reklama

Návod na výrobu domácího jablečného octa

Domácí jablečný ocet je výborný přípravek, který nalezne spoustu uplatnění ve studené kuchyni, ale také v domácí lékárničce. Má mnoho účinných látek, které pozitivně působí na lidský organismus, a dokonce sám o sobě umí pomoci od některých neduhů. Není nutní ho kupovat, lze jej docela jednoduše připravit doma.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Domácí jablečný ocet

Jablečný ocet, jak název napovídá se vyrábí z jablek. Ten, který koupíte v obchodě, seženete po celý rok a prakticky v jakoukoliv hodinu, kdy si vzpomenete (s výjimkou noci, kdy mají obchody zavřeno). Domácí jablečný ocet si můžete vyrobit doma, ideálně na podzim, kdy vrcholí sezóna jablek a je čas jejich sklizně.

Protože se o jablečném octu mluví poměrně často, je vhodné mít tento produkt doma po ruce. Proč? Kromě použití v kuchyni se jablečný ocet řadí mezi přírodní léčiva a používá se na celou řadu zdravotních potíží. Hlavní složkou je kyselina octová, díky níž je roztok kyselý, dále obsahuje kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou, vitamín C, betakaroten a vitamíny skupiny B (biotin, niacin, riboflavin, thiamin a pyridoxin). Obsahuje také minerály (železo, fosfor, sodík, vápník, hořčík nebo draslík). Velmi důležitou složkou je jablečný pektin, který je zdrojem přírodní vlákniny.

Kromě prokazatelných účinků na lidské zdraví pomůže jablečný ocet i s kosmetickými obtížemi, protože se využívá při boji s akné, dokáže vybělit zuby, napomůže k rozjasnění pleti i vlasů. Zabírá též proti pocení nohou.

Je účinný při redukcí nadváhy. Snižuje hladinu krevního cukru a krevní tlak, odstraňuje škodlivé látky z těla, zpomaluje stárnutí a celkově napomáhá dobrému trávení. Dokáže také zmírnit pálení žáhy, působí proti bakteriím a virům, zabírá i na kvasinky a plísně. 

Jablečný ocet je účinný přírodní lék na kůži, svědění, bradavice či akné
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jablečný ocet je účinný přírodní lék na kůži, svědění, bradavice či akné

Jablečný ocet se dnes prodává jako zdravější alternativa vinného octa. Nemusíte ho ale kupovat, protože si jej velice jednoduše zvládnete připravit doma.

Jablečný ocet a výroba

Základem pro výrobu octa jsou jablka. Můžete je využít celá, stačí jen odstranit stopku a "bubáka". Ideální proto je nechat si výrobu jablečného octa na podzim, kdy se budou jablka sklízet. Používejte pouze zdravá a zralá jablka. Před použitím je důkladně omyjte, abyste z nich odstranili prach, nečistoty a případné zbytky postřiků.

Jablečný ocet odstraní z potravin rezidua pesticidů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jablečný ocet odstraní z potravin rezidua pesticidů

Samotná výroba je velmi snadná. Jablka i se slupkou a jádřincem nastrouhejte a napěchujte do vymyté sklenice. Zalijte vodou a hrdlo překryjte papírovou utěrkou nebo čistým kouskem látky (utěrka, gáza). Postavte na teplé místo do tmy a nechte kvasit.

Pokud chcete kvašení urychlit, na každý litr vody přidejte 100 g medu nebo cukru, 10 g pekárenského droždí a 20 g suchého černého žitného chleba. 

Důležité upozornění: Při fermentaci je potřeba jablečnou drť několikrát denně zamíchat. Nikdy nepoužívejte kovové náčiní, ale dřevěné nebo plastové. 

Zhruba za 10 dnů je první část fermentace u konce. Pak přes síto vyložené gázou směs přeceďte do čisté sklenice. Na každý litr šťávy lze přidat 50-100 g medu nebo cukru, opět zakryjte gázou nebo papírovou utěrkou a postavte do tepla. Během 40-60 dnů proběhne druhá fermentace, kdy se tekutina stane průhlednou a má jasnou, světlou barvu. 

Tuto vyčištěnou tekutinu přefiltrujte do lahví, zazátkujte a ideálně hrdlo zalijte voskem. Uchovávejte na suchém a tmavém místě. 

Použití v kuchyni

  • příprava zálivky zeleninových salátů
  • do omáček nebo marinád na zvěřinu nebo kuřecí maso
  • příprava osvěžující limonády s kousky ovoce
  • příprava pokrmů orientální kuchyně
Jablečný ocet se používá do salátových zálivek jako chutnější alternativa vinného octa
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jablečný ocet se používá do salátových zálivek jako chutnější alternativa vinného octa

Ocet se užívá denně ráno nalačno: 2 lžíce se lžičkou medu rozpuštěné v 1/2 sklenici teplé vody na jako prevence proti mnoha chorobám. Lze jej také použít jako tinkturu k mazání. Jablečný ocet zajistí  kůži svěžest a správné pH, a také účinně zabraňuje vyrážkám. 

Upozornění: Pokud trpíte intolerancí na histamin, jablečný ocet pro vás není vhodný. O jeho použití se vždy poraďte se svým lékařem.

Zdroj informací: Zahradník po ruce, vegan.cz, petitonline.cz, bylinkyprovsechny.cz, womanonly.cz

Publikováno: 12. 12. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová