V Evropě je v natural provedení máme spojené především se zdravým mlsáním, ale ve světě se přidávají do pokrmů - slaných i sladkých. Při konzumací si stejně jako u jiných ořechů musíme dávat pozor. O čem je řeč? O kešu oříšcích. Kešu oříšky jsou plodem stromu zvaného ledvinovník.
Recept na majonézu z kešu oříšků
Ledvinovník západní (Anacardium occidentale) je až 12 metrů vysoký tropický strom, jehož plodem jsou známé a oblíbené kešu ořechy. Tento zajímavý strom pochází ze severovýchodní Brazílie, v současnosti se hojně pěstuje v suchých tropických oblastech na plantážích.
Zajímavostí je, že první sklizeň ořechů můžete provést až po 4 letech (do té doby nejsou ořechy chutné), a teprve po 8 letech se dočkáte plnohodnotné úrody. Jeden strom je schopen vyprodukovat až 50 kg ořechů.
Několik důvodů, proč jíst kešu ořechy:
- obsahují hořčík
- jsou zdrojem bílkovin
- obsahují zdravé tuky
- mají vysoký obsah vitamínu K a vitamínu B
- obsahují minerály jako hořčík, selen a draslík
- obsahují také látky pyridoxin a thiamin, lutein a zeaxantin (antioxidanty)
Kešu ořechy patří ke zdravým potravinám, ačkoliv mají vysoký obsah tuku, mají olejnatou texturu, takže mohou být pro některé lidi hůře stravitelné. Přibližně 82 % jsou ale nenasycené mastné kyseliny, a 66 % z těchto nenasycených mastných kyselin jsou mononenasycené tuky zdravé pro srdce. Kešu ořechy se doporučují pro lidi s diabetem, protože mohou přispět ke snížení vysoké hladiny triglyceridů. Látky obsažené v kešu také pomáhají s bojem proti „špatnému” LDL cholesterolu a zlepšit ,,dobrý“ HDL cholesterol.
Kešu ořechy obsahují vlákninu a taniny (třísloviny), které pomáhají udržovat střeva v dobré kondici, snižují pocit hladu a podporují pocit plnosti.
Ačkoliv se nejčastěji konzumují v naturálním stavu, případně naslano, ve světě jsou používány i do sladkých a slaných pokrmů. A my vám nabízíme recept, jak kešu ořechy proměnit na dietní, zdravou a chutnou majonézu - kešunézu.
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek kešu ořechů
- 1 hrnek vody
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžíci jablečného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku hořčice
- sůl a pepř
Kešu ořechy namočte asi na půl hodiny do teplé vody, aby změkly. Potom je bez vody přesypte do mixéru, přidejte ostatní suroviny, osolte a opepřete. Mixujte do hladkého krému.
Pokud se vám majonéze z kešu ořechů zdá příliš fádní, přidáním sterilovaných okurek, najemno nasekané cibule a stroužku česneku získáte rázem chutnou, a stejně zdravou tatarku.
Zdroj informací: Vychytávky Ládi Hrušky, ochutnejorech.cz, svetplodu.cz
Publikováno: 6. 9. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová