Celer je výživná a velmi zdravá zelenina, kterou bychom měli mít na jídelníčku pravidelně. Ať už se rozhodnete pro jeho nakládanou, pečenou či smaženou verzi, rozhodně si pochutnáte. Mezi chuťově zajímavé pokrmy z celeru můžeme zařadit třeba celerové steaky.
Připravte si pokrmy z celeru
Celer je kořenová zelenina s velmi aromatickou vůní, která je konzumenty přijímána buď jako oblíbená nebo naopak zatracována. Typické celerové aroma přitom není dílem náhody, ale kombinací řady důležitých účinných látek. Obsahuje celou řadu vitamínů B, dále vitamín C, E a K, a z minerálních látek v něm nalezneme vápník, fosfor, železo, draslík, zinek nebo hořčík.
Celer má spoustu kladných účinků na naše zdraví, a proto bychom jej měli konzumovat pravidelně. Mimo jiné má antibakteriální účinky na ledviny, posiluje nervy a mozek, dezinfikuje sliznice v ústech a nosohltanu, pomáhá snižovat hmotnost, snižuje bolest při artritidě a má vliv na zdraví kostí, má protirakovinné účinky, snižuje příznaky astmatu a celkově podporuje imunitu.
Celer lze konzumovat syrový, třeba nastrouhaný a přidaný do salátů nebo pomazánek. Například skvělá falešná humrová pomazánka se vyrábí právě z celeru. Celer je výborný samozřejmě i po tepelné úpravě. Všechny pokrmy z celeru jsou snadno stravitelné a chutné.
Recept na celerové steaky
Celerové steaky jistě přesvědčí i zaryté masožravce, a dají tomuto jídlu šanci. A třeba jej do budoucna zařadí mezi své oblíbené pokrmy z celeru.
Co budeme potřebovat:
- 1 celerovou bulvu
- steakové koření
- koření na americké brambory
- trochu olivového oleje
- 2 bobkové listy
- sůl a pepř
Celer zbavíme natě a oloupeme slupku. Bulvu nakrájíme na plátky asi 1,5 cm široké.
Do hrnce nebo kastrolu dáme vodu, osolíme a opepříme, přidáme bobkový list a olivový olej. Vodu přivedeme k varu.
Do vroucí vody vložíme plátky celeru a vaříme cca 15 minut do mírného změknutí.
Konce celeru nebudeme používat na steaky, ale připravíme si z nich hranolky. Kousky celeru nakrájíme do tvarů hranolků, osolíme a okořeníme kořením na americké brambory. Na plechu vyloženém pečícím papírem hranolky rozložíme a zakápneme olivovým olejem. Pečeme v troubě na 180 °C asi půl hodiny.
Uvařené plátky celeru necháme vystydnout, a poté je obalíme ve steakovém koření a smažíme z obou stran na rozpáleném oleji.
Podáváme s celerovými hranolky, a můžeme tyto dva pokrmy z celeru ochutit čerstvými bylinkami nebo klidně kečupem či majonézou.
Zdroj informací: Vychytávky Ládi Hrušky, zdravopedie.cz
Publikováno: dnes, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová