reklama

Retro dezert nesmí o svátcích chybět

Punčák je klasikou v českých cukrárnách, který si ale můžete připravit i doma. A kdy jindy než o svátcích si k němu vychutnáte i horký punč? Pusťte se do pečení a vychutnejte si tuto klasiku.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Klenot mezi českými dezerty, to je punčák

Punčák, nebo častěji punčový řez, je klasikou a klenotem mezi českými dezerty. Je tvořen několika různě barevnými vrstvami piškotového těsta, které je nasáklé punčem a potřené marmeládou. To mu dává typickou chuť a vůni. Vrchní vrstvu tvoří sladká růžová poleva.  

Na punčák budete potřebovat:

  • 8 vajec
  • 160 g polohrubé mouky
  • 160 g hladké mouky
  • 320 g cukru
  • špetku jedlé sody
  • červené cukrářské barvivo
  • punč
  • sirup Expresso čaj
  • vodu
  • marmeládu
  • punčovou polevu
Celá vejce dejte do mísy
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Celá vejce dejte do mísy

Všech 8 vajec si rozklepněte do mísy, přijdou tam celá vejce. K nim přisypejte 320 g krupicového nebo krystalového cukru. Ručním mixérem nebo v robotu začněte šlehat.

Vejce ušlehejte s cukrem a moukou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vejce ušlehejte s cukrem a moukou

Postupně do mísy přidávejte obě mouky se špetkou sody. Nechte suroviny vyšlehat do pěny.

Potřebovat budete dvě formy
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Potřebovat budete dvě formy

Připravte si dvě stejné dortové formy, které vymažte nebo vyložte pečicím papírem. 

Polovinu těsta obarvěte na červeno
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Polovinu těsta obarvěte na červeno

Těsto rozdělte na dva díly a jeden z nich obarvěte potravinářským barvivem na červenou barvu.

Korpusy nechte vychladnout
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Korpusy nechte vychladnout

Vložte formy s těstem do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Pak nechte vychladnout mimo troubu.

Světlý rozřízněte napůl
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Světlý rozřízněte napůl

Korpusy vyndejte z forem, ten světlý rozřízněte napůl.

Potřete směsí
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Potřete směsí

Jednu jeho polovinu nastříkejte směsí punče a expresso čaje, který punčák hezky rozvoní, ale rum neobsahuje. Pak ho ještě potřete marmeládou.

Přiklopte červeným korpusem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Přiklopte červeným korpusem

Přiklopte červeným korpusem, který opět nastříkáte směsí punče a čaje a natřete marmeládou. Nakonec dejte druhou polovinu světlého korpusu.

Nakonec potřete polevou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nakonec potřete polevou

I vrchní část postříkejte voňavou směsí a nalijte na ní růžovou polevu.

Kde se punčák vzal?

Punčák pochází už z 19. století, a to z území Rakouska-Uherska. Původně byl dezertem vyšších tříd a podával se při slavnostních příležitostech. A přesto se vlastně často jednalo o zbytky těst a krémů, které cukráři používali, aby je nemuseli vyhazovat. Postupně se ale recept ustálil a punčové řezy jsou oblíbeným dezertem v celé střední Evropě.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: dnes, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová