Zbyly vám ne moc hezké houby a vy nevíte, co s nimi? Houbová slanina je tím pravým. Navíc si k ní můžete připravit ještě pochoutku v podobě tradičního vejce Benedikt a uvidíte, jak to na něm opečeným houbám v marinádě bude slušet.
Z čeho je houbová slanina? Zužitkujete i staré a nehezké houby
Specialita, jakou je houbová slanina, je netradiční pochoutkou a má tu výhodu, že na její přípravu můžete použít i ne úplně hezké houby. Stačí je hodit do marinády a dát opéct do trouby. A abyste ji potom nejedli jen tak samotnou, i když i na tom byste si pochutnali, připravte si k ní tradiční vejce Benedikt.
Druhy hub, které můžete vyzkoušet, jsou vhodné například portobello nebo hlíva královská. Dobře absorbují veškeré chutě, které jim pomocí marinády dáte.
Co vše je na houbovou slaninu potřeba?
Houby a na marinádu:
- sójová omáčka
- sezamový olej
- javorový sirup
- uzená sůl
- uzená paprika
- troška chilli
Na vejce Benedikt:
- houska na burger
- máslo
- šalotka
- vejce a žloutky
- ocet
- plátek šunky a řeřicha na ozdobení
Houby nakrájejte na tenké plátky, stejně jako je slanina. Připravte si marinádu - v misce smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, javorový sirup, uzenou sůl, uzenou papriku a špetku chilli.
Plátky hub postupně v marinádě obalujte a pokládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Postupujte opatrně, abyste plátky nepolámali a zůstaly pěkně v celku. Plech s houbami vložte do trouby a pečte 10 až 15 minut při zhruba 200 °C.
Na pánev vložte lžíci másla, nechte ho rozpustit a opečte na něm housku. Vedle do rendlíku dejte zhruba osminku másla a přidejte najemno nasekanou šalotku a pomalu prohřívejte, aby se šalotka rozvoněla a pustila chuť. Přidejte lžíci estragonového octa a nechte vychladnout.
Do omáčky zašlehejte žloutky a zahřejte, aby zhoustla a získala tu správnou konzistenci. Potom ji přeceďte. Šalotku i omáčku použijete na konečnou přípravu.
Připravte si ztracené vejce. Do hrnce dejte vařit vodu. Do naběračky dejte ocet, vyklepněte do něj vejce a nechte ho lehce zatáhnout. Pak vejce z naběračky opatrně vyklopte do vroucí vody.
A můžete kompletovat. Na opečenou housku naneste šalotku z omáčky a položte na ní plátek šunky. Na tu přijde ztracené vejce. Vše polijte omáčkou. Navrch poskládejte ještě upečenou houbovou slaninu a kousek řeřichy.
Jak vkusně naservírovat tento pokrm? Zkuste kuchyňské pomůcky Fiskars
K přípravě jídel v kuchyni můžete použít praktické pomůcky značky Fiskars, které zajistí, že bude houbová slanina i vejce Benedikt dokonale připravené. Na ztracené vejce využijete naběračku na polévku, která je konstruována prakticky tak, aby se s ní dobře manipulovalo pravákům i levákům - tvarovaný okraj na obou stranách umožní její používání i bez nepříjemného ukapávání. Houby na tenoučké plátky nakrájíte úplně bez probémů, stačí si vzít k ruce nůž All Steel, optimálně vyvážený nabízí vynikající funkčnost. A k vaření přizvěte hrnce z řady Functional Form s jednoduchým designem vyrobené z 90% recyklované oceli, s nimiž vaření půjde jedna báseň.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, www.fiskars.cz
Publikováno: 11. 10. 2024, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová