat se zimními virózami.
Základním předpokladem pro domácí přípravu smoothies je kvalitní mixér. Chceme po něm, aby dokázal rozmixovat veškeré ingredience do hladké směsi, aby v ní nebyly kousky. Nádoba by měla být dostatečně velká, ideálně kolem 2 l a vyrobena z kvalitního tvrzeného plastu. Dobré přístroje obsahují i dobře těsnící uzávěr a pěchovadlo. Můžeme použít kuchyňský mixér nebo si koupit přímo přístroj na výrobu smoothie.
Co do zimních směsí patří?
Zázvor
Oteplující a energetizující účinky zázvoru z něj dělají jednoho z nejúčinnějších bojovníků proti chřipkovým bacilům. Nejsilnější účinky zázvoru získáme právě jeho využitím za syrova. Proto jsou smoothies mnohem účinnější než například zázvorový čaj, kde se zázvor spařuje horkou vodou.
Kurkuma
Známe ji jako žlutý prášek, který se s oblibou používá v asijské a zejména pak v indické kuchyni. Jedná se o sušený a jemné rozemletý oddenek kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Obsahuje hodně antioxidantů a také účinnou látku kurkumin. Ta se pojí se snížením rizika rakoviny a zánětu, s uklidňujícím účinkem na žaludek, a dokonce i s prevencí neurodegenerativních onemocnění. Do receptů používáme jen malé množství, kurkuma je chuťově velmi výrazná.
Med
Med by měl být součástí našeho jídelníčku po celý rok, ideálně jím nahradíme naši spotřebu bílého cukru. Většinou po něm ale saháme až ve chvíli, kdy se necítíme dobře. Za med je dobré si připlatit a vždy brát jen kvalitní, čistě přírodní med, ideálně od známého včelaře. Při vlastním užívání ale pozor, tradiční chřipkový nápoj – čaj s medem a citronem, zcela pozbývá své účinnosti, vložíme-li do něj citron a med ve chvíli, kdy je voda ještě horká. Účinné látky a vitamíny se horkem zcela zničí, podle indické ajurvédy dokonce v medu vzniknou látky vyloženě škodlivé. Med i citron přidáváme do čaje ve chvíli, kdy má méně než 40 °C. Nejlepší je proto sladit medem ovocné a zeleninové koktejly. Vyhneme se tak jeho zahřívání.
Křen
Je známý od nepaměti jako přírodní antiseptikum. Křen dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce. V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou nám ale křen prokáže ještě jednu skvělou službu. Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest - jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Do smoothies dáváme jen malé množství. Dobře se doplňuje ve směsích spolu s citrusy a zelenými listy.
Citrusy
Citrusové ovoce jako pomeranče, grepy, citrony a pomela nám v zimě zajistí dostatek vitamínů, zejména pak vitamínu C a minerály - draslík a hořčík. Citrusy mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Do smoothies můžeme přidávat jen vymačkanou šťávu.
Špenátové listy
Špenát obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Obsahuje betakaroten, provitamin A, C, B a kyselinu listovou, jód, fosfor, hořčík, draslík a vápník. Je také zdrojem saponinů, lecitinu a železa. Špenát ale obsahuje také kyselinu šťavelovou, která může zabraňovat vstřebávání vápníku, proto se špenátem podáváme potraviny bohaté na vápník (mléčné výrobky, mořské řasy, mák). Špenát posiluje trávení, působí močopudně a antioxidačně, dobře ovlivňuje i krvetvorbu a zdravou imunitu.
Kadeřávek
Je druh kapusty a u nás tak trochu opomíjená zelenina. Kadeřávek je bohatý na betakaroten, vitaminy A, C, E a vitaminy skupiny B, zejména pak na vitamín B7. Obsahuje také celou řadu minerálů jako je vápník, železo, hořčík, draslík a fosfor. Stejně jako ostatní brukvovitá zelenina se považuje za účinného bojovníka s nádorovým onemocněním, působí dobře na trávení a střevní peristalitiku, snižuje hladinu cholesterolu. Kadeřávek je také vhodným doplňkem stravy při jaterních a ledvinových obtížích. Díky vysokému obsahu pro tělo dobře využitelného vápníku podporuje i kvalitu kostí, zubů a chrupavek. Jeho konzumace se velmi doporučuje i ženám v klimakteriu a po něm, kdy často dochází k řídnutí kostí.
Borůvky
Jsou známé svou velkou antioxidační silou. V zimě používáme ideálně mražené, pravé lesní borůvky. Bojují proti volným radikálům. Příznivě působí na zrak, močové ústrojí a snižují riziko kardiovaskulárních chorob a cholesterolu v krvi. Působí i antibakteriálně a čistí pleť.
Doplňky
Zejména v zimě pamatujeme i na potravinové doplňky jako je prášek ze zeleného ječmene, řasy spirulina a chlorella. Obsahují řadu vitamínů, proteinů, minerálů, a celé řady zdraví prospěšných látek. Mají silnou antioxidační silu, působí jako prevence celé řady onemocnění. Velmi populární je i prášek z houby reishi, které se říká houba nesmrtelnosti.
Typ pro sportovce
Do smoothies můžete přidat i kvalitní proteinový prášek a získáte báječný drink po cvičení. Pokud chcete dodržovat zdravý životní styl a trošku zhubnout, můžete zdravým koktejlem nahradit i jedno denní jídlo.
Recepty
Supreme shake
1 hrnek mražených borůvek, 1 hrnek malin, 2 hrnky zralého manga, 1 lžíce prášku sušeného zeleného ječmene, 2 velké lžíce sušených plodů kustovnice, 3-5 snítek čerstvé máty, malý kousek křenu, čtvrt až půl hrnku vody
Ve výkonném mixéru vše rozmixujeme do hladka, nalijeme do sklenic a ozdobíme mátovými lístky, jahodou a ihned vypijeme.
Smoothie pro sportovce
Jeden banán, odměrka kvalitního proteinového prášku, ½ hrnku předem namočených kešu oříšků, 1 lžíce konopných semínek, hrst špenátových listů, kousek zázvoru, trocha kurkumy a černého pepře, půl lžičky mleté skořice, med podle chuti.
Veškeré ingredience rozmixujeme a podle potřeby doředíme vodou nebo mandlovým mlékem.
Borůvkové smoothie
1 ½ hrnku mandlového mléka, 1 ½ hrnku borůvek, hrst kadeřávku, polovina banánu, lžička lněných semínek, lžička skořice, šťáva z pomeranče, ½ hrnku vlašských ořechů, lžíce prášku reishi houby, trocha zázvoru.
Vše rozmixujeme do hladkého smoothie.
Zelené smoothie pro vitalitu
Hrst listů špenátu, hrst listů kadeřávku, 1 banán, 5 velkých datlí bez pecky, 2 polévkové lžíce mandlového nebo jiného ořechového másla, 1 větší hrnek mandlového mléka, 1 lžička skořice, 1 lžička spiruliny, 1 lžička reishi prášku
Veškeré ingredience dokonale rozmixujeme. Pokud chceme koktejlem nahradit jedno denní jídlo nebo si jej dopřát po tréninku, přidáme ještě odměrku vanilkového proteinu a podle potřeby vlažnou vodu.
Publikováno: 7. 12. 2019, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková