Voda z těstovin je zakalená a slaná. Obvykle nad ní nějak moc neuvažujeme, a když se v ní těstoviny uvaří, jednoduše ji vylijeme při slití těstovin. Víte ale, že je to ohromná škoda? Představte si, že i voda z těstovin má bohaté využití a dokonce nejen v kuchyni. Zaujalo vás to? Chcete ušetřit? Chcete vylepšit své italské pokrmy k dokonalosti? Čtěte dál.
Voda z těstovin má zajímavé vlastnosti, které můžete ještě využít
Voda z těstovin, která vám zůstane, potom, co v ní uvaříte špagety nebo třeba penne (či jakýkoliv jiný druh těstovin), je bohatá na škrob, sůl a minerály. Škrob se z těstovin uvolní hned potom, co těstoviny vhodíte do vroucí vody. Právě on způsobí typické zakalení vody. To, jak moc je voda škrobová, přitom závisí na poměru vody a těstovin. Je však škoda, abyste ji po uvaření těstovin vylévali, protože právě to, co obsahuje, můžete ještě využít. Přijde vám to absurdní? Říkáte si, k čemu by se taková voda ještě hodila? Prozradíme vám to. Máme pro vás dokonce hned 11 tipů, jak vodu z těstovin můžete využít. Inspirujte se.
1. Vařte jako Italové
Žádný Ital by vodu z těstovin jen tak nevylil. Trocha této vody je tajnou ingrediencí, která stojí za dokonalou chutí jejich výborných omáček. Neobejde se bez ní spousta italských jídel (mimo jiné třeba i carbonara). Voda z těstovin italskou omáčku pojí, zahušťuje a dělá ji neuvěřitelně hladkou. No a v neposlední řadě omáčkám dodává zcela specifickou “italskou” chuť. Á propos, věděli jste, že vodou z těstovin můžete dokonce nahradit i mléko? Skvělá je třeba do Mac and cheese.
2. Voda z těstovin jako základ do polévky? A proč ne?
Kromě omáček můžete vodu z těstovin použít i k uvaření výborné polévky. Voda z těstovin lépe nabírá chuť a polévku zcela přirozeně zahušťuje. Hodí se proto především do vývarů a krémových polévek. Pokud chcete maximalizovat účinky škrobu, nevařte těstoviny do polévky zvlášť, ale přímo v polévce. Nezapomeňte si to však správně načasovat, abyste nudle nerozvařili.
3. Voda z těstovin je skvělou ingrediencí pro pečení
Vodu z těstovin můžete rovněž přidat i do kynutého těsta. Kvasinky totiž milují škrob a chléb, aby vykynul, potřebuje zase kvásek. S vodou z těstovin vám těsto pěkně vykyne, ale to není vše, pomůže vám také změkčit strukturu chleba a pomáhá ho spojit, aby se nerozpadl. Voda z těstovin se však nehodí pouze pro pečení chleba, výborná je rovněž i v těstě na pizzu nebo focaccii. Všeobecně však můžete vodou z těstovin nahradit každou vodu, kterou přidáváte do kynutého těsta.
4. Zeleninu blanšírovanou ve vodě z těstovin si zamilujete
Další možností, jak můžete využít vodu z těstovin, je blanšírování. Co to je? Jde o způsob rychlého vaření, u něhož nedochází ke ztrátě živin. Do vroucí vody z těstovin můžete dodat i nějaké další koření, jako je cibule, česnek, nové koření nebo třeba pepř. Do takové vody pak vhodíte zeleninu a necháte ji v ní jen chvíli (maximálně 5 minut) vařit, a potom ji rychle slijete a vložíte do ledové vody (ideálně vychlazené vody z těstovin). Takto připravená zelenina zůstane křehká, křupavá a bude mít úžasnou chuť. Pro tento způsob přípravy se skvěle hodí třeba brokolice, květák nebo mražená zelenina.
5. Podobně jako blanšírování funguje i vaření v páře
I pro vaření v páře potřebujete vodu, tak proč nevyužít tu z těstovin? Obzvlášť když na rozdíl od čisté vody potraviny ochutí?
6. Proč jde k sobě voda z těstovin a luštěniny?
Je to jednoduché, vyzkoušejte to sami. Namočte luštěniny přes noc do vychlazené vody z těstovin a potom je uvařte. Voda z těstovin luštěniny během noci změkčí natolik, že je uvaříte mnohem rychleji než obvykle. A kromě toho i zlepší jejich chuť.
7. Voda z těstovin může být i hračkou pro děti
Nevěříte? Ale ona doopravdy může být, když ji použijete k výrobě slaného těsta. Slané těsto je skvělým materiálem, z něhož můžete vytvořit spoustu pěkných dekorací a jeho používání má u nás dlouhou tradici. Výroba takového těsta je navíc neskutečně jednoduchá a stojí jen pár korun. Co k tomu potřebujete? Smíchejte: 1 hrnek jemné soli, 2 hrnky mouky a 1 hrnek teplé vody z těstovin, která všechny ingredience dokonale propojí, nakonec můžete hmotu obarvit ještě potravinovými barvami a máte hotovo.
8. Voda z těstovin jako nevšední mycí prostředek na nádobí
Nemůžete tomu uvěřit, ale on je to holý fakt. Voda z těstovin vám může pomoci umýt vaše mastné nádobí. Jde o efektivní přírodní prostředek s mocnou odmašťovací schopností. Aby to fungovalo, je zapotřebí, abyste vodou z těstovin naplnili dřez a do ní potom na několik minut namočili nádobí. Pak už jen stačí vše umýt obvyklým prostředkem na nádobí.
9. A pokud ne na nádobí, tak na vaše nohy
Vodu z těstovin zahřejte na příjemnou teplotu, přidejte do ní esenciální olej a naložte si do ní své unavené nohy. Budete překvapeni, co takováto voda dokáže. Teplo vody a látky v ní rozpuštěné pozitivně ovlivní měkkost a hebkost vašich nohou. Uleví i od bolesti.
10. Kromě nohou voda z těstovin blahodárně působí i na vlasy, takže proč toho nevyužít?
Voda z těstovin má hluboký kondicionační účinek. Pokud chcete mít i vy krásné vlasy, vmasírujte si do vlasů, a to až ke kořínkům, vodu z těstovin. Nechte působit 10 minut a vlasy opláchněte a umyjte obvykle používaným šamponem.
11. Vodou z těstovin nepohrdnou ani rostliny
A v neposlední řadě se voda z těstovin hodí i k zalévání rostlin. Jde totiž o vynikající přírodní hnojivo. Nicméně aby tomu tak skutečně bylo, je zapotřebí, aby voda z těstovin nebyla příliš slaná, protože by rostliny mohla zničit. Rostliny samozřejmě nezalévejte horkou vodou z těstovin, ale vychlazenou.
Zdroje informací: learningenglish.voanews.com, timesofindia.com, ronzoni.com, unocasa.com
Publikováno: včera, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová