reklama

Štola ze starého receptáře po babičce nadchne celou rodinu

Tradiční štola je druh pečeného vánočního moučníku, který je oblíbený obzvláště u našich sousedů v německy mluvících zemích a v posledních letech si získal oblibu i u nás. Nemusíte kupovat drahé štoly v obchodech, protože díky více než sto let starému receptu si upečete tuto sladkou delikatesu doma levněji a z kvalitních ingrediencí.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Tradiční štola není žádná věda

Jako mnoho vánočních pokrmů i tradiční štola má svůj symbolický význam: původně měla připomínat Ježíška zabaleného do roucha. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem.

Co budete na přípravu štoly potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • kostku másla
  • kostku tvarohu
  • kurkumu
  • 2 vejce
  • pomerančovou a citronovou kůru
  • prášek do pečiva
  • kandované ovoce
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst lískových ořechů
  • hrst mandlí
  • hrst rozinek
  • hrst brusinek
Příprava tradiční štoly může vypadat jako složitá záležitost
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Příprava tradiční štoly může vypadat jako složitá záležitost

Příprava tradiční štoly může vypadat jako složitá záležitost, ale ve skutečnosti tomu tak není. Všechny přísady se v podstatě postupně kupí „na jednu hromadu“, takže neušpiníte ani zbytečně mnoho nádobí.

Nejdříve smíchejte mouku s cukrem a s práškem do pečiva, který pečlivě promněte s ostatními sypkými ingrediencemi. Přidejte vejce, tvaroh, celé máslo, rozinky a brusinky, lískové a vlašské ořechy, lupínky z mandlí, kandované ovoce, špetku kurkumy a nastrouhanou kůru z citrusů.

Symfonie chutí potřebuje čas na rozležení

Poté pomalu a důkladně, ale jemně začnete vypracovávat těsto, které je poměrně rychle hotovo. Celou dávku rozdělte na tři stejné díly, z nichž vypracujete menší štoly. Vzhledem k tomu, že těsto je poměrně tučné, udělejte je co nejužší, protože při pečení se mají tendenci roztahovat se do šířky.

V troubě pečte necelých 40 minut na 180 °C. Okamžitě po vytažení potřete štoly rozpuštěným máslem s rumem a vzápětí vydatně zasypte moučkovým cukrem, aby se vytvořila cukrová krusta, která je pro tradiční štolu typická.

Z těsta vypracujte tři menší štoly, které se pečou v troubě asi 40 minut
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Z těsta vypracujte tři menší štoly, které se pečou v troubě asi 40 minut

Štolu nechte zcela vychladnout, protože teprve potom jde dobře krájet a neláme se a nedrobí. Ale aby se všechny její chutě spojily v lahodnou symfonii, je doporučujeme jí nechat několik dnů až týdnů řádně odležet. 

Kůru z citrusů si můžete připravit do zásoby
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Kůru z citrusů si můžete připravit do zásoby

Tip na zpracování pomerančové a citronové kůry

Pokud budete chtít do jakéhokoliv pečiva použít kůru z citrusových plodů, namočte nejdříve ovoce na půl hodiny do vody a pak důkladně očistěte. Nastrouhejte kůru na velmi jemném struhadle, promíchejte ji s vanilkovým cukrem a dejte do skleničky, v níž vydrží bez úhony dva až tři týdny.

Kůru z citrusů si můžete připravit do zásoby
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Kůru z citrusů si můžete připravit do zásoby

Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 6. 12. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová