Zavařovat se dá ledacos. Od ovoce, přes různé zeleninové čalamády, až třeba po masové výrobky. Máte rádi pálivé? Pak si můžete zavařit dostatečnou zásobu pálivého chilli dipu. A recept na jeho výrobu nás naučí Olda Navrátil.
Suroviny na výrobu
- 150 g kajenských paprik
- 150 g chillli papriček Birds Eye (Ptačí oko)
- 600 g třtinového cukru
- 600 ml rýžového octu
- 12 stroužků česneku
- šťáva z 1 limetky
Postup výroby chilli dipu
Papričky omyjeme, odstraníme stopku a jadérka a nahrubo nasekáme. Při manipulaci s papričkami musíme dávat pozor, abychom si nesáhli do oka, mohlo by dojít k vážnému poškození zraku. Česnek také nasekáme, z limetky vymačkáme šťávu.


Vše nasypeme do mísy a důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Do hrnce dáme cukr a zalijeme octem. Přivedeme k varu a cukr necháme důkladně rozpustit. Rozmixovanou směs přendáme do cukerného nálevu a alespoň 10 minut povaříme.

Po 10 minutách vlijeme limetkovou šťávu a zamícháme. Nyní můžeme naplnit připravené sklenice. Ty jsme si předem pečlivě umyli a vysterilizovali (sterilujeme cca 20 minut při 80 °C). Otřeme hrdlo sklenice a důkladně zavíčkujeme. Otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Publikováno: 5. 10. 2019, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce