reklama

Jak na zavařený okurkový salát

Zavařený okurkový salát může být příjemným překvapením v době, kdy pulty v obchodech zrovna salátovými okurkami nehýří. Tuto lahodnou pochoutku si vychutnáte především v zimním období. Ještě jste o něm neslyšeli? Nevadí, rádi vám ho představíme a ukážeme vám, jak si ho můžete sami doma připravit. Tou nejlepší dobou je samozřejmě léto. V té době máte možnost okurky pořídit nejlevněji. Je to i dobrý nápad pro všechny úspěšné zahrádkáře, kterým se letošní úroda obzvlášť vydařila.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Zavařený okurkový salát je dobrý způsob zpracování velké úrody okurek (Zdroj: Depositphotos.com)

Zavařený okurkový salát - základní recept

Co budete potřebovat na zavařený okurkový salát:

  • 0,3 litru octu
  • 150 gramů cukru
  • Sůl
  • 1 lžička černého pepře
  • 2 kila salátových okurek
  • Voda
IMG_20190608_134623
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Na zavařený okurkový salát potřebujeme jen pár ingrediencí

Jak zavařený okurkový salát připravit:

1. Salátové okurky nejprve důkladně umyjte. Uřízněte jejich konce a oloupejte jejich slupku.

IMG_20190608_140045
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Okurky je lépe oloupat

2. Oloupané okurky nastrouhejte na jemném struhadle najemno, případně na tenké plátky.

IMG_20190608_140409
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Okurky nastrouháme na struhadle

3. Nechte nastrouhanou okurku v míse a důkladně ji nasolte

IMG_20190608_140932
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Nastrouhané okurky důkladně nasolíme

4. Nechte alespoň 30 minut odležet.

5. V následujícím kroku okurku důkladně vymačkejte a zbavte přebytečné šťávy.

IMG_20190608_141203
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Nasolené okurky důkladně vymačkáme

6. Do okurek přidejte cukr, ocet a pepř.

IMG_20190608_141315
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Do vymačkaných okurek přidáme cukr, ocet a pepř

7. Vše důkladně promíchejte a naplňte do zavařovacích sklenic. Pozor, okurky netlačte, nechte jim prostor.

IMG_20190608_142029
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Okurky naplníme zavařovací sklenice

8. Zavařovací sklenice zavíčkujte a dejte je sterilizovat po dobu 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.

zavařený okurkový salát
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Okurky se zavařují po dobu 20 minut

Jiná alternativa
Nálev můžete vyrobit tak, jak jste zvyklí ho vyrábět v případě běžného okurkového salátu. Samozřejmě, vše v přiměřeném množství a měl by být i více koncentrovaný. Vymačkané nasolené okurky zalijeme tímto nálevem a dáme do zavařovacích sklenic.

Ne/zavařený okurkový salát s cibulí a profi lákem

Co budete na takový salát potřebovat:

  • 2 kila přerostlých nakladaček
  • 300 gramů cibule
  • 200 mililitrů octa
  • 220 gramů cukru krupice (může být i méně)
  • 50 gramové balení zavařovacího prostředku (Deko, Nako, Lako)
Ingredience na ne-zavařený okurkový salát
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Ingredience na ne-zavařený okurkový salát

Postup výroby:

1. Okurky pořádně umyjte, odkrojte špičky a zkuste, zda okurka není hořká. Nesmí být ani jedna.

IMG_20190608_135241
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Okurky s ukrojenými špičkami

Popisek:Okurky na struhadle nastrouhejte

2. Okurky na struhadle nastrouhejte i se slupkou najemno nebo na tenké plátky.

IMG_20190608_140409
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Okurky nastrouháme na struhadle

3. V dalším kroku oloupejte cibuli, nakrájejte ji na drobné kousky a přidejte k okurce.

IMG_20190608_140950
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
K okurkám přidáme nadrobno nakrájenou cibuli

4. Do směsi přidejte půl balení prosátého Deka, cukr a také ocet.

IMG_20190608_141433
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Do okurek přidáme Deko, cukr a ocet

5. Vše důkladně promíchejte a přikryjte utěrkou nebo poklicí. Dejte do chladu odležet na 10 hodin. Během té doby salát občas promíchejte.

6. Po proležení okurkový salát vložte do čistých suchých sklenic i s nálevem, který během té doby okurky pustily. Opět salát do sklenic netlačte. Nechte mu prostor. Plné sklenice pak uzavřete čistými suchými víčky a uskladněte je v temné chladné místnosti.

IMG_20190608_142320
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Okurky naplníme do čistých suchých sklenic

7. V tomto případě není zapotřebí vařit žádný lák a není nutné zavařovací sklenice ani zavařovat.

Naše tipy

Okurkový salát můžete ozvláštnit jednou lžičkou kari koření, jednou lžičkou sladké (případně pálivé) papriky, některé recepty používají i chilli. Podle receptů z různých koutů světa, je možné klidně přidat i tu cibuli, kterou jsme už přidávali do druhého receptu. Jednou z možností jsou i hořčičná semínka, kterých můžete přidat 2 lžičky. Komu chutná verze s česnekem, může přidat i ten. Vhodný je i sušený česnek anebo cibule. Toto už jsou drobné chuťové nuance, kde záleží jen na tom, co máte rádi a co vám chutná. Nezbývá vám tedy nic jiného, než vyzkoušet, která verze zavařeného okurkového salátu je pro vás ta nejlepší. Je to v tomto podobné jako s bramborovým salátem.

IMG_20190608_135950
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Další možné ingredience, které můžete do okurkového salátu přidat

Publikováno: 12. 6. 2019, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová