Pokud už nevíte, co s rajčaty na zahrádce, vyrobte si domácí protlak. Italská passata je skvělou variantou ke kečupu, připraví se skoro sama a vy nebudete muset vyhazovat přebytky. Pusťte se s námi do vaření.
Vyrobte si domácí protlak z přebytečných rajčat
Domácí protlak z rajčat si můžete připravit třeba ve chvíli, kdy vám na záhonku přebývají rajčata, a vy nevíte, co s nimi. Stejně tak ale můžete využít kousky, které jste si nechali kvůli semínkům na další rok. Z těch totiž využijete právě jen semínka, ale dužina vám zůstane. Domácí passata je pak skvělou volbou.
Na domácí protlak nebo kečup se hodí masitá rajčata, například odrůda Romastrie, která má velký poměr dužiny oproti semenné části. Ale protlak samozřejmě můžete udělat i z klasických salátových rajčat. Passatu pak můžete udělat jen z rajčat, nebo ji ještě vylepšit paprikami a bazalkou.
Co budete na domácí protlak potřebovat:
- rajčata
- papriky
- bazalku, sůl a olivový olej
- zavařovací sklenice
Rajčata pěstovaná bez chemie stačí opláchnout vodou. Zbavte je stopky a vyřízněte i zelenou část. U delších odrůd rajčat je vhodné je rozpůlit a vyříznout ještě dřevnatou část, která vede od stopky do středu. Ta totiž zhoršuje chuť rajčat, ať už v passatě, nebo v kečupu.
Napůl rozkrájejte všechna rajčata a vhoďte je do hrnce. Papriku zbavte jadřinců. Paprika dodá passatě navíc chuť a šmrnc. Dejte jí do hrnce k rajčatům a přiklopte poklicí. Hrnec dejte na plotnu a zapněte ji na střední výkon.
Zároveň do něj přilejte hrnek vody. Přiveďte k varu, sundejte poklici a vařte asi 25 minut, přičemž asi každých 5 minut promíchávejte. Objem zeleniny v hrnci by se měl zmenšit asi na třetinu, redukujte ho tedy po takovou dobu, aby tomu odpovídal. Velká masitá rajčata pomačkejte, aby se lépe rozvařila, pomoci si můžete šťouchadlem na brambory.
Směs můžete ale dle potřeby redukovat i déle, výsledek tak bude hustší. Směs propasírujte přes cedník, abyste z ní dostali všechnu dužinu a šťávu, ale nebyly v ní slupky a semínka. Teď do passaty přidejte trošku soli, spíše s ní šetřete, když budete protlak přidávat k jídlu, které už bude slané.
Na dno zavařovací sklenice dejte pár lístků bazalky a zalijte passatou. Nakonec na povrch přilijte ještě vrstvu olivového oleje, který obsah zakonzervuje. Sklenice uzavřete a dejte vařit do hrnce s vodou na 20 minut. Tak vám vydrží celou zimu.
Zdroj informací: pořad Zahradník po ruce
Publikováno: dnes, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová