reklama

Celerové steaky plné chuti a vitamínů

Celer je výživná a velmi zdravá zelenina, kterou bychom měli mít na jídelníčku pravidelně. Ať už se rozhodnete pro jeho nakládanou, pečenou či smaženou verzi, rozhodně si pochutnáte. Mezi chuťově zajímavé pokrmy z celeru můžeme zařadit třeba celerové steaky.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Připravte si pokrmy z celeru

Celer je kořenová zelenina s velmi aromatickou vůní, která je konzumenty přijímána buď jako oblíbená nebo naopak zatracována. Typické celerové aroma přitom není dílem náhody, ale kombinací řady důležitých účinných látek. Obsahuje celou řadu vitamínů B, dále vitamín C, E a K, a z minerálních látek v něm nalezneme vápník, fosfor, železo, draslík, zinek nebo hořčík.

Celer má spoustu kladných účinků na naše zdraví, a proto bychom jej měli konzumovat pravidelně. Mimo jiné má antibakteriální účinky na ledviny, posiluje nervy a mozek, dezinfikuje sliznice v ústech a nosohltanu, pomáhá snižovat hmotnost, snižuje bolest při artritidě a má vliv na zdraví kostí, má protirakovinné účinky, snižuje příznaky astmatu a celkově podporuje imunitu.

Celer lze konzumovat syrový, třeba nastrouhaný a přidaný do salátů nebo pomazánek. Například skvělá falešná humrová pomazánka se vyrábí právě z celeru. Celer je výborný samozřejmě i po tepelné úpravě. Všechny pokrmy z celeru jsou snadno stravitelné a chutné.

Recept na celerové steaky

Celerové steaky jistě přesvědčí i zaryté masožravce, a dají tomuto jídlu šanci. A třeba jej do budoucna zařadí mezi své oblíbené pokrmy z celeru. 

Co budeme potřebovat:

  • 1 celerovou bulvu
  • steakové koření
  • koření na americké brambory
  • trochu olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř
Kromě celeru budeme potřebovat už jen koření a olej
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Kromě celeru budeme potřebovat už jen koření a olej

Celer zbavíme natě a oloupeme slupku. Bulvu nakrájíme na plátky asi 1,5 cm široké.

Očištěný celer nakrájíme na plátky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Očištěný celer nakrájíme na plátky

Do hrnce nebo kastrolu dáme vodu, osolíme a opepříme, přidáme bobkový list a olivový olej. Vodu přivedeme k varu.

Osolenou vodu zakápneme olejem
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Osolenou vodu zakápneme olejem

Do vroucí vody vložíme plátky celeru a vaříme cca 15 minut do mírného změknutí.

Celer uvaříme ve vodě
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Celer uvaříme ve vodě

Konce celeru nebudeme používat na steaky, ale připravíme si z nich hranolky. Kousky celeru nakrájíme do tvarů hranolků, osolíme a okořeníme kořením na americké brambory. Na plechu vyloženém pečícím papírem hranolky rozložíme a zakápneme olivovým olejem. Pečeme v troubě na 180 °C asi půl hodiny.

Zbytek celeru nakrájíme na hranolky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Zbytek celeru nakrájíme na hranolky
Posypeme kořením a dáme péct do trouby
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Posypeme kořením a dáme péct do trouby

Uvařené plátky celeru necháme vystydnout, a poté je obalíme ve steakovém koření a smažíme z obou stran na rozpáleném oleji.

Uvařený celer obalíme v koření
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Uvařený celer obalíme v koření
Smažíme zprudka na oleji
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Smažíme zprudka na oleji

Podáváme s celerovými hranolky, a můžeme tyto dva pokrmy z celeru ochutit čerstvými bylinkami nebo klidně kečupem či majonézou.

Zdroj informací: Vychytávky Ládi Hrušky, zdravopedie.cz

Publikováno: dnes, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová