reklama

Celer na tento způsob si zamiluje celá rodina

Křupavé celerové smaženky z receptáře našich babiček jsou skvělým tipem na rychlou a zdravou letní večeři. Uvidíte, že se po ní budou olizovat i strávníci, kteří jinak celeru zrovna nefandí.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co budete na přípravu celerových smaženek potřebovat:

  • 500 g celeru
  • 1 cibuli
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • 100 g strouhanky
  • 20 g hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • trochu mléka
  • sůl a pepř
Potřebné suroviny
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Potřebné suroviny

Základem celerových smaženek je pochopitelně čerstvý celer, který oloupejte, nakrájejte na půlcentimetrové plátky a povařte asi 10 minut ve vroucí osolené vodě.

Mezitím, co se celer vaří, oloupejte cibuli a pokrájejte ji na malé kostičky. Připravte si rovněž 2 – 3 stroužky česneku, které rozetřete.

Ze všech ingrediencí připravte tužší těsto
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ze všech ingrediencí připravte tužší těsto

K celerovým smaženkám se hodí Hruškova zeleninová hořčice

Pokrájenou cibulku zpěňte na másle a přidejte celer pokrájený rovněž na kostičky: Společně s dalšími ingrediencemi vypracujte spíše tužší těsto, aby se z něj daly pomocí lžíce tvořit noky, tedy ony celerové smaženky.  Ty pak opečte na rozpáleném oleji.

Smaženky se opečou na rozpáleném omastku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Smaženky se opečou na rozpáleném omastku

Skvěle chutnají s vařenými bramborami a zeleninovou hořčicí podle dalšího z vychytaných receptů Ládi Hrušky.

A proč si pochutnávat právě na celeru?

Třeba proto, že tato zelenina je plná vitamínů C a minerálních látek jako vápník, draslík, hořčík a fosfor. Hodí se také, když potřebujete zhubnout pár přebytečných kil, protože obsahuje jen minimum kalorií. A celerová nať poslouží jako výborné a zdravé koření. Použít ji můžete sušenou i mraženou, ale sušená nať má výraznější aroma. Specifická a výrazná chuť celeru se hodí jak do polévek a omáček, tak do pomazánek a salátů.

Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.zdravinaroda.cz

Publikováno: 24. 8. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová