reklama

Nastartujte si chuťové buňky - je tu recept na trhací chleba se špekem, česnekem a bylinkami

Znáte trhací chleba? Je to zajímavý nápad, jak ozvláštnit zahradní piknik, připravit originální večeři nebo vzít takový netradiční pokrm sebou na cestu. Kromě receptu, který vám nabízíme, můžete vyzkoušet i spoustu dalších obměn náplně. Trhací chleba může být připravený nejen naslano, ale i nasladko.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak připravit trhací chleba?

Trhaný nebo trhací chléb může být zlatým hřebem venkovní oslavy, ale můžete ho zkusit připravit i třeba jen rodině k večeři. Recepty na trhací chleba se liší v přísadách, ale základ je obvykle stejný a těsto na chleba se nechává kynout.

Co budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 250 g mléka
  • 7 g droždí
  • 2 lžičky soli
  • 2 vejce

Náplň: 

  • 250 g anglické slaniny nebo špeku
  • 12 stroužků česneku
  • 125 ml olivového oleje
  • 250 g tvarohového sýra
  • 65 g brusinek
  • 70 g pistácií
  • šalvěj a rozmarýn
  • máslo na potírání

Suroviny na těsto smíchejte podle tradičního způsobu. Tedy připravte kvásek (přidejte do něj lžíci cukru) a později vzešlý kvásek smíchejte s dalšími surovinami.

Nechte vykynout kvásek
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nechte vykynout kvásek

Zatímco bude kvásek kynout, nakrájejte si slaninu nebo špek, dejte do pekáčku společně se stroužky česneku a dejte pomalu péci.

Pečený česnek použijte na pesto
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Pečený česnek použijte na pesto

Než se dopeče slanina s česnekem, připravte si těsto. Kvásek vlijte do prosáté mouky, přidejte vejce a umíchejte hladké těsto. Těsto zjemněte olivovým olejem. Kompaktní těsto dejte minimálně na hodinu kynout na teplé místo.

Připravte tradiční kynuté těsto na chleba
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Připravte tradiční kynuté těsto na chleba

Upečený česnek a lehce roztopenou slaninu vyndejte z trouby. Česnek použijete na výrobu jednoduchého pesta. 

Slaninu nakrájejte na kousky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Slaninu nakrájejte na kousky

Pečený česnek oloupejte a rozetřete v misce. Přidejte najemno nakrájené bylinky. Vše můžete umixovat.

Slaninu nakrájejte na kousky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Slaninu nakrájejte na kousky

Vykynulé těsto ručně propracujte a poté rozválejte na vále do placky.

Vykynulé těsto propracujte
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vykynulé těsto propracujte

Placku potřete připraveným pestem. 

Rozválené těsto potřete pestem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Rozválené těsto potřete pestem

Pesto posypte tvarohovým sýrem, místo něj pak můžete vyzkoušet třeba balkánský sýr, fetu nebo nastrouhanou mozzarellu. Společně se sýrem přidáme i opečenou slaninu. Vylepšete brusinkami a nasekanými pistáciemi.

Na pesto dejte sýr a slaninu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na pesto dejte sýr a slaninu

Placku smotejte do závinu. Z něj pak budete krájet široké špalíky. Špalíky skládejte do dortové formy nebo pekáče těsně vedle sebe, každý dílek po stranách pomažte změklým máslem.

Těsto s nádivkou stočte do závinu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Těsto s nádivkou stočte do závinu
Špalíky potřete máslem a složte k sobě
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Špalíky potřete máslem a složte k sobě

Špalíky potřete rozšlehaným vejcem se špetkou soli. Posypte zbytkem sekaných pistácií. Dejte do trouby zapéct asi na 40 minut při teplotě maximálně 160 °C. 

Tento vcelku jednoduchý pokrm můžete servírovat studený i teplý, a samozřejmě s mnoha různými obměnami vnitřní náplně. Vyzkoušejte kromě pesta a slaniny také houby, mleté maso nebo zeleninu.

Zdroj informací: Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 19. 7. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová