reklama

Zdravá a chutná majonéza z kešu oříšků

V Evropě je v natural provedení máme spojené především se zdravým mlsáním, ale ve světě se přidávají do pokrmů - slaných i sladkých. Při konzumací si stejně jako u jiných ořechů musíme dávat pozor. O čem je řeč? O kešu oříšcích. Kešu oříšky jsou plodem stromu zvaného ledvinovník.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Recept na majonézu z kešu oříšků

Ledvinovník západní (Anacardium occidentale) je až 12 metrů vysoký tropický strom, jehož plodem jsou známé a oblíbené kešu ořechy. Tento zajímavý strom pochází ze severovýchodní Brazílie, v současnosti se hojně pěstuje v suchých tropických oblastech na plantážích.

Zajímavostí je, že první sklizeň ořechů můžete provést až po 4 letech (do té doby nejsou ořechy chutné), a teprve po 8 letech se dočkáte plnohodnotné úrody. Jeden strom je schopen vyprodukovat až 50 kg ořechů.

Několik důvodů, proč jíst kešu ořechy:

  • obsahují hořčík
  • jsou zdrojem bílkovin
  • obsahují zdravé tuky
  • mají vysoký obsah vitamínu K a vitamínu B
  • obsahují minerály jako hořčík, selen a draslík
  • obsahují také látky pyridoxin a thiamin, lutein a zeaxantin (antioxidanty)
Kešu ořechy rostou na stromě, který se jmenuje ledvinovník západní
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Kešu ořechy rostou na stromě, který se jmenuje ledvinovník západní

Kešu ořechy patří ke zdravým potravinám, ačkoliv mají vysoký obsah tuku, mají olejnatou texturu, takže mohou být pro některé lidi hůře stravitelné. Přibližně 82 % jsou ale nenasycené mastné kyseliny, a 66 % z těchto nenasycených mastných kyselin jsou mononenasycené tuky zdravé pro srdce. Kešu ořechy se doporučují pro lidi s diabetem, protože mohou přispět ke snížení vysoké hladiny triglyceridů. Látky obsažené v kešu také pomáhají s bojem proti  „špatnému” LDL cholesterolu a zlepšit ,,dobrý“ HDL cholesterol.

Kešu ořechy obsahují vlákninu a taniny (třísloviny), které pomáhají udržovat střeva v dobré kondici, snižují pocit hladu a podporují pocit plnosti. 

Ačkoliv se nejčastěji konzumují v naturálním stavu, případně naslano, ve světě jsou používány i do sladkých a slaných pokrmů. A my vám nabízíme recept, jak kešu ořechy proměnit na dietní, zdravou a chutnou majonézu - kešunézu.

Zkuste majonézu použít na pomazánky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Zkuste majonézu použít na pomazánky

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci jablečného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku hořčice
  • sůl a pepř
Všechny suroviny rozmixujte
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Všechny suroviny rozmixujte

Kešu ořechy namočte asi na půl hodiny do teplé vody, aby změkly. Potom je bez vody přesypte do mixéru, přidejte ostatní suroviny, osolte a opepřete. Mixujte do hladkého krému.

Majonéza se vymixuje dohladka
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Majonéza se vymixuje dohladka

Pokud se vám majonéze z kešu ořechů zdá příliš fádní, přidáním sterilovaných okurek, najemno nasekané cibule a stroužku česneku získáte rázem chutnou, a stejně zdravou tatarku.

Zdroj informací: Vychytávky Ládi Hrušky, ochutnejorech.cz, svetplodu.cz

Publikováno: 6. 9. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová