reklama

Okurky rychlokvašky jsou letní pochoutkou

Letní počasí okurkám přeje a my je skoro nestačíme sklízet, natož konzumovat. Rychle se nám pak hromadí přerostlé okurky, které zpracováváme různě. Většinou je nastrouháme na okurkový salát, vylisovat z nich můžeme i osvěžující šťávu nebo je zkrátka jednoduše naložit do velkého hrnce a vyrobit z nich letní lahůdku – okurky rychlokvašky.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Naložit si okurky rychlokvašky není nic složitého (Zdroj: Depositphotos.com)

Okurky rychlokvašky vypadají na pohled trochu nevábně, navíc lák, ve kterém plavou, je lehce bělavě zakalený, a to jim na důvěryhodnosti nepřidává. Jakmile je ale jednou ochutnáme, zamilujeme si je. Nejlépe chutnají vychlazené a díky nakyslé chuti nás dovedou osvěžit lépe, než jakýkoli džus nebo zmrzlina.

Jak tedy na nakládání okurek rychlokvašek?

Rychlokvašky se na rozdíl od klasických nakládaček nezavařují, nesterilizují se. Příprava probíhá tzv. mléčným kvašením, při kterém zůstávají zachovány zdraví prospěšné látky, jako jsou vitamíny a enzymy, které jinak sterilizace zcela zničí. Mléčným kvašením se může upravovat také čerstvé zelí a papriky.

Mléčné kvašení: Důležitá je sůl, kterou k zelenině přidáváme. Ta naruší stěny buněk a ze zeleniny se začnou vylučovat cukry a obsažená voda. Působením bakterií se některé sacharidy přemění na kyselinu mléčnou.

Nakládaná zelenina ve sklenicích
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Mléčným kvašením se dají připravit okurky, papriky, zelí a další zelenina

Výroba rychlokvašek:

Receptů je celá řada. Každý má většinou ten svůj, zaručeně nejlepší.

Vždy ale potřebujeme velkou nádobu, kameninový hrnec nebo např. 5ti litrovou sklenici, pěkné, nejlépe lehce přerostlé nakládačky, vodu a sůl. K dalším ingrediencím, se kterými můžeme experimentovat, patří kopr, česnek, vinné listy, ocet, bobkový list, chilli papričky, křen, cibule, mrkev, celer, petržel, listy černého rybízu, nové koření, pepř, bobkový list či hořčičné semínko. Při přípravě by vše mělo být čisté, okurky, další zeleninu i sklenice řádně umyjeme. Z okurek pečlivě odstraníme veškeré nečistoty, zbytky stopek a květů a podle potřeby je omyjeme v několika lázních s čistou vodou. Okurky lehce osušíme nebo je necháme okapat. Poškozené, nakousané nebo nahnilé okurky zásadně nepoužíváme.

Zralé okurky
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Na výrobu rychlokvašek se nejlépe hodí přerostlé okurky

Postup výroby je opravdu snadný, vždy postupujeme tak, že okurky nacpeme do sklenice a zalijeme nálevem. Dobře uzavřeme a necháme 10 dní zrát. Měnit se můžou přídatné ingredience, které přidáváme mezi okurky a složení láku. Doporučujeme trošku experimentovat, než si vyladíte pro sebe dokonalou chuť.

Okurky a kopr připravené na naložení
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Kopr se svou chutí s okurkami výborně doplňuje a nechybí snad v žádnem receptu

Základní recept:

  • čerstvé přerostlé nakládačky - asi 2kg,
  • 1,75 l vody,
  • ½ l 8% octa,
  • 120 g pískového cukru,
  • 2 stonky kopru,
  • 2 bobkové listy,
  • 1 DEKO,
  • několik kuliček černého pepře a nového koření.

Začneme tím, že okurky napěchujeme do nádoby tak, aby byly opravdu natěsno. Nálev, který na ně pak nalijeme, je nesmí nadzvednout a vyplavit. Postupně, jak pěchujeme okurky, je prokládáme kousky bobkového listu a kopru.

Vodu a ostatní ingredience dáme do velkého hrnce, přivedeme k varu a vaříme několik minut. Vzniklý nálev poté nalijeme na okurky. Hrdlo nádoby překryjeme plastovou folií a přetáhneme gumičkou. Přeneseme na chladné, temnější místo a necháme stát asi 10 dní. Pak už okurky jen podle chuti odebíráme.

Naložené okurky
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Hotové rychlokvašky jsou velkou lahůdkou

Nejjednodušší recept:

  • okurky,
  • 1 l vody,
  • 1-2 lžice soli,
  • kopr,
  • vinné listy,
  • 5 stroužků česneku.

Okurky naskládáme do větší nádoby, proložíme koprem, nakrájenými kousky česneku a zalijeme horkým nálevem (který jsme připravili podle výše uvedeného postupu). Sklenici uzavřeme celofánem nebo plastovou folií a uzavřeme gumičkou.

Hotové okurky rychlokvašky
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Hotové okurky rychlokvašky báječně osvěží

TIP: Okurky před naložením propíchněte proti sobě na dvou místech vidličkou. Pustí vodu a zároveň jsou více přístupné láku, který je krásně prostoupí.

TIP: Kyselé rychlokvašky jsou nejlepším letním snackem. Vychlazené báječně osvěží a navíc dovedou zahnat chuť na sladké, což se hodí zejména, pokud dbáme o svou linii a zdravý životní styl.

Publikováno: 15. 6. 2019, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková