Zima je dlouhá, krátké dny s nedostatkem slunečního záření působí na citlivé jedince velmi depresívně. Stejné to bylo i za dob našich předků. Ti však žili v souladu s přírodou, čerpali z ní, pozorovali přírodní jevy a vycházeli z nich. Brali si příklad i z chování zvířat, uměli předpovědět podle zaznamenaných úkazů, jaká je čeká zima. A protože příroda léčí, dokázali od samého jara na zimu myslet a sbírat léčivé bylinky, které se daly celé dlouhé zimní měsíce používat.
Jedná se o návody velmi jednoduché a dostupné, takže je můžete vyzkoušet třeba během mnohdy nekonečné zimy. Nejběžnějším způsobem skladování je sušení bylin. Existuje ale celá řada dalších možností, jak bylinky zpracovat.
1. Bylinkový olej
Nejznámější je olej mátový, levandulový, třezalkový, koprový, tympánový, meduňkový a rozmarýnový. Rostlinné silice jsou v oleji rozpustné a nejčastěji je používán olej olivový nebo slunečnicový. Připravují se z 1 litru oleje, do kterého se přidá velká hrst nejlépe suchých bylin a nechá se 2-3 týdny na slunci působit. Následně se olej scedí a byliny se prolisují přes jemné síto. Oleje jsou ideální pro masáže, přísada do koupele nebo k zevnímu mazání. Pokud do oleje přidáte zahřátý včelí vosk nebo parafín, získáte léčivou mast.
2. Kloktadla
Do kloktadel používejte především šalvěj, mátu a meduňku, nejlépe je používejte vylouhované ve slunečnicovém oleji. Pomáhají při onemocnění dásní, uvolňování zubů a proti zápachu z úst.
3. Bylinková pálenka, likér či žaludeční hořká
Naši dědečkové přímo vynikali v tomto oboru. Po vydatném jídle bylo na tyto výrobky spolehnutí. Příprava je jednoduchá – na 1 litr extraktu se používá 1 hrst sušených bylin ve směsi (nejčastěji meduňka, máta, libeček, třezalka, plody trnky, arnika, rozmarýn, tymián, špetka pelyňku) se zalije 30 % pálenkou z hroznů, nebo žitnou. Směs se nechá 3 týdny na slunném místě. Poté se scedí a přelije do suchých lahví. Pokud chceme získat bylinkový likér, doplní se extrakt cukrem svařeným s vodou.
4. Léčivá a kořeněná vína
Pro jejich přípravu se hodí mařinka vonná, rozmarýn, bazalka, meduňka, pelyněk, šalvěj, levandule, heřmánek atd. Do 1 litru vína bílého nebo červeného, vylitého do keramické či skleněné nádoby dáme hrst bylin (asi 30 - 40 g) a postavíme na tmavé místo při pokojové teplotě. Po týdnu obsah nádoby scedíme a víno je hotové. Pokud jde o trvanlivost – vydrží domácí vína i několik let.
5. Lisované čerstvé bylinkové šťávy
Používají se jako léčebná kúra. Mezi nejznámější patří čerstvá šťáva z kopřiv. Pro jarní kůru se používá potočnice, sporýš, bedrník, anýz a různé plevele jako např. kokoška, hluchavka, chmel, řepík, smetanka a další. Šťávy se připravují rozmixováním a následným vymačkáním rostlin. Pokud si vyrobíme do zásoby větší množství, konzervuje se nejlépe zmrazením do kostek. Rostlinné šťávy se před požitím ředí minerálkou, mlékem, jogurtem nebo kefírem.
6. Léčivé masti, balzámy a krémy
Využívají se k zevnímu použití na zmírnění bolesti. Používají se čerstvé i sušené byliny Suroviny se rozpustí a přefiltrují v sádle, mandlovém oleji, lanolinu nebo jiných látkách.
Babiččina měsíčková mast – 200 g vepřového sádla rozpusťte v hrnku při nízké teplotě. Přidejte hrst květů měsíčku (i sušených), dobře promíchejte a zchlaďte. Po 24 hodinách hmotu znovu roztavte a přeceďte přes plátno. Mast se využívá především na léčbu křečových žil, pohmožděnin a opruzenin. Pozor - masti uchovávejte v chladnici, mají pouze několikatýdenní trvanlivost.
Pomocí bylinek se dá ale i příznivě vylepšit prostředí v bytě, Šikovné nápady a jejich realizace zpříjemní i protivné domácí práce. Zkuste se do něčeho takového pustit, nejen že si zkrátíte dlouhou chvíli, ale můžete vyrobit praktické dárky pro své přátele.
Bylinky pro kuřáky
Základem zdravého kuřiva je podběl, ke kterému se přidá arnika, vachta, heřmánek, tymián, rozmarýn, tymián, řebříček a cukr. Vše se usuší a smíchá. Touto směsí naplněná dýmka provoní celý byt.
Voňavé chňapky na nádobí
Do chňapky všijte mateřídoušku, rozmarýn, nebo levanduli. Kdykoliv přijdou do styku s horkým hrncem nebo troubou, uvolní se z nich vůně.
Voňavé knihy
Pytlíčky s levandulí, pelyňkem, hřebíčkem nebo skořicí položte na polici s knihami. Bylinky velmi rychle knihy provoní a zároveň je chrání před hmyzem.
Bylinkové máchací vody
Asi 15 minut vařte oblíbené bylinky přikryté poklicí. Vodu sceďte a přidejte do poslední máchací vody. Především vlněné svetry zazáří jasnou barvou, a navíc budou nádherně vonět. Pokud do nálevu přidáte kávovou lžičku drceného oddenku kosatce, bude vůně dlouhodobá. Z bylinek nejlépe voní levandule, rozmarýna, kořen omanu, kosatce, rozchodnice růžové a puškvorce.
Pytlíčky do šuplíků
Zde použijte levanduli, aloisii, mátu či okvětní listy růží k naplnění malých látkových pytlíčků. Vložte je mezi prádlo, svetry, ubrusy i prádlo ložní. Aby se daly sáčky zavěsit na ramínka, přišijte malé poutko. Ze silnějších látek ušijte pytlíčky do bot, případně cestovních tašek a kufrů, i ty budou jemně vonět.
Růženec
Nasekané červené a růžové okvětní plátky růží dejte na pánev. Přelijte vodou a vařte 1 hodinu. Nechte 24 hodin v klidu. Celý proces opakujte 4x. Pak si navlhčete ruce v růžové vodě, která zhoustla, a tvarujte kuličky, které obalte v tlučeném hřebíčku, skořici a muškátovém oříšku. Navlečte je na silnou nit a vysušte.
Publikováno: 14. 11. 2019, Autor: Ludmila Dušková, Profil autora: Ludmila Dušková