Křupavé celerové smaženky z receptáře našich babiček jsou skvělým tipem na rychlou a zdravou letní večeři. Uvidíte, že se po ní budou olizovat i strávníci, kteří jinak celeru zrovna nefandí.
Co budete na přípravu celerových smaženek potřebovat:
- 500 g celeru
- 1 cibuli
- 30 g másla
- 2 vejce
- 100 g strouhanky
- 20 g hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- trochu mléka
- sůl a pepř
Základem celerových smaženek je pochopitelně čerstvý celer, který oloupejte, nakrájejte na půlcentimetrové plátky a povařte asi 10 minut ve vroucí osolené vodě.
Mezitím, co se celer vaří, oloupejte cibuli a pokrájejte ji na malé kostičky. Připravte si rovněž 2 – 3 stroužky česneku, které rozetřete.
K celerovým smaženkám se hodí Hruškova zeleninová hořčice
Pokrájenou cibulku zpěňte na másle a přidejte celer pokrájený rovněž na kostičky: Společně s dalšími ingrediencemi vypracujte spíše tužší těsto, aby se z něj daly pomocí lžíce tvořit noky, tedy ony celerové smaženky. Ty pak opečte na rozpáleném oleji.
Skvěle chutnají s vařenými bramborami a zeleninovou hořčicí podle dalšího z vychytaných receptů Ládi Hrušky.
A proč si pochutnávat právě na celeru?
Třeba proto, že tato zelenina je plná vitamínů C a minerálních látek jako vápník, draslík, hořčík a fosfor. Hodí se také, když potřebujete zhubnout pár přebytečných kil, protože obsahuje jen minimum kalorií. A celerová nať poslouží jako výborné a zdravé koření. Použít ji můžete sušenou i mraženou, ale sušená nať má výraznější aroma. Specifická a výrazná chuť celeru se hodí jak do polévek a omáček, tak do pomazánek a salátů.
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.zdravinaroda.cz
Publikováno: 24. 8. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová