Zavařený okurkový salát může být příjemným překvapením v době, kdy pulty v obchodech zrovna salátovými okurkami nehýří. Tuto lahodnou pochoutku si vychutnáte především v zimním období. Ještě jste o něm neslyšeli? Nevadí, rádi vám ho představíme a ukážeme vám, jak si ho můžete sami doma připravit. Tou nejlepší dobou je samozřejmě léto. V té době máte možnost okurky pořídit nejlevněji. Je to i dobrý nápad pro všechny úspěšné zahrádkáře, kterým se letošní úroda obzvlášť vydařila.
Zavařený okurkový salát - základní recept
Co budete potřebovat na zavařený okurkový salát:
- 0,3 litru octu
- 150 gramů cukru
- Sůl
- 1 lžička černého pepře
- 2 kila salátových okurek
- Voda
Jak zavařený okurkový salát připravit:
1. Salátové okurky nejprve důkladně umyjte. Uřízněte jejich konce a oloupejte jejich slupku.
2. Oloupané okurky nastrouhejte na jemném struhadle najemno, případně na tenké plátky.
3. Nechte nastrouhanou okurku v míse a důkladně ji nasolte
4. Nechte alespoň 30 minut odležet.
5. V následujícím kroku okurku důkladně vymačkejte a zbavte přebytečné šťávy.
6. Do okurek přidejte cukr, ocet a pepř.
7. Vše důkladně promíchejte a naplňte do zavařovacích sklenic. Pozor, okurky netlačte, nechte jim prostor.
8. Zavařovací sklenice zavíčkujte a dejte je sterilizovat po dobu 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.
Jiná alternativa
Nálev můžete vyrobit tak, jak jste zvyklí ho vyrábět v případě běžného okurkového salátu. Samozřejmě, vše v přiměřeném množství a měl by být i více koncentrovaný. Vymačkané nasolené okurky zalijeme tímto nálevem a dáme do zavařovacích sklenic.
Ne/zavařený okurkový salát s cibulí a profi lákem
Co budete na takový salát potřebovat:
- 2 kila přerostlých nakladaček
- 300 gramů cibule
- 200 mililitrů octa
- 220 gramů cukru krupice (může být i méně)
- 50 gramové balení zavařovacího prostředku (Deko, Nako, Lako)
Postup výroby:
1. Okurky pořádně umyjte, odkrojte špičky a zkuste, zda okurka není hořká. Nesmí být ani jedna.
Popisek:Okurky na struhadle nastrouhejte
2. Okurky na struhadle nastrouhejte i se slupkou najemno nebo na tenké plátky.
3. V dalším kroku oloupejte cibuli, nakrájejte ji na drobné kousky a přidejte k okurce.
4. Do směsi přidejte půl balení prosátého Deka, cukr a také ocet.
5. Vše důkladně promíchejte a přikryjte utěrkou nebo poklicí. Dejte do chladu odležet na 10 hodin. Během té doby salát občas promíchejte.
6. Po proležení okurkový salát vložte do čistých suchých sklenic i s nálevem, který během té doby okurky pustily. Opět salát do sklenic netlačte. Nechte mu prostor. Plné sklenice pak uzavřete čistými suchými víčky a uskladněte je v temné chladné místnosti.
7. V tomto případě není zapotřebí vařit žádný lák a není nutné zavařovací sklenice ani zavařovat.
Naše tipy
Okurkový salát můžete ozvláštnit jednou lžičkou kari koření, jednou lžičkou sladké (případně pálivé) papriky, některé recepty používají i chilli. Podle receptů z různých koutů světa, je možné klidně přidat i tu cibuli, kterou jsme už přidávali do druhého receptu. Jednou z možností jsou i hořčičná semínka, kterých můžete přidat 2 lžičky. Komu chutná verze s česnekem, může přidat i ten. Vhodný je i sušený česnek anebo cibule. Toto už jsou drobné chuťové nuance, kde záleží jen na tom, co máte rádi a co vám chutná. Nezbývá vám tedy nic jiného, než vyzkoušet, která verze zavařeného okurkového salátu je pro vás ta nejlepší. Je to v tomto podobné jako s bramborovým salátem.
Publikováno: 12. 6. 2019, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová