Domácí jablečný ocet je výborný přípravek, který nalezne spoustu uplatnění ve studené kuchyni, ale také v domácí lékárničce. Má mnoho účinných látek, které pozitivně působí na lidský organismus, a dokonce sám o sobě umí pomoci od některých neduhů. Není nutní ho kupovat, lze jej docela jednoduše připravit doma.
Domácí jablečný ocet
Jablečný ocet, jak název napovídá se vyrábí z jablek. Ten, který koupíte v obchodě, seženete po celý rok a prakticky v jakoukoliv hodinu, kdy si vzpomenete (s výjimkou noci, kdy mají obchody zavřeno). Domácí jablečný ocet si můžete vyrobit doma, ideálně na podzim, kdy vrcholí sezóna jablek a je čas jejich sklizně.
Protože se o jablečném octu mluví poměrně často, je vhodné mít tento produkt doma po ruce. Proč? Kromě použití v kuchyni se jablečný ocet řadí mezi přírodní léčiva a používá se na celou řadu zdravotních potíží. Hlavní složkou je kyselina octová, díky níž je roztok kyselý, dále obsahuje kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou, vitamín C, betakaroten a vitamíny skupiny B (biotin, niacin, riboflavin, thiamin a pyridoxin). Obsahuje také minerály (železo, fosfor, sodík, vápník, hořčík nebo draslík). Velmi důležitou složkou je jablečný pektin, který je zdrojem přírodní vlákniny.
Kromě prokazatelných účinků na lidské zdraví pomůže jablečný ocet i s kosmetickými obtížemi, protože se využívá při boji s akné, dokáže vybělit zuby, napomůže k rozjasnění pleti i vlasů. Zabírá též proti pocení nohou.
Je účinný při redukcí nadváhy. Snižuje hladinu krevního cukru a krevní tlak, odstraňuje škodlivé látky z těla, zpomaluje stárnutí a celkově napomáhá dobrému trávení. Dokáže také zmírnit pálení žáhy, působí proti bakteriím a virům, zabírá i na kvasinky a plísně.
Jablečný ocet se dnes prodává jako zdravější alternativa vinného octa. Nemusíte ho ale kupovat, protože si jej velice jednoduše zvládnete připravit doma.
Jablečný ocet a výroba
Základem pro výrobu octa jsou jablka. Můžete je využít celá, stačí jen odstranit stopku a "bubáka". Ideální proto je nechat si výrobu jablečného octa na podzim, kdy se budou jablka sklízet. Používejte pouze zdravá a zralá jablka. Před použitím je důkladně omyjte, abyste z nich odstranili prach, nečistoty a případné zbytky postřiků.
Samotná výroba je velmi snadná. Jablka i se slupkou a jádřincem nastrouhejte a napěchujte do vymyté sklenice. Zalijte vodou a hrdlo překryjte papírovou utěrkou nebo čistým kouskem látky (utěrka, gáza). Postavte na teplé místo do tmy a nechte kvasit.
Pokud chcete kvašení urychlit, na každý litr vody přidejte 100 g medu nebo cukru, 10 g pekárenského droždí a 20 g suchého černého žitného chleba.
Důležité upozornění: Při fermentaci je potřeba jablečnou drť několikrát denně zamíchat. Nikdy nepoužívejte kovové náčiní, ale dřevěné nebo plastové.
Zhruba za 10 dnů je první část fermentace u konce. Pak přes síto vyložené gázou směs přeceďte do čisté sklenice. Na každý litr šťávy lze přidat 50-100 g medu nebo cukru, opět zakryjte gázou nebo papírovou utěrkou a postavte do tepla. Během 40-60 dnů proběhne druhá fermentace, kdy se tekutina stane průhlednou a má jasnou, světlou barvu.
Tuto vyčištěnou tekutinu přefiltrujte do lahví, zazátkujte a ideálně hrdlo zalijte voskem. Uchovávejte na suchém a tmavém místě.
Použití v kuchyni
- příprava zálivky zeleninových salátů
- do omáček nebo marinád na zvěřinu nebo kuřecí maso
- příprava osvěžující limonády s kousky ovoce
- příprava pokrmů orientální kuchyně
Ocet se užívá denně ráno nalačno: 2 lžíce se lžičkou medu rozpuštěné v 1/2 sklenici teplé vody na jako prevence proti mnoha chorobám. Lze jej také použít jako tinkturu k mazání. Jablečný ocet zajistí kůži svěžest a správné pH, a také účinně zabraňuje vyrážkám.
Upozornění: Pokud trpíte intolerancí na histamin, jablečný ocet pro vás není vhodný. O jeho použití se vždy poraďte se svým lékařem.
Zdroj informací: Zahradník po ruce, vegan.cz, petitonline.cz, bylinkyprovsechny.cz, womanonly.cz
Publikováno: 12. 12. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová