Takové čerstvé vajíčko, uvařené natvrdo nebo připravené ve formě křupavé omeletky, to je dokonalá snídaňová lahůdka. Ovšem, pokud máte pro tyto případy domácí vejce nebo bio vejce. Jen na takových vejcích si opravdu pochutnáte. A víte, jak rozlišíte vejce od lokálního farmáře od těch, které snesly slepice v klecovém chovu?
Jak poznat domácí vejce?
Není nad domácí vajíčko. Takové vajíčko, když rozklepnete, má žloutek jako oheň, říkávaly naše babičky. A měly pravdu. Domácí slepice, a dnes už i slepice z domácích farem žijí celý svůj život venku, znají slunce, trávu a spoustu dobrot, které si mohou podle libosti vyhrabat.
Tráva a zelený podíl slepičí stravy jsou pak základem krásně vybarveného žloutku. Abyste si ale mohli domácí vejce dopřát s klidem na duši, je nutné také tato vejce bezpečně poznat od těch ostatních.
Pokud máte souseda, který chová slepice a občas mezi vámi proběhne výměnný obchod, máte samozřejmě 100 % jistotu, že jste obdrželi pravá a nefalšovaná domácí vejce.
Jak už jsme naznačili, domácí vejce většinou vynikají barvou žloutku. Záměrně říkáme většinou, protože někteří "velkovýrobci" vajec se naučili podávat slepicím krmivo s obsahem potravinářské barvy oranž 8, která ovlivňuje barevnost žloutku. Záleží na zákazníkovi, zda tento podvůdek bude či nebude akceptovat.
Druhým jasným ukazatelem je chuť. Domácí vejce se s těmi kupovanými nedají srovnávat, resp. ta kupovaná zdaleka nedosáhnou kvalit vajec od domácích slepic. Spousta lidí se při porovnávání chutí vajec shodla, že domácí vejce mají plnou a jemnou chuť.
Domácí vejce = čerstvá vejce. V obchodech se vejce určitou dobu skladují, a předtím se zase určitou dobu skladovaly ve skladech. Cesta od nosnice do obchodu pak bývá někdy opravdu dlouhá a čerstvost se mezitím někam vytratila. Víte, jak poznáte čerstvé vajíčko?
Jednoduchým testem: Do sklenice napusťte vodu a ponořte do ní vajíčko. Ta čerstvá zůstanou na dně sklenice, zatímco ta starší nebo dokonce zkažená vyplavou na hladinu.
Jako ukazatel přítomnosti domácích vajec ale naopak není to, kde jste vejce koupili. Mnoho obchodů nakupuje zcela běžně lokální potraviny od soukromníků, takže i v běžném obchodě můžete na domácí vejce natrefit. A můžete se zde také setkat s bio vejci.
Pro zjednodušení nabízíme přehled čísel, kterými jsou vejce označována:
1 – vejce od slepic chovaných ve volném výběhu
2 – vejce od slepic chovaných v halách na podestýlce
3 – vejce nosnic chovaných v klecích
0 – vejce od slepic z ekologického zemědělství, BIO vejce
Za touto první číslicí pak naleznete označení země, ze které vejce pocházejí, a poslední čtyřčíslí je registračním číslem chovu, takže můžete zcela jednoduše zjistit, zda vás obchodník klame či zda "hraje" férově.
Co jsou bio vejce?
Pokud kupujete bio vejce, podporujete myšlenku udržitelného zemědělství, místní zemědělskou výrobu, českou produkci všeobecně a přispíváte na životní pohodu zvířat. Bio vejce jsou produktem nosnic, které byly krmeny v bio kvalitě výběrovým a ryze přírodním krmivem bez obsahu barviv, chemických látek a podobně.
Bio vejce nejsou jen samostatným produktem, ale můžete se s nimi setkat také ve výrobcích, které se z vajec a dalších surovin vyrábějí. Tato vejce podléhají nejvyšší kvalitě a jsou i přísněji posuzována, zejména z hlediska obsahu salmonely, která se ve vejcích může vyskytovat.
Vejce z klecového chovu
Slepice, které celý život prožily v klecích drůbežářských závodů moc spokojené a šťastné nejsou, ačkoliv se jejich podmínky k životu začínají pomaloučku zlepšovat. Nicméně jejich vejce a domácí vejce - to jsou dvě zcela nesrovnatelné věci. Klecové chovy ostatně v České republice skončí s rokem 2027, což uzákonila Poslanecká sněmovna.
Je slušné poznamenat, že mnoho chovatelů slepic a producentů vajec přešlo již v této době na chovy slepic v halách či dokonce na volné chovy, což pro slepice znamená volný pohyb a venkovní výběh.
Hlavní výhodou klecového chovu je čistota vajec a snížené riziko nákazy salmonelou. Otázkou je, zda je tím vyvážen stres a mnohdy i utrpení slepic, namačkaných v drátěných klecích. Mnoho spotřebitelů ale vyžaduje právě domácí vejce, případně bio vejce a nakupuje od farmářů a malých lokálních firem, kde mají jistotu kvality.
Zdroj informací: nazeleno.cz, aazdravi.cz, bio-vejce.cz
Publikováno: včera, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová