I k využití takové plodiny, jakou jsou cukety, můžete přistoupit zodpovědně a spotřebovat ji do toho nejmenšího kousku. Pokud vám tedy zbyly cuketové slupky, rozhodně je nevyhazujte a pusťte se do jejich úpravy, bude z nich lahodná pochoutka.
Jak na využití cukety beze zbytku?
Zkuste si připravit turecké kaskarikas, pomůžou vám k využití cukety beze zbytku. Jde o dušené cuketové slupky v citronové omáčce. Je to skvělý způsob, jak si pochutnat i na něčem, co byste možná vyhodili. Jak na jejich přípravu?
Na využití cukety budete potřebovat:
- cuketové slupky
- půl šálku vody
- půl šálku olivového oleje
- několik lžic čerstvé ovocné šťávy z jablek nebo hroznů
- cukr, sůl
- citrónovou šťávu
- máslo na smažení
- kozí sýr
- mukvar - cuketový bramborák - nastrouhaná cuketa s bezlepkovou moukou, jedním vajíčkem, ochucené pepřem, solí a troškou cukru
Do hrnce vložte cuketové slupky, přidejte k nim půl šálku vody, půl šálku olivového oleje, cukr a sůl. Nezapomeňte na citrónovou šťávu. Vše přiveďte k varu. Slupky se svaří, změknou. Pak můžete plotnu vypnout a slupky nechat dojít.
Mezitím si na pánvi rozpusťte kousek másla. Těsto na cuketový bramborák si přendejte do zdobícího sáčku a pomocí něj vytvořte z těsta na pánvi tyčinky.
Cuketové tyčinky osmažte ze všech čtyř stran pěkně do zlatova. Pak je z pánve vyjměte.
Vložte do pánve ještě kousek másla a na něj dejte osmažit kousek kozího sýra. Jakmile je jedna strana hotová, otočte ho a osmažte i z druhé strany.
Cuketové slupky vyjměte a smotejte je do ruliček. Na talíř položte osmažený kozí sýr, na nej položte smotané ruličky ze slupek.
Nakonec přidejte smaženou cuketovou tyčinku, posypejte nasekaným koprem a přidejte lžíci vývaru z cuketových slupek. Ozdobit vše můžete ještě mladými výhonky hrášku.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Publikováno: 7. 9. 2024, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová