reklama

Oblíbenec v kategorii pečiva: snadný a lahodný podmáslový chléb

Voňavý, křupavý, čerstvý. Tak máme toto pečivo pocházející už z dob neolitu jistě všichni nejradši. Kdo by totiž občas neměl chuť na čerstvý, na povrchu křupavý, uvnitř lahodně vláčný, a navíc voňavý chleba, s marmeládou, pomazánkou nebo jen s máslem a se solí? Pokud jste si na něj doma zatím netroufli, nebojte se toho. Pokud navíc chováte úctu a respekt ke kynutým těstům, slibujeme, že s naší vychytávkou se pro vás jejich příprava stane rutinní záležitostí. A svůj oblíbený chléb si tak budete moci připravit kdykoliv vás jen napadne!

i (Zdroj: Babiččina volba)
Oblíbenec v kategorii pečiva: snadný a lahodný podmáslový chléb

16. 10. oslavme Světový den chleba!

Není jistě žádným překvapením, že my Češi jsme velkými milovníky tohoto univerzálního pečiva. Můžeme ho jíst na sladko, na slano, anebo když už nám doma leží déle, připravit si z něj topinky či ho obalit ve vajíčku. Ano, řeč je tu o chlebu! Ročně sní každý průměrný Čech dokonce více než 39 chlebů! Věděli jste ale, že tato potravina, o jejíž přípravě se předávají tajné rodinné recepty z generace na generaci, je stará doslova desetitisíce let? Tento pradávný pekařský skvost pocházející už z dob neolitu se dochoval nejen pro svou schopnost zasytit hladové žaludky, ale i pro svou lahodnou chuť a mnohé přínosy, které může pro náš organismus mít.

Chléb se považuje za zdroj sacharidů a dalších živin jako je hořčík, železo, vláknina nebo také vitamín B. Nesmíme zapomínat ani na křupavou kůrku, jelikož v té se navíc skrývá velké množství antioxidantů*. Není proto divu, že v minulosti neupadl v zapomnění a je pro mnohé oblíbencem v kategorii pečiva až dodnes. Osvojte si tedy společně s námi ku příležitosti Světového dne chleba nové pekařské dovednosti a připravte si tento podmáslový chléb s naším jednoduchým receptem!

Chléb se považuje za zdroj sacharidů a dalších živin jako je hořčík, železo, vláknina nebo také vitamín B
i (Zdroj: Babiččina volba)
Chléb se považuje za zdroj sacharidů a dalších živin jako je hořčík, železo, vláknina nebo také vitamín B

Správná dvojka pro přípravu chleba

Máte za sebou již nějaké pekařské neúspěchy a vyhýbáte se proto kynutým těstům obloukem? S tímto je navždy konec, s touto ingrediencí se pro vás kynutá těsta stanou rutinní záležitostí. Hladká mouka na kynutá těsta Babiččina volba vás totiž při jejich přípravě rozhodně nenechá ve štychu a pečivo díky ní bude nadýchané, kypré a vláčné. Mouka také dodá těstu objem, a to pak bude krásně tažné a pružné a bude dobře držet svůj tvar. Tato mouka lépe váže vodu, proto při míchání těsta doporučujeme přidat o něco více tekutiny, než dáváte do běžné mouky. V kombinaci se žitnou hladkou moukou je tedy příprava nejen tohoto podmáslového chleba sázkou na jistotu. Žitná mouka je totiž základním pilířem tradičních českých chlebů. Navíc obsahuje pestrou škálu minerálních látek a dodává chlebu typickou chuť a aroma. Vyzkoušejte tedy tuto správnou dvojku v akci a upečte si s námi tento lahodný, křupavý, podmáslový chléb!

Upečte si lahodný, křupavý, podmáslový chléb
i (Zdroj: Babiččina volba)
Upečte si lahodný, křupavý, podmáslový chléb

Ingredience

  • 300 g hladké mouky na kynutá těsta Babiččina volba
  • 200 g žitné hladké mouky Babiččina volba + na vysypání ošatky
  • mouka na vysypání ošatky
  • 12 g octa
  • 12 g soli
  • 15 g čerstvého droždí
  • 3 g kmínu
  • 450 g kysaného podmáslí

Postup

Do mísy robotu nalijte podmáslí pokojové teploty, poté přidejte ostatní suroviny. Mícháme nástavcem „hák“ cca 10 minut. Dohladka vypracované těsto vyklopíme na pomoučený vál, lehce ho poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou, aby neoschlo, a necháme cca 45 minut zrát (těsto by nemělo zrát v průvanu).

Do trouby vložte 2 plechy – na jednom budete péct, druhý dejte na dno trouby – ten použijeme pro vytvoření páry.  Rozehřejte troubu i s plechy na 230 °C (pokud vaše trouba dovolí, předehřejte na 250 °C).

Vyložte si ošatku utěrkou, kterou jste předtím důkladně pomoučili žitnou moukou.

Z vyzrálého těsta vypracujte na lehce pomoučeném válu bochánek, který přemístěte hladkou stranou dolů do ošatky vyložené utěrkou a nechte dalších cca 50 minut kynout (těsto zdvojnásobí objem).

Vyndejte z trouby plech, na kterém budete péct, a vyklopte na něj chléb. Chléb nařízněte a ihned vložte zpět do rozpálené trouby. Na druhý plech, který máte na dně trouby, nalijte cca 100 ml studené vody. Okamžitě se vytvoří pára. Pozor, pára bude horká. (Páru lijeme na plech proto, abychom ochránili domácí troubu před teplotním šokem, při nalití vody přímo na rozpálené dno či stěny by mohlo dojít k poškození trouby). Ihned po nalití vody dvířka trouby zavřete a nechte páru udělat svou práci.

Pracujte rychle, abyste si troubu nevyvětrali, ale opatrně, abyste se nespálili.

Po 3 minutách pečení s párou troubu otevřete, zbylou páru odvětrejte a vyjměte horký plech, který jste měli na dně trouby. Ten již potřebovat nebudete, nechte ho na bezpečném místě vychladnout.

Teplotu trouby stáhněte na 190 °C a pečte chleba dalších cca 35–40 minut, doba pečení záleží na vaší troubě. Hotový chléb na poklep zvoní.

Chléb nechte vychladnout na mřížce.

Zdroj: Babiččina volba
*Bezpečnost potravin. Mýty a fakta o chlebu. Ministerstvo zemědělství ČR, 10. dubna 2013 [cit. 2024-10-09]. Dostupné z bezpecnostpotravin.cz/myty-a-fakta-o-chlebu/

Publikováno: dnes, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce