Punčák je klasikou v českých cukrárnách, který si ale můžete připravit i doma. A kdy jindy než o svátcích si k němu vychutnáte i horký punč? Pusťte se do pečení a vychutnejte si tuto klasiku.
Klenot mezi českými dezerty, to je punčák
Punčák, nebo častěji punčový řez, je klasikou a klenotem mezi českými dezerty. Je tvořen několika různě barevnými vrstvami piškotového těsta, které je nasáklé punčem a potřené marmeládou. To mu dává typickou chuť a vůni. Vrchní vrstvu tvoří sladká růžová poleva.
Na punčák budete potřebovat:
- 8 vajec
- 160 g polohrubé mouky
- 160 g hladké mouky
- 320 g cukru
- špetku jedlé sody
- červené cukrářské barvivo
- punč
- sirup Expresso čaj
- vodu
- marmeládu
- punčovou polevu

Všech 8 vajec si rozklepněte do mísy, přijdou tam celá vejce. K nim přisypejte 320 g krupicového nebo krystalového cukru. Ručním mixérem nebo v robotu začněte šlehat.

Postupně do mísy přidávejte obě mouky se špetkou sody. Nechte suroviny vyšlehat do pěny.

Připravte si dvě stejné dortové formy, které vymažte nebo vyložte pečicím papírem.

Těsto rozdělte na dva díly a jeden z nich obarvěte potravinářským barvivem na červenou barvu.

Vložte formy s těstem do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Pak nechte vychladnout mimo troubu.

Korpusy vyndejte z forem, ten světlý rozřízněte napůl.

Jednu jeho polovinu nastříkejte směsí punče a expresso čaje, který punčák hezky rozvoní, ale rum neobsahuje. Pak ho ještě potřete marmeládou.

Přiklopte červeným korpusem, který opět nastříkáte směsí punče a čaje a natřete marmeládou. Nakonec dejte druhou polovinu světlého korpusu.

I vrchní část postříkejte voňavou směsí a nalijte na ní růžovou polevu.
Kde se punčák vzal?
Punčák pochází už z 19. století, a to z území Rakouska-Uherska. Původně byl dezertem vyšších tříd a podával se při slavnostních příležitostech. A přesto se vlastně často jednalo o zbytky těst a krémů, které cukráři používali, aby je nemuseli vyhazovat. Postupně se ale recept ustálil a punčové řezy jsou oblíbeným dezertem v celé střední Evropě.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 22. 12. 2024, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová