reklama

Ochutnejte celeráky, bude to láska na první pohled

Znáte skvělé a zdravé celerové bramboráky? Pokud ne, tak to rychle napravte, neprohloupíte. Celeráky vás nezklamou, protože chutnají skvěle a z talířů zmizí snad ještě rychleji než tradiční bramborová pochoutka.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Celerové bramboráky ještě vylepší dobrý sýr

Celer je zelenina plná vitamínů a zdraví prospěšných látek, které obsahují i chutné celerové bramboráky - celeráky.

Připravují se v podstatě stejně jako klasický bramborák, ale jsou jeho zdravější variantou. A jsou tak výborné, že z talíře zmizí stejně rychle.

Na přípravu celeráků potřebujete v podstatě ty samé ingredience jako na bramborák
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Na přípravu celeráků potřebujete v podstatě ty samé ingredience jako na bramborák

Co budete potřebovat:

  • ½ kg celeru
  • 150 g eidamu, případně jiného tvrdého sýra
  • 5 lžic strouhanky 
  • 3 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžíci majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Nejdříve oloupejte celer a nastrouhejte ho nahrubo společně s tvrdým sýrem.

Celerovou bulvu před strouháním oloupejte
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Celerovou bulvu před strouháním oloupejte

Přidejte tři vejce, strouhanku (místo té klasické lze použít i bezlepkovou kukuřičnou, která navíc absorbuje při smažení méně tuku), rozmačkaný česnek, majoránku, osolte a opepřete.

Celerové placičky se opékají na rozpáleném oleji pěkně do zlatova
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Celerové placičky se opékají na rozpáleném oleji pěkně do zlatova

Těsto propracujte, a pak už jen stačí rozpálit na pánvi olej a začít na něm opékat celeráky dozlatova po obou stranách, stejně jako tradiční bramboráky.

Co byste měli vědět o celeru?

Už ve starověku byla tato zelenina s oblibou používána jako osvědčené afrodisiakum. Jeho účinky jsou ale mnohem širší. Je prokázáno, že napomáhá správnému prokrvení, prohřívá a detoxikuje organismus. Obsahuje také éterické oleje s antibakteriálním a antimykotickým působením, čímž prospívá trávicímu ústrojí a posiluje ledviny i močové cesty. Hodí se rovněž jako pomocná kůra při léčbě běžných nemocí dýchacích cest a při angíně. Celer má i schopnost snižovat hladinu cukru v krvi a hladinu krevního tlaku. Nachází se v něm celá řada vitaminů, především C a B, a minerálních látek. A podle starých bylinkářů podporuje jeho šťáva oslabené nervy.

Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.salveo.cz

Publikováno: 9. 8. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová