Zima je dlouhá, krátké dny s nedostatkem slunečního záření působí na citlivé jedince velmi depresívně. Stejné to bylo i za dob našich předků. Ti však žili v souladu s přírodou, čerpali z ní, pozorovali přírodní jevy a vycházeli z nich. Brali si příklad i z chování zvířat, uměli předpovědět podle zaznamenaných úkazů, jaká je čeká zima. A protože příroda léčí, dokázali od samého jara na zimu myslet a sbírat léčivé bylinky, které se daly celé dlouhé zimní měsíce používat.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/0b/f2/column/0bf27c4a972ce2ae990242f235687092_bylinkove-zahony.jpg)
Jedná se o návody velmi jednoduché a dostupné, takže je můžete vyzkoušet třeba během mnohdy nekonečné zimy. Nejběžnějším způsobem skladování je sušení bylin. Existuje ale celá řada dalších možností, jak bylinky zpracovat.
![Sušení](https://img.primadoma.cz/w_2/87/a5/column/87a5329fd8de886105138d99e093e6ab_suseni-bylinek.jpg)
1. Bylinkový olej
Nejznámější je olej mátový, levandulový, třezalkový, koprový, tympánový, meduňkový a rozmarýnový. Rostlinné silice jsou v oleji rozpustné a nejčastěji je používán olej olivový nebo slunečnicový. Připravují se z 1 litru oleje, do kterého se přidá velká hrst nejlépe suchých bylin a nechá se 2-3 týdny na slunci působit. Následně se olej scedí a byliny se prolisují přes jemné síto. Oleje jsou ideální pro masáže, přísada do koupele nebo k zevnímu mazání. Pokud do oleje přidáte zahřátý včelí vosk nebo parafín, získáte léčivou mast.
![Příprava balzámu](https://img.primadoma.cz/w_2/8e/0c/column/8e0c6e512d3aa9bee61ca73623dc91ed_priprava-balzamu.jpg)
2. Kloktadla
Do kloktadel používejte především šalvěj, mátu a meduňku, nejlépe je používejte vylouhované ve slunečnicovém oleji. Pomáhají při onemocnění dásní, uvolňování zubů a proti zápachu z úst.
![Bylinkové kloktadlo](https://img.primadoma.cz/w_2/10/22/column/1022dcac171dd842402d0347668b3d1b_bylinkove-kloktadlo.jpg)
3. Bylinková pálenka, likér či žaludeční hořká
Naši dědečkové přímo vynikali v tomto oboru. Po vydatném jídle bylo na tyto výrobky spolehnutí. Příprava je jednoduchá – na 1 litr extraktu se používá 1 hrst sušených bylin ve směsi (nejčastěji meduňka, máta, libeček, třezalka, plody trnky, arnika, rozmarýn, tymián, špetka pelyňku) se zalije 30 % pálenkou z hroznů, nebo žitnou. Směs se nechá 3 týdny na slunném místě. Poté se scedí a přelije do suchých lahví. Pokud chceme získat bylinkový likér, doplní se extrakt cukrem svařeným s vodou.
![Dědečkova pálenka](https://img.primadoma.cz/w_2/62/03/column/6203cbe392bfbbff149a3202d33e92f2_dedeckova-palenka.jpg)
4. Léčivá a kořeněná vína
Pro jejich přípravu se hodí mařinka vonná, rozmarýn, bazalka, meduňka, pelyněk, šalvěj, levandule, heřmánek atd. Do 1 litru vína bílého nebo červeného, vylitého do keramické či skleněné nádoby dáme hrst bylin (asi 30 - 40 g) a postavíme na tmavé místo při pokojové teplotě. Po týdnu obsah nádoby scedíme a víno je hotové. Pokud jde o trvanlivost – vydrží domácí vína i několik let.
![Babička kořenářka](https://img.primadoma.cz/w_2/a4/39/column/a439f84455e058662f03e5b814f7c900_babka-korenarka.jpg)
5. Lisované čerstvé bylinkové šťávy
Používají se jako léčebná kúra. Mezi nejznámější patří čerstvá šťáva z kopřiv. Pro jarní kůru se používá potočnice, sporýš, bedrník, anýz a různé plevele jako např. kokoška, hluchavka, chmel, řepík, smetanka a další. Šťávy se připravují rozmixováním a následným vymačkáním rostlin. Pokud si vyrobíme do zásoby větší množství, konzervuje se nejlépe zmrazením do kostek. Rostlinné šťávy se před požitím ředí minerálkou, mlékem, jogurtem nebo kefírem.
![Květinový salát](https://img.primadoma.cz/w_2/8e/1b/column/8e1b68b63a0bcee1f62e0aff746d36b1_kvetinovvy-salat.jpg)
6. Léčivé masti, balzámy a krémy
Využívají se k zevnímu použití na zmírnění bolesti. Používají se čerstvé i sušené byliny Suroviny se rozpustí a přefiltrují v sádle, mandlovém oleji, lanolinu nebo jiných látkách.
Babiččina měsíčková mast – 200 g vepřového sádla rozpusťte v hrnku při nízké teplotě. Přidejte hrst květů měsíčku (i sušených), dobře promíchejte a zchlaďte. Po 24 hodinách hmotu znovu roztavte a přeceďte přes plátno. Mast se využívá především na léčbu křečových žil, pohmožděnin a opruzenin. Pozor - masti uchovávejte v chladnici, mají pouze několikatýdenní trvanlivost.
![Měsíčková mast](https://img.primadoma.cz/w_2/58/44/column/58442a4ea3a084adb53f861e69471cc4_mesickova-mast.jpg)
Pomocí bylinek se dá ale i příznivě vylepšit prostředí v bytě, Šikovné nápady a jejich realizace zpříjemní i protivné domácí práce. Zkuste se do něčeho takového pustit, nejen že si zkrátíte dlouhou chvíli, ale můžete vyrobit praktické dárky pro své přátele.
![Bylinný olej](https://img.primadoma.cz/w_2/b1/24/column/b1241209a62cbb2fabd808842ef375d4_bylinny-olej.jpg)
Bylinky pro kuřáky
Základem zdravého kuřiva je podběl, ke kterému se přidá arnika, vachta, heřmánek, tymián, rozmarýn, tymián, řebříček a cukr. Vše se usuší a smíchá. Touto směsí naplněná dýmka provoní celý byt.
Voňavé chňapky na nádobí
Do chňapky všijte mateřídoušku, rozmarýn, nebo levanduli. Kdykoliv přijdou do styku s horkým hrncem nebo troubou, uvolní se z nich vůně.
Voňavé knihy
Pytlíčky s levandulí, pelyňkem, hřebíčkem nebo skořicí položte na polici s knihami. Bylinky velmi rychle knihy provoní a zároveň je chrání před hmyzem.
![Levandule](https://img.primadoma.cz/w_2/2e/36/column/2e367b05708c969d5b90b0f86646a9ce_levandule.jpg)
Bylinkové máchací vody
Asi 15 minut vařte oblíbené bylinky přikryté poklicí. Vodu sceďte a přidejte do poslední máchací vody. Především vlněné svetry zazáří jasnou barvou, a navíc budou nádherně vonět. Pokud do nálevu přidáte kávovou lžičku drceného oddenku kosatce, bude vůně dlouhodobá. Z bylinek nejlépe voní levandule, rozmarýna, kořen omanu, kosatce, rozchodnice růžové a puškvorce.
Pytlíčky do šuplíků
Zde použijte levanduli, aloisii, mátu či okvětní listy růží k naplnění malých látkových pytlíčků. Vložte je mezi prádlo, svetry, ubrusy i prádlo ložní. Aby se daly sáčky zavěsit na ramínka, přišijte malé poutko. Ze silnějších látek ušijte pytlíčky do bot, případně cestovních tašek a kufrů, i ty budou jemně vonět.
![Pytlíčky na bylinky](https://img.primadoma.cz/w_2/b6/03/column/b603eced54818a613ba1b66204cebc04_pytlicky-na-bylinky.jpg)
Růženec
Nasekané červené a růžové okvětní plátky růží dejte na pánev. Přelijte vodou a vařte 1 hodinu. Nechte 24 hodin v klidu. Celý proces opakujte 4x. Pak si navlhčete ruce v růžové vodě, která zhoustla, a tvarujte kuličky, které obalte v tlučeném hřebíčku, skořici a muškátovém oříšku. Navlečte je na silnou nit a vysušte.
Publikováno: 14. 11. 2019, Autor: Ludmila Dušková, Profil autora: Ludmila Dušková