Znáte trhací chleba? Je to zajímavý nápad, jak ozvláštnit zahradní piknik, připravit originální večeři nebo vzít takový netradiční pokrm sebou na cestu. Kromě receptu, který vám nabízíme, můžete vyzkoušet i spoustu dalších obměn náplně. Trhací chleba může být připravený nejen naslano, ale i nasladko.
Jak připravit trhací chleba?
Trhaný nebo trhací chléb může být zlatým hřebem venkovní oslavy, ale můžete ho zkusit připravit i třeba jen rodině k večeři. Recepty na trhací chleba se liší v přísadách, ale základ je obvykle stejný a těsto na chleba se nechává kynout.
Co budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 50 g másla
- 250 g mléka
- 7 g droždí
- 2 lžičky soli
- 2 vejce
Náplň:
- 250 g anglické slaniny nebo špeku
- 12 stroužků česneku
- 125 ml olivového oleje
- 250 g tvarohového sýra
- 65 g brusinek
- 70 g pistácií
- šalvěj a rozmarýn
- máslo na potírání
Suroviny na těsto smíchejte podle tradičního způsobu. Tedy připravte kvásek (přidejte do něj lžíci cukru) a později vzešlý kvásek smíchejte s dalšími surovinami.
Zatímco bude kvásek kynout, nakrájejte si slaninu nebo špek, dejte do pekáčku společně se stroužky česneku a dejte pomalu péci.
Než se dopeče slanina s česnekem, připravte si těsto. Kvásek vlijte do prosáté mouky, přidejte vejce a umíchejte hladké těsto. Těsto zjemněte olivovým olejem. Kompaktní těsto dejte minimálně na hodinu kynout na teplé místo.
Upečený česnek a lehce roztopenou slaninu vyndejte z trouby. Česnek použijete na výrobu jednoduchého pesta.
Pečený česnek oloupejte a rozetřete v misce. Přidejte najemno nakrájené bylinky. Vše můžete umixovat.
Vykynulé těsto ručně propracujte a poté rozválejte na vále do placky.
Placku potřete připraveným pestem.
Pesto posypte tvarohovým sýrem, místo něj pak můžete vyzkoušet třeba balkánský sýr, fetu nebo nastrouhanou mozzarellu. Společně se sýrem přidáme i opečenou slaninu. Vylepšete brusinkami a nasekanými pistáciemi.
Placku smotejte do závinu. Z něj pak budete krájet široké špalíky. Špalíky skládejte do dortové formy nebo pekáče těsně vedle sebe, každý dílek po stranách pomažte změklým máslem.
Špalíky potřete rozšlehaným vejcem se špetkou soli. Posypte zbytkem sekaných pistácií. Dejte do trouby zapéct asi na 40 minut při teplotě maximálně 160 °C.
Tento vcelku jednoduchý pokrm můžete servírovat studený i teplý, a samozřejmě s mnoha různými obměnami vnitřní náplně. Vyzkoušejte kromě pesta a slaniny také houby, mleté maso nebo zeleninu.
Zdroj informací: Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 19. 7. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová