Vyrobit si domácí jahodový džem není nijak náročné. Pokud nemáte možnost vypěstovat si své vlastní jahody na zahrádce, poohlédněte se ve svém okolí po samosběru. A pak už jen stačí pár ingrediencí a chutné džemy jsou na světě. Báječně budou chutnat jak na pečivu s máslem, tak třeba na palačinkách či v některém desertu.
Ač se to nezdá, recept na domácí jahodový džem je velice jednoduchý. Přestože jahody obsahují mnohem méně pektinu, než třeba bobulové ovoce (rybíz, angrešt apod.), nemusíme nutně přidávat želírovací přípravky. Džem bude pouze o něco řidší. Záleží opravdu na každém z nás, kterou variantu zvolí.
Základem dobrého džemu je kvalitní, čisté a nenahnilé ovoce. Samozřejmostí musí být dobrá vyzrálost. Dalším důležitým aspektem je čisté sklo, do kterého budeme džem slévat. Stejně tak víčka. Dobré je skleničky s víčky vysterilovat v troubě. Za prvé bude oboje skutečně čisté a za druhé sklenice budou předehřáté, až do nich budete nalévat horký džem. Na plech dejte víčka a sklenice, zapněte troubu na 100 - 120 stupňů a nechte 15-20 minut sterilovat.
Recept na domácí jahodový džem
Údaje o množství cukru na 1 kg ovoce se rozchází recept od receptu. Zkuste tedy množství odhadnout. Kdo sladí méně, bude spokojený s poměrem 0,5 kg cukru na 1 kg ovoce. Kdo sladí více, může udělat poměr 800g na 1 kg a kdo sladké miluje, bude pracovat s poměrem 1:1. Stejně tak je to s želírovacím přípravkem. Ulehčíte si tím proces vaření, kdy nemusíte tolik dbát na množství odvařené vody. Pokud chcete domácí džem čistě přírodní, budete stát u hrnce o něco déle.
A nyní již k samotné výrobě džemu. Jahody odstopkujeme, opláchneme a necháme okapat nebo osušíme v utěrce (jahody barví, tak se nedivte, že bude látka růžová). Čím méně vody se dostane do hrnce, tím lépe. Jahody pokrájíme na kusy, popř. můžeme rozšťouchat šťouchadlem na brambory nebo rozmixovat ponorným mixérem. Jahody pustí šťávu a nemusíme žádnou přidávat. Lze dát kyselinu citrónovou nebo citrónovou šťávu (na 1 kg ovoce se dává zarovnaná kávová lžička kyseliny, popř. šťáva z 0,5 - 1 citronu dle velikosti).
Pokud budete přidávat želírovací přípravek (např. Želírfix, Pektin, Gelfix, Pektogel apod.) postupujte dle návodu na obalu. Většinou se přípravek smíchá s 2 polévkovými lžícemi cukru a přidá se k rozvařeným jahodám. Přidává se VŽDY před cukrem! Po minutě varu dodáme zbytek cukru a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Lze použít také přímo želírovací cukr (například Super Želírovací cukr se používá v poměru 3:1 - 1500 g ovoce a 500 g želírovacího cukru). Opět se postupuje dle návodu na obalu. Vaříme cca 5 minut.
Během vaření odebíráme vznikající pěnu z povrchu. Tuhost zjistíme tak, že kápneme trochu horkého džemu na talířek a necháme vystydnout. Pokud nestéká, je dostatečně tuhý, lze džem slít do sklenic.
Džem neplníme až po okraj, ale necháme cca 0,5 - 1 cm od okraje místo. Okraj sklenice pečlivě očistíme, lze také potřít alkoholem. Ihned zavíčkujeme a pevně dotáhneme. Obrátíme dnem vzhůru. Džem můžeme i pasterizovat. Tedy sklenice vložíme víčkem nahoru na plech, popř. zavařovacího hrnce, nalijeme cca 2 cm vody a vložíme do trouby na cca 15 minut.
Zajímavé obměny jahodových džemů
Jahodový džem s vanilkou - osvědčená kombinace jahod a vanilky je sázkou na jistotu. Těsně před ukončením varu vyškrábnete do džemu obsah 1 vanilkového lusku, promícháte a ihned plníte do sklenic.
Jahodový džem s mátou - svěží varianta pro zdobení dezertů v horkých letních dnech. Můžete přidat buď do horkého džemu 2-3 PL nasekaných lístků máty nebo vložit lístek máty na do skleničky a zalít džemem. Obměnou může být přidání lístků meduňky.
Růžový jahodový džem - dopřejte si luxus královen. Do džemu použijete rudé okvětní lístky růže stolisté či šípkové. Na 1 kg jahod postačí 1/4 l lístků. Okvětní lístky v bezvadném stavu natrháte nejlépe po ránu, kdy jsou šťavnaté, přelijete vařící vodou a necháte do druhého dne louhovat. Poté rozmixujte, přidejte k jahodám a vařte dle běžného návodu do zhoustnutí. Pozor na množství lístků, ať nemáte z jahodového džemu chuť mýdla.
Pikantní jahodový džem - máte rádi zajímavé a neobvyklé chutě? Vyzkoušejte džem s pepřem a balsamicovým octem. Na závěr varu přidejte k téměř hotovému džemu čerstvě namletý pepř a "panáka" balsamicového octa.
Jahodový džem pro otrlé - komu nevadí ostrá pálivá chuť, může vyzkoušet variantu s chilli papričkami. 1-2 kousky papriček (podle chuti strávníka) nakrájejte na kousky a přidejte na počátku k jahodám a začněte vařit. Poté postupujete dle základního návodu výše uvedeného. Přidáním lžičky namletého zázvoru či česneku máte opět další variantu této ostré pochoutky.
Pár tipů na závěr:
- Vařte ve větším hrnci s širokým dnem, rychleji se odpaří voda a budete muset vařit kratší dobu
- Zvláště ke konci vaření míchejte, ať se džem nepřipálí. Zkaramelizovaný cukr má tendenci hořknout.
- Během varu sbírejte pěnu.
- Nesnažte se docílit tuhosti kupovaných výrobků, průmyslově vyráběné džemy mají spoustu možností, jak dodat přídavné látky pro získání tuhého stavu.
- Vložte talířek, na kterém budete zkoušet tuhost džemu, na chvíli do mrazáku. Na ledovém povrchu se rychleji projeví skutečná konzistence.
- Po nalití do skleniček můžete povrch džemu zakápnout trochou čistého alkoholu (např. vodky, popř. kvalitního rumu).
- Pro nalití do sklenic můžete zakoupit speciální nálevku, nebo si uříznout konec z PET lahve.
- Pro zvýšení želírovací schopnosti můžete zkusit nakombinovat jahody s jablky.
- Kdo má rád kousky ovoce ve džemu, může ke konci varu přidat hrst posekaných čerstvých jahod.
Publikováno: 13. 6. 2019, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce