Znáte skvělé a zdravé celerové bramboráky? Pokud ne, tak to rychle napravte, neprohloupíte. Celeráky vás nezklamou, protože chutnají skvěle a z talířů zmizí snad ještě rychleji než tradiční bramborová pochoutka.
Celerové bramboráky ještě vylepší dobrý sýr
Celer je zelenina plná vitamínů a zdraví prospěšných látek, které obsahují i chutné celerové bramboráky - celeráky.
Připravují se v podstatě stejně jako klasický bramborák, ale jsou jeho zdravější variantou. A jsou tak výborné, že z talíře zmizí stejně rychle.
Co budete potřebovat:
- ½ kg celeru
- 150 g eidamu, případně jiného tvrdého sýra
- 5 lžic strouhanky
- 3 vejce
- 3 lžíce mléka
- 1 lžíci majoránky
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
- olej na smažení
Nejdříve oloupejte celer a nastrouhejte ho nahrubo společně s tvrdým sýrem.
Přidejte tři vejce, strouhanku (místo té klasické lze použít i bezlepkovou kukuřičnou, která navíc absorbuje při smažení méně tuku), rozmačkaný česnek, majoránku, osolte a opepřete.
Těsto propracujte, a pak už jen stačí rozpálit na pánvi olej a začít na něm opékat celeráky dozlatova po obou stranách, stejně jako tradiční bramboráky.
Už ve starověku byla tato zelenina s oblibou používána jako osvědčené afrodisiakum. Jeho účinky jsou ale mnohem širší. Je prokázáno, že napomáhá správnému prokrvení, prohřívá a detoxikuje organismus. Obsahuje také éterické oleje s antibakteriálním a antimykotickým působením, čímž prospívá trávicímu ústrojí a posiluje ledviny i močové cesty. Hodí se rovněž jako pomocná kůra při léčbě běžných nemocí dýchacích cest a při angíně. Celer má i schopnost snižovat hladinu cukru v krvi a hladinu krevního tlaku. Nachází se v něm celá řada vitaminů, především C a B, a minerálních látek. A podle starých bylinkářů podporuje jeho šťáva oslabené nervy.
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.salveo.cz
Publikováno: 9. 8. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová