Na kuřecí krém na thajský způsob inspirovaný receptem superslavného šéfkuchaře Ferrana Adrii nemusíte nutně vyrazit jen do luxusní restaurace. Připravíte ho i doma a s mnohem menšími náklady. Chutná ovšem stejně skvěle.
Tak trochu jiný kuřecí krém
Základem netradičního kuřecího krému à la polévka Tom Kha Gai je kuřecí vývar a hodit se pochopitelně budou i zbytky syrového kuřecího masa. Jako jedna z mála thajských polévek nemusí být tento krém příliš ostrý, nicméně milovníci skutečně pikantních pokrmů si ho mohou podle potřeby dochutit.
Co budete k přípravě krému potřebovat:
- kuřecí vývar
- menší kousky kuřecího masa
- slupky z citronové trávy
- zázvor
- lehce podrcený česnek
- limetkové listy bez stonků
- nahrubo pokrájenou šalotku
- arašídové máslo
- kokosové mléko
- kokosovou mouku
- citronovou šťávu
- sůl a cukr
V kuřecím vývaru povařte citronovou trávu, zázvor, česnek, šalotku a limetkové listy. Mezitím si připravte zápražku z arašídového másla a kokosového mléka. Do této polévky patří také chlebové krutonky, které po opečení a vychladnutí ještě nahrubo rozmixujte.
Hodit se budou i pálivé papričky
Kuře pokrájené na nudličky dejte vařit do kokosového mléka, kam později přidejte po lžičkách připravenou zápražku a za stálého varu míchejte. Vařte, dokud se nezačne mléčný vývar měnit v jemný krém.
V tuto chvíli základ krému odstavte, po chvilce rozmixujte a dořeďte zbytkem vývaru, do něhož na závěr přidejte citronovou šťávu s troškou soli a cukru. Polévku před servírování dozdobte namixovanými krutony, výhonky mungo, papričkami (pochopitelně i těmi hodně pálivými), koriandrovými lísky a zakapejte trochou citronové šťávy.
Tip nejen pro přípravu kuřecího krému
Říká se, že dobrý kuchař uvaří lahodný pokrm i v kotlíku nad ohněm. Ale asijská kuchyně pracuje s jemnými a u nás ne zcela běžnými ingrediencemi, které nejsou zrovna nejlevnější. Používejte proto k přípravě kvalitní nádobí.
Zdroj: Receptář Prima nápadů, rubrika Beze ztrát, FIskars
Publikováno: 30. 8. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová