reklama

Nevoní vám rybí filé? Zkuste místo něj vychytanou smaženou dýni

Nečekaně lahodná smažená dýně à la rybí filé je dobrý tip pro následující týdny, kdy začnou na zahradách, terasách i balkonech dozrávat tyto plody, které jsou vítaným zpestřením v kuchyni a zároveň představují bohatý zdroj vlákniny, vitamínů a dalších důležitých látek.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Koření na ryby změní smaženou dýni v lahůdku

Smažená dýně podle našeho vychytaného receptu určitě potěší ty, kteří zrovna nemilují rybí maso, jsou vegetariáni, nebo chtějí jenom vyzkoušet něco nového. K jejímu dochucení totiž můžete použít nejen grilovací koření, ale také kořenící směs na ryby, která dodá dýni nečekaně rafinovanou chuť.

Co budete potřebovat:

  • 1 dýni hokkaido
  • koření na ryby
  • 1 hrnek strouhaného sýra
  • 1 lžičku papriky
  • 1 lžičku sušeného česneku
  • hladkou mouku
  • 1 vejce
  • olivový olej

Oloupanou dýni, kterou zbavíte zrníček, nařežte na zhruba půlcentimetrové půlměsíčky, které obalte v koření.

Připravte si netradiční strouhanku, která vznikne tak, že smícháte v poměru 2:1 klasickou strouhanku s nastrouhaným sýrem, třeba goudou, čedarem, ale stačí i „obyčejný“ eidam. Směs ještě vylepšíte lžičkou sušeného česneku a lžičkou červené papriky.

Podkovy z dýňové dužiny obalte ve směsi koření na ryby
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Podkovy z dýňové dužiny obalte ve směsi koření na ryby

Nejlépe chutná s bramborovou kaší

Okořeněné kousky dýně obalte v klasickém trojobalu, naskládejte do pekáče nebo velkého hrnce, pokapejte dobrým olivovým olejem a dejte péct nebo grilovat do trouby na 220 °C po dobu asi 10 – 15 minut.

Dýni v lahodném trojobalu naskládejte na plech a dejte péci do trouby
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Dýni v lahodném trojobalu naskládejte na plech a dejte péci do trouby

Smažená dýně by měla být vypečená do zlatova a křupavá, takže ji během přípravy průběžně hlídejte, aby se nespálila. Správně upečené dýňové „řízečky“ à la filé mají křupavý trojobal, uvnitř jsou krásně měkké a vyznačují se máslovou chutí. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory, ale s bramborovou kaší to bude naprostá lahůdka, kterou určitě ocení i malí strávníci.

Nejen smažená dýně dodá vitamíny

Dýni by se v jídelníčku neměli vyhýbat ani přesvědčení milovníci masa, protože pod její slupkou se skrývá bohatá zásobárna vitamínu C či provitamínu A a její dužina je plná hořčíku, železa, zinku, draslíku, selenu, beta-karotenu a zapomenout nesmíme na vlákninu, bílkoviny či nenasycené mastné kyseliny.

Dýně hokkaido je krásná jako dekorace, ale patří ji místo i mezi super zdravými potravinami
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Dýně hokkaido je krásná jako dekorace, ale patří ji místo i mezi super zdravými potravinami

Odrůdu hokkaido, která je k přípravě smažené dýně nejvhodnější, využívá také alternativní medicína, která doporučuje pravidelnou konzumaci této dýně pro správnou funkci trávicí soustavy (mimochodem zbavuje střeva parazitů) a při obtížích s močovým měchýřem i ledvinami. A podle některých studií má hokkaido příznivý účinek jako podpůrný prostředek třeba při léčení nezhoubného zvětšení prostaty a kardiovaskulárních chorob.

Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.bylinkyprovsechny.cz

Publikováno: 16. 8. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová