Recept na netradičně připravená naložená vejce se hodí nejen o Velikonocích. Přijde vhod kdykoliv, když vám v kuchyni zůstanou natvrdo uvařená vejce. A díky těm správným ingrediencím je ocení i milovníci pikantních dobrůtek.
Naložená vejce v netradiční lázni
Pikantní naložená vejce získají svou skvělou chuť díky dvěma netradičním nálevům. Jeden připravíte z nastrouhané červené řepy a ten druhý z černého uzeného čaje Lapsang Souchong. Do každého nálevu přidejte bobkový list a do nálevu z čaje ještě skořici, badyán, sečuánský pepř a sójovou omáčku, nejlépe její tmavou a ostřejší variantu.
Odvaru z červené řepy dodá pořádné grády zase odvar z chilli papriček. Oba nálevy rovněž osolte a lehce přislaďte.
Nic nepřijde nazmar
Nálevy povařte asi deset minut, aby se všechny ingredience důkladně vymacerovaly, a když jsou hotovy, nechte je zchladnout cca na 80 °C. Mezitím oloupejte natvrdo uvařená vejce a naskládejte je do zavařovacích sklenic s uzávěrem. Zchladlé nálevy nalijte do sklenic s vejci, včetně použitého koření. Takto naložená vejce ještě zavařte, protože pak vydrží v lednici i několik měsíců.
Naložená vejce v netradičních nálevech chutnají skvěle na obložených chlebech namazaných vaší oblíbenou pomazánkou nebo kvalitním taveným sýrem. A pokud budete takto upravená vajíčka servírovat hned poté, co je vyrobíte, pak využijete i řepu a čaj z vývaru, a to jako vskutku originální oblohu, která ještě podtrhne delikátní chuť obložených chlebů.
Tip pro vás: Šikovní pomocníci
Příprava nakládaných vajec je sice velmi jednoduchá a rychlá, ale i při ní využijete v kuchyni chytré pomocníky, jakými jsou moderní kuchyňské náčiní a nádobí. Ty z řady Functional Form od firmy Fiskars jsou vyrobeny z velmi kvalitních materiálů, jsou ergonomické a velmi dobře se udržují. Struhadla i hrnce, které jsou navíc ideální pro vaření na sklokeramické desce, snadno očistíte a omyjete a bude se vám s nimi skvěle pracovat.
Zdroj: pořad Receptář Prima nápadů
Publikováno: 1. 7. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová