reklama

Pomazánky a víno pro nečekanou návštěvu

Stalo se to snad každému z nás – zazvoní telefon a ohlásí nám, že za chvilku máme za dveřmi, ač milou, tak nečekanou návštěvu. Ať už jde o přátele, příbuzné nebo sousedy, najednou čelíme výzvě, jak rychle a elegantně připravit něco na pohoštění, aniž bychom měli čas na velké plánování. Není však třeba panikařit! Poradíme vám, jak z běžně dostupných surovin, které mají v každých i malých potravinách, vykouzlit chutné pohoštění, které ohromí vaše hosty a navodí příjemnou atmosféru.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jak okouzlit nečekanou návštěvu? Pomazánkou a vínem nic nezkazíte

Přišla nečekaná návštěva? Hospodyňkám vyvstane problém, co udělat rychle k pohoštění. Pomazánka je poměrně rychlá a suroviny máte většinou doma. Pokud servírování klasických pomazánek spojíte s lahodným vínem, je to ideálním řešení – rychle, snadné na přípravu, a přitom pomazánky působí jako promyšlené do posledního detailu. Nečekaní hosté budou nadšeni a vy budete vypadat jako dokonalý hostitel a znalec.

Škvarková pomazánka

  • 300 g čerstvě namletých škvarků
  • 3 kávové lžičky plnotučné hořčice
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 kyselá okurka
  • 3 vařená vejce
  • pepř mletý, sůl
  • chléb
Škvarková pomazánka je oblíbená
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Škvarková pomazánka je oblíbená

Čerstvě pomleté škvarky v misce smícháme s pokrájenými nebo hrubě nastrouhanými vařenými vejci, jemně pokrájenou světlou částí lahůdkových cibulek, jemně nastrouhanou kyselou okurku, hořčicí dle chuti, solí a pepřem. Dle hustoty možno přidat nálev ze sterilovaných okurek. Do pomazánky můžeme přidat i trochu sádla, pokud by se nám špatně roztírala.

Záleží totiž i na kvalitě samotných škvarků, do jaké míry jsou vyškvařené. Pomazánku natíráme na čerstvé plátky chleba, které dozdobíme drobně pokrájenou zelenou částí cibulek.

Díky hutnosti pomazánky je ideálním společníkem víno Rulandské šedé, které svou zářivě zlatavou barvou a jemnou, vyzrálou vůní nádherně snoubí své medové tóny a příjemnou šťavnatostí.

Rybí pomazánka

  • 1 konzerva sardinek ve vlastní šťávě
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce pomazánkového másla
  • sůl
Rybí pomazánku znají i za našimi hranicemi
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Rybí pomazánku znají i za našimi hranicemi

Rybičky i se šťávou rozmačkáme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a vidličkou dobře promícháme. Přidáme citronovou šťávu, máslo a pomazánkové máslo. Rybí pomazánku dobře spojíme. Dle chuti osolíme. Rybí pomazánka výborně chutná na celozrnném pečivu nebo čerstvém chlebu, hodí se i na jednohubky.

Obecně k rybám se velmi hodí vynikající víno Veltlínské zelené,  jež se vyznačuje svěží ovocnou vůní s decentními tóny mandlí. Jeho chuť je vyvážená s příjemnou kyselinkou.

Pomazánka z nivy

  • 200 g sýru niva
  • 1 kelímek pomazánkového másla
  • 2 polévkové lžíce majonézy
Pomazánku z Nivy nakombinujte s vhodným vínem
i (Zdroj: Habánské sklepy)
Pomazánku z Nivy nakombinujte s vhodným vínem

Nastrouháme nahrubo nivu, přidáme pomazánkové máslo a majonézu. Vše vidličkou promícháme. Je to tím lepší, čím více je nivy. Pomazánka výborně chutná na čerstvém chlebu nebo topince.

Sýr niva je sám o sobě velmi výrazný, proto musíme kombinovat s výraznějším vínem. Ideální partnerem je polosuché víno Pálava se svou sytější zlatavou barvou a výraznou vůní květin a citrusů. Plnější kořenitá chuť s tóny kandovaných citrusů pak již doplní luxusní propojení vína a pomazánky.

Tvarůžková pomazánka

  • 80 g másla
  • 200 g žervé
  • 200 g zralých tvarůžků
  • kmín
  • sůl
Tvarůžková pomazánka bude velmi
i (Zdroj: Habánské sklepy)
Tvarůžková pomazánka bude velmi "voňavou" záležitostí

Máslo mírně osolíme a vyšleháme, přidáme žervé, vyšleháme, a nakonec přidáme rozmačkané tvarůžky a celou směs opět vyšleháme. Přidáme kmín a je-li třeba, pomazánku opatrně dosolíme. Pomazánku necháme dobře uležet, nejlépe do druhého dne. Pak ji mažeme na chleba a zdobíme špetkou mleté papriky.

Opět výrazná chuť a vůně tvarůžků musí být podpořena plným vínem. Doporučujeme volit Tramín červený s barvou světlého zlata, sice jemnou vůní květin a kořenitým závěrem medových hrozinek.

Sloní žrádlo

  • 1 cibule
  • 1 lžíce octa
  • 400 g měkkého salámu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce jemného kečupu
  • 3 lžíce majonézy
  • 3 lžíce hořčice
  • 8 ks nakládaných malých okurek
  • 1 lžička cukru
Sloní žrádlo je krajová specialita
i (Zdroj: Habánské sklepy)
Sloní žrádlo je krajová specialita

Salám, cibuli a okurky nakrájíme najemno nebo umeleme na masovém strojku. Kečup, hořčici, olej, cukr a ocet povaříme za stálého míchání asi jednu minutu. Smícháme s namletým salámem a necháme vychladnout. Poté přidáme majolku, smícháme a dáme odležet nejméně na hodinu do ledničky. Můžeme mazat na chléb, veku, topinku. Zdobíme zeleninou.
Pikantní pomazánka se salámovým základem se skvěle hodí k výraznému kořenitému červenému vínu. Doporučujeme například Zweigeltrebe – plné, harmonické víno s granátovou barvou a fialovými odlesky. Jeho ovocně kořenitá vůně s tóny bobulového ovoce dokonale doplní chuť této pomazánky.

Vajíčková pomazánka

  • 4 vařená vejce
  • 1 jarní cibulka
  • 200 g lučiny
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl a pepř
  • chleba kváskový, pažitka a ředkvičky k podávání
Není nad vajíčkovou klasiku
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Není nad vajíčkovou klasiku

Vejce oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte do mísy. Přidejte na kolečka pokrájenou světlou část jarní cibulky, lučinu, majonézu a hořčici. Všechno dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

Pomazánku natíráme na čerstvé plátky chleba, veky, které dozdobíme drobně pokrájenou zelenou částí cibulek.

K vaječným pokrmům se výborně hodí harmonické plnější víno s charakteristickou vůní s tóny oříšků a citrusových plodů, jakým je Chardonnay. Jeho chuť má ovocný charakter a jemně kořenitý závěr.

Zajímavost:

Pohoštění je sestaveno z komponentů, jež má většina hospodyněk doma, nebo při jejich zakoupení se i včetně vína dostanete pod 200 Kč. Pomazánky jsou sestaveny tak, aby neobsahovaly žádné „exotické“ ingredience, byly rychle hotové a jak víno, tak suroviny na zajištění hostiny jste pořídili v každých potravinách či samoobsluze.

Zdroj: Habánské sklepy

Publikováno: dnes, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce