reklama

Z obyčejného mléka superpotravina: jak si doma vyrobit dokonalou kysanku

Kozí mléko je považováno za výživově hodnotnou a lehce stravitelnou alternativu kravského mléka, s řadou benefitů pro lidské zdraví. Je to skvělá a hodnotná náhražka pro lidi s intolerancí na kravské mléko. Přestože se velmi často tvrdí, že kozí mléko je cítit, správně ošetřené mléko je chutné a bez typického "kozího" aroma.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Kozí mléko

Kdo by si nepamatoval návštěvy u babičky nebo příbuzných na vesnici. Téměř každé stavení vedle běžných hospodářských zvířat obývala také jedna koza, někdy jich bylo i více. Koza spásla trávu v těžko dostupných místech, protože neexistovaly robotické sekačky nebo křovinořezy a vyžínače. A na oplátku poskytla výživné kozí mléko. Někdo si k němu utvořil vřelý vztah, někdo jej nemůže "ani cítit". Přesto je ale kozí mléko a výrobky z něj velmi chutné a pro naše tělo představují dokonalou studnici výživných látek. 

Ochutnali jste někdy čerstvě nadojené kozí mléko? Je překvapivě silné
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ochutnali jste někdy čerstvě nadojené kozí mléko? Je překvapivě silné

Je totiž bohaté na důležité minerály a vitamíny (bílkoviny, především beta-A2-kasein, tuky, vápník, hořčík, vitamíny A, C, B2 a B6, jód, selen, draslík, fosfor, taurin, laktózu čili mléčný cukr nebo oligosacharidy). 

Obsahuje vysokou koncentraci prospěšných oligosacharidů. Dokonce až 10x víc, než najdeme v kravském nebo ovčím mléce, které podporují zdravé střevní bakterie (působí probioticky) a rozvoj imunity. Působí pozitivně na imunitní systém a může pomáhat v prevenci proti nachlazení. Může být vhodné pro citlivou a alergickou pokožku a má prokázaný pozitivní vliv na nervovou soustavu.

Kozy provázejí člověka už od pradávna
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Kozy provázejí člověka už od pradávna

Výhody kozího mléka

Lepší stravitelnost:

  • Tukové kuličky v kozím mléce jsou menší než v kravském, což usnadňuje trávení.
  • Obsahuje méně bílkoviny alfa-S1-kaseinu, na kterou je mnoho lidí alergických. Převládá beta-A2-kasein.
  • V žaludku tvoří jemnější, měkčí hrudky, tzv. sýřeninu, která rychleji prochází trávicím systémem.
  • nižší obsah laktózy než kravské mléko, což může vyhovovat lidem s mírnou intolerancí.

Kozí mléko se zpracovává podobně jako mléko kravské

Čerstvé, tepelně neošetřené kozí mléko není vhodné podávat kojencům do 1 roku a malým dětem do 3 let kvůli vyššímu obsahu solí a bílkovin, což může zatěžovat ledviny, a nedostatku některých klíčových živin (jako vitamín D a železo). Pro kojence a batolata je k dispozici speciální kozí kojenecká výživa.

Mezi jeden z velmi kvalitních výrobků, kterými můžete obohatit svůj jídelníček, patří kysanka. Tedy kysaný nápoj z kozího mléka. Kozí mléko je pro kysané výrobky ideální, protože má přirozeně dobrou stravitelnost a kysané výrobky jsou pro lidi s citlivějším trávením ještě vhodnější, protože fermentací dochází k rozkladu laktózy.

Představuje se kysanka-regionální potravina s budoucností
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Představuje se kysanka-regionální potravina s budoucností

Používá se čerstvě nadojené mléko, které je vhodné pasterizovat pro zajištění mikrobiální čistoty a zabránění zkysnutí nežádoucími bakteriemi. Kysanku si můžete připravit i sami doma, pokud máte kvalitní kozí mléko a vhodnou startovací kulturu, kterou mléko naočkujete. Pokud se vám zdá výroba složitá či náročná na čas, nebo si jen chcete vychutnat kysanku od regionálního výrobce a podpořit jej, můžete si produkt koupit.

VELEMÍNSKÁ KYSANKA je malý zázrak z vlastního kozího mléka. Pyšní se jemnou, hustší konzistencí a osvěžující kyselostí, která není příliš ostrá. Uchovává se ve skle, kde dále zraje a rozvíjí své chuťové vlastnosti. I po 30 dnech zůstává vynikající, pouze s mírně ostřejší chutí než v prvních dnech po stočení. Postupné oddělování syrovátky není na škodu, před konzumací stačí nápoj jemně promíchat. Výsledkem je autentický produkt s charakterem a kvalitou přímo z farmy.

Tomuto produktu byla udělena značka Regionální potravina.

Kysanka čili přírodní kysaný nápoj obsahuje spoustu cenných látek
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Kysanka čili přírodní kysaný nápoj obsahuje spoustu cenných látek

Ochutnali jsme tuto kysanku v přírodní formě. Je překvapivě osvěžující, výborné nakyslé chuti a je velmi jemná. Kysanku ale lze kombinovat i s dalšími příchutěmi, například rozmixované ovoce posune kysanku o level výš. Vyzkoušejte třeba višně, rybíz, meruňky nebo exotické druhy ovoce.

Použít je možné prakticky jakékoliv měkké ovoce
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Použít je možné prakticky jakékoliv měkké ovoce
Rozmixované ovoce a kysaný nápoj je dokonalá kombinace chutí
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Rozmixované ovoce a kysaný nápoj je dokonalá kombinace chutí

Co je ale naprostá delikatesa, jsou usušená semena kopřiv. Chutnají po oříšcích a společně s kysankou vytvoří doslova božskou manu. Kopřiv roste všude tolik, že byste si museli kysanky vyrobit obrovské kádě, abyste kopřivová semena dokázali zpracovat. Navíc jsou zadarmo a spoustě lidí tím pomůžete od "palčivého" problému.

Vyzkoušejte také sušená semena kopřiv. Jsou neobyčejně lahodná
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vyzkoušejte také sušená semena kopřiv. Jsou neobyčejně lahodná

Námaha spojená s výrobou kysanky se ale rozhodně vyplatí, protože na konci této procedury máte skvělý a zdravý nápoj, který nejen chutná, ale zároveň i prospívá vašemu organismu.

Výroba kysanky

  • Mléko se zahřeje na teplotu 63–65 °C,  a tato teplota se udržuje po dobu 30 minut (tzv. nízká pasterizace).
  • Poté se mléko prudce zchladí nejlépe ponořením hrnce do dřezu se studenou vodou (případně s ledem). Zchladí se na teplotu, při které se bude očkovat.

Pro zaočkování mléka je potřeba použít vhodnou startovací kulturu. V domácím prostředí můžete použít:

  • Speciální mlékárenskou kulturu pro jogurty nebo kysané mléko, sušenou mrazem.
  • Bílý jogurt s živou kulturou z obchodu (označený „živý“).
  • Domácí zákys z předchozí várky (doporučuje se ho po 4–5 přeočkování vyměnit za novou kulturu).
Co se stane, když nalijete kysanku do mixéru a přidáte ovoce?
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Co se stane, když nalijete kysanku do mixéru a přidáte ovoce?

Ve chvíli, kdy se přidává startovací kultura, mléko by mělo mít teplotu 38–42 °C. Pak se mléko jednoduše zamíchá, aby se kultura rovnoměrně rozptýlila, a nechá se fermentovat. Je možné takto připravené mléko s kulturou ihned přelít do dokonale čistých sklenic nebo lahví a zde nechat fermentovat. Fermentace trvá obvykle 5–8 hodin, dokud mléko nezhoustne a nezíská charakteristickou nakyslou chuť. Čím déle se nechá kysat, tím bude chuť kyselejší.

Jakmile je proces fermentace dokončen, produkt by měl být přenesen do chladu, kde se nechá odležet a dotuhnout minimálně na 6–12 hodin.

O značce Regionální potravina

Značka Regionální potravina, udělovaná Ministerstvem zemědělství od roku 2010, oceňuje nejkvalitnější zemědělské a potravinářské výrobky z jednotlivých krajů a podporuje domácí producenty, ale i zaměstnanost, péči o krajinu nebo uchování lidových zvyků. Každoročně jsou vybírány nejlepší výrobky z jednotlivých krajů v devíti kategoriích od masných a mléčných výrobků, přes pečivo po nápoje nebo ovoce a zeleninu. Více než 400 výrobků s logem Regionální potravina splňuje nejpřísnější evropské i národní požadavky. Jsou výjimečné tradičními recepturami či originálními postupy. To, co mají ale vždy výrobky společné, je využití regionálních surovin.

Více informací najdete na webu: http://regionalnipotravina.gov.cz.

Zdroj informací: Receptář prima nápadů

Publikováno: dnes, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová