Vydejte se s námi na kulinářský výlet do dalekého Mexika za pochoutkou zvanou churros. K její přípravě navíc využijete staré rohlíky, které tak nemusí skončit jako „obyčejná“ strouhanka.
Za dobrými churros nemusíte za oceán
V Mexiku i ve Španělsku oblíbené churros jsou vlastně smažené „pruty“ z jednoduchého těsta z pšeničné mouky, vody a soli. Nejčastěji se podávají k snídani s horkou čokoládou, ale báječně chutnají i naslano, tak jak si je můžete připravit podle našeho předpisu.
Churros jsou pro hispánský svět především symbolem sváteční snídaně, a například ve Španělsku jsou spojené s volným ránem, kdy nemusíte nic dělat, jen posedáváte doma a užíváte si poklidných chvilek s rodinou.
Co budete k přípravě slaných churros potřebovat:
- 5 starých rohlíků
- 50 g másla
- 200 g mléka
- 2 vejce
- tvrdý nastrouhaný sýr, například parmezán
- cukr
- sůl
- olej na opékání
- domácí salsu z rajčat, šalotky, limetové šťávy a stonky koriandru
Nejdříve staré rohlíky pokrájejte na kousky, které opečete v troubě, stejně jako když připravujete například krutony do salátů a polévek. Pak je nechte zchladnout a rozmixujte na „rohlíkovou mouku“, která poslouží jako základ těsta na churros.
Na nepřilnavé pánvi zahřejte mléko a do něj přidejte máslo, trochu cukru a soli. Jakmile se mléko s rozpuštěným máslem začnou vařit, nasypejte do něj rozmixované rohlíky. Směs míchejte, dokud se z ní nevytvoří poměrně kompaktní hmota, kterou při nízkých otáčkách znovu pomixujte, společně se dvěma vejci a nastrouhaným sýrem, vhodný je například parmezán.
Domácí dresink jako třešnička na dortu
Tak získáte základ těsta, které ještě potřebuje ruční dohnětení. Hotové těsto vložte do cukrářského sáčku, s jehož pomocí budete churros tvarovat, abyste je mohli opéci na oleji. Mezitím si můžete připravit jednoduchou salsu z rajčat, šalotky, limetové šťávy a stonků koriandru, kterou dáte později na churros.
Churros musí být pěkně opečené, takže olej rozehřejte na teplotu 190 °C – tak se usmaží rychle, ale nespálí se. Pomocí cukrářského sáčku rychle vytvarujete malé „proutky“, které po opečení vysušte v ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku. Hotové churros obložte salsou, případně ještě lístky koriandru. Na závěr ještě můžete přidat domácí sýrový dresink z čedaru a kapky mléka.
Tip pro vás
Aby byly rohlíkové churros skutečně rychle hotové a nepřipálily se, použijte kvalitní nepřilnavé nádobí. Pánve a rendlíky od firmy Fiskars si rozumějí s každou plotnou, takže konečný výsledek je skvělý, ať už používáte plyn, elektrickou plotýnku nebo indukci. Moderní technologie OPTIHEAT™ navíc chrání nádobí před přehřátím, což prodlužuje jeho životnost, především na indukčních sporácích. Dno uzpůsobené rychlejšímu ohřevu zas přináší až třetinové úspory energie.
Zdroj: pořad receptář Prima nápadů, rubrika Beze ztrát, Fiskars, www.jambon.cz
Publikováno: 4. 10. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová