Kynuté koláče s tvarohovou náplní a náloží čerstvých jahod nejen neodolatelně voní, ale jsou také pastvou pro oči. Hodí se k snídaní i k svačině a uděláte jimi radost hlavně dětem. Můžete je klidně zabalit s sebou na výlet. Dáte si s námi?
Co ještě udělat z jahod? Rozhodně kynuté koláče!
Sezóna sklizně jahod je ve svém vrcholu, ovoce je potřeba zpracovat. Co takhle připravit si nejen k nedělní kávě kynuté koláče s jahodami. Přinášíme recept, ze kterého připravíte cca 14 koláčků. Příprava vám zabere přibližně 1 hodinu (včetně doby kynutí), samotné pečení pak 20 minut. Věříme, že to s námi zvládnete.
Připravte si:
Na kynutý koláč:
- 200 g hladké mouky
- 12 g čerstvého droždí
- 30 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 50 g povoleného másla
- 1 lžíci rumu
- 50 ml teplého mléka
- špetku soli
- větší špetku mleté vanilky
- jahody (asi 300 g)
- 1 rozkvedlané vejce na potření koláčů
Na tvarohovou náplň
- 250 g polotučného tvarohu z vaničky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1,5 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 1 žloutek
Na drobenku
- 120 g polohrubé mouky
- 110 g krupicového cukru
- 80 g povoleného másla
Jak postupovat?
Začněte tím, že si z nachystaných surovin připravíte kvásek. Do vyšší nádoby nalijte celých 50 ml teplého mléka. Přidejte rozdrobené čerstvé droždí, jednu lžíci hladké mouky a jednu lžíci krupicového cukru. Vše dobře promíchejte, vysokou nádobu přikryjte utěrkou a počkejte min. 10 minut, než vám kvásek vzejde.
Ve velké míse zatím smíchejte zbylou mouku s cukrem, špetku soli, vejce a žloutek, povolené máslo, mletou vanilku a lžíci rumu. Na závěr přidejte vzešlý kvásek. Těsto musíte hníst rukama, dokud nebude hladké. Můžete si pomoct kuchyňským robotem. Hotové těsto dejte kynout na teplé místo pod utěrku. Zde vám může pomoct trouba vyhřátá na nejnižší stupeň, kterou během kynutí necháte pootevřenou. Těsto nechte kynout alespoň 30 minut.
Teď je čas připravit tvarohovou náplň. V míse jednoduše smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovým pudinkovým práškem a jedním žloutkem. Tvarohovou směs dobře promíchejte. Jahody podle velikosti nakrájejte na kolečka nebo na celé poloviny.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu a vykrajujte kolečka. Počítejte, že koláče v troubě ještě zvětší svůj objem. V každém koláči udělejte důlek pro náplň, okraje koláčů pomažte rozkvedlaným vejcem a důlky naplňte připravenou tvarohovou náplní. Do tvarohové náplně položte několik kousků nakrájených jahod a ty ještě posypte připravenou drobenkou.
Plech s koláči vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte tak dlouho, dokud okraje koláčů nezezlátnou. Přibližná doba pečení je 15–20 minut. Zbytečně troubu neotevírejte, abyste své dílo nezkazili změnou teploty – pomůže trouba s velkým průzorem a dobrým osvětlením. Po vychladnutí můžete koláče s radostí nedočkavcům okolo podávat.
Nejen tyto koláče upečete k dokonalosti v XXL troubě MORA VTS 556 BXB s funkcí páry a 12 pečicími programy. Chytře rozmístěná topná tělesa a extra velký objem 77 l zaručují spolu s klenutým vnitřkem dokonale propečené a jídlo ze všech stran. Neobvyklé je i rozpětí teploty 50-300 °C s přesností nastavení na jeden stupeň. Pro milovníky smažených dobrot má trouba i funkci pro horkovzdušné fritování bez tuku. Dva teleskopické výsuvy zabezpečí snadnější manipulaci s nádobím, zatímco tiché zavírání a otevírání dvířek přinese komfort při každodenním provozu. Perfektní vyčištění párou zajistí funkce ECO Clean i bez nutnosti použít čisticí prostředek. Trouba spadá do úsporné třídy A. Stojí 8 990 Kč.
Další recepty najdete na www.mora.cz/receptar/.
Zdroj: MORA MORAVIA s.r.o.
Publikováno: 14. 7. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce