Nečekaně lahodná smažená dýně à la rybí filé je dobrý tip pro následující týdny, kdy začnou na zahradách, terasách i balkonech dozrávat tyto plody, které jsou vítaným zpestřením v kuchyni a zároveň představují bohatý zdroj vlákniny, vitamínů a dalších důležitých látek.
Koření na ryby změní smaženou dýni v lahůdku
Smažená dýně podle našeho vychytaného receptu určitě potěší ty, kteří zrovna nemilují rybí maso, jsou vegetariáni, nebo chtějí jenom vyzkoušet něco nového. K jejímu dochucení totiž můžete použít nejen grilovací koření, ale také kořenící směs na ryby, která dodá dýni nečekaně rafinovanou chuť.
Co budete potřebovat:
- 1 dýni hokkaido
- koření na ryby
- 1 hrnek strouhaného sýra
- 1 lžičku papriky
- 1 lžičku sušeného česneku
- hladkou mouku
- 1 vejce
- olivový olej
Oloupanou dýni, kterou zbavíte zrníček, nařežte na zhruba půlcentimetrové půlměsíčky, které obalte v koření.
Připravte si netradiční strouhanku, která vznikne tak, že smícháte v poměru 2:1 klasickou strouhanku s nastrouhaným sýrem, třeba goudou, čedarem, ale stačí i „obyčejný“ eidam. Směs ještě vylepšíte lžičkou sušeného česneku a lžičkou červené papriky.
Nejlépe chutná s bramborovou kaší
Okořeněné kousky dýně obalte v klasickém trojobalu, naskládejte do pekáče nebo velkého hrnce, pokapejte dobrým olivovým olejem a dejte péct nebo grilovat do trouby na 220 °C po dobu asi 10 – 15 minut.
Smažená dýně by měla být vypečená do zlatova a křupavá, takže ji během přípravy průběžně hlídejte, aby se nespálila. Správně upečené dýňové „řízečky“ à la filé mají křupavý trojobal, uvnitř jsou krásně měkké a vyznačují se máslovou chutí. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory, ale s bramborovou kaší to bude naprostá lahůdka, kterou určitě ocení i malí strávníci.
Nejen smažená dýně dodá vitamíny
Dýni by se v jídelníčku neměli vyhýbat ani přesvědčení milovníci masa, protože pod její slupkou se skrývá bohatá zásobárna vitamínu C či provitamínu A a její dužina je plná hořčíku, železa, zinku, draslíku, selenu, beta-karotenu a zapomenout nesmíme na vlákninu, bílkoviny či nenasycené mastné kyseliny.
Odrůdu hokkaido, která je k přípravě smažené dýně nejvhodnější, využívá také alternativní medicína, která doporučuje pravidelnou konzumaci této dýně pro správnou funkci trávicí soustavy (mimochodem zbavuje střeva parazitů) a při obtížích s močovým měchýřem i ledvinami. A podle některých studií má hokkaido příznivý účinek jako podpůrný prostředek třeba při léčení nezhoubného zvětšení prostaty a kardiovaskulárních chorob.
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.bylinkyprovsechny.cz
Publikováno: 16. 8. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová