reklama

Polévková symfonie chutí od mistra šéfkuchaře

Na kuřecí krém na thajský způsob inspirovaný receptem superslavného šéfkuchaře Ferrana Adrii nemusíte nutně vyrazit jen do luxusní restaurace. Připravíte ho i doma a s mnohem menšími náklady. Chutná ovšem stejně skvěle.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Tak trochu jiný kuřecí krém

Základem netradičního kuřecího krému à la polévka Tom Kha Gai je kuřecí vývar a hodit se pochopitelně budou i zbytky syrového kuřecího masa. Jako jedna z mála thajských polévek nemusí být tento krém příliš ostrý, nicméně milovníci skutečně pikantních pokrmů si ho mohou podle potřeby dochutit.

Co budete k přípravě krému potřebovat:

  • kuřecí vývar
  • menší kousky kuřecího masa
  • slupky z citronové trávy
  • zázvor
  • lehce podrcený česnek
  • limetkové listy bez stonků
  • nahrubo pokrájenou šalotku
  • arašídové máslo
  • kokosové mléko
  • kokosovou mouku
  • citronovou šťávu
  • sůl a cukr

V kuřecím vývaru povařte citronovou trávu, zázvor, česnek, šalotku a limetkové listy. Mezitím si připravte zápražku z arašídového másla a kokosového mléka. Do této polévky patří také chlebové krutonky, které po opečení a vychladnutí ještě nahrubo rozmixujte.

Hodit se budou i pálivé papričky

Kuře pokrájené na nudličky dejte vařit do kokosového mléka, kam později přidejte po lžičkách připravenou zápražku a za stálého varu míchejte. Vařte, dokud se nezačne mléčný vývar měnit v jemný krém.

Mezi ingrediencemi nechybí třeba citronová tráva, zázvor, kokosové mléko nebo limetkové lístky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Mezi ingrediencemi nechybí třeba citronová tráva, zázvor, kokosové mléko nebo limetkové lístky

V tuto chvíli základ krému odstavte, po chvilce rozmixujte a dořeďte zbytkem vývaru, do něhož na závěr přidejte citronovou šťávu s troškou soli a cukru. Polévku před servírování dozdobte namixovanými krutony, výhonky mungo, papričkami (pochopitelně i těmi hodně pálivými), koriandrovými lísky a zakapejte trochou citronové šťávy.

Tip nejen pro přípravu kuřecího krému

Říká se, že dobrý kuchař uvaří lahodný pokrm i v kotlíku nad ohněm. Ale asijská kuchyně pracuje s jemnými a u nás ne zcela běžnými ingrediencemi, které nejsou zrovna nejlevnější. Používejte proto k přípravě kvalitní nádobí.

Energii i čas ušetří při přípravě exotických pokrmů kvalitní značkové nádobí
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Energii i čas ušetří při přípravě exotických pokrmů kvalitní značkové nádobí
Kvalitní ingredience si zaslouží velmi kvalitní nádobí, jakým je například to z řady Hard Face od Fiskarsu. Vyznačuje se špičkovou povrchovou úpravou, která neznehodnotí chuť jídla a ušetří energii. Toto moderní nádobí je nepřehlédnutelné i díky modernímu designu – například nerezové hrnce mají elegantní a praktické zaoblené hrany.

Zdroj: Receptář Prima nápadů, rubrika Beze ztrát, FIskars

Publikováno: 30. 8. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová