reklama

Co s krtkem v květináči? Sníst

Omrzely vás už stále dokola omílané štrůdly, bublaniny a bábovky na deset tisíc způsobů, které připravujete pokaždé, když se blíží nějaká návštěva? Proto vám nabízíme netradiční dezert, který asi dobře znáte, ale určitě jste se s ním dosud nesetkali v takové formě – nebo spíše v květináči. Přivítejte na scéně krtkův dort, který je inovovaný a chutný.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Netradiční dezert s názvem Krtek v květináči

Tradiční krtkův dort asi zná kdekdo. Dá se koupit v obchodě již připravený v sáčku či krabici, takže vám při rychlé přípravě odpadne navažování surovin. Pokud čekáte nenadálou návštěvu, takový rychlý moučník se perfektně hodí. Na druhou stranu se krtkův dort stal hitem na téměř každé dětské oslavě, takže jeho věhlas poněkud upadá. Můžete mu ale vrátit slávu podle našeho návodu, který je vylepšený, a dokonce i vtipný.

Co budete potřebovat:

  • 4 vajíčka
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • špetku soli
  • 160 g cukru krupice
  • 120 g hladké mouky
  • 40 g hořkého kakaa
  • prášek do pečiva
  • čokoládové pecičky
Suroviny by měly mít pokojovou teplotu, aby se dobře spojily
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Suroviny by měly mít pokojovou teplotu, aby se dobře spojily

Postup:

Nejprve si ušlehejte bílky do polotuhé hmoty, přidejte špetku soli a potom začněte postupně přidávat krupicový cukr. Žloutky utřete s olejem do pěny a pomalu je přilévejte do vyšlehaného bílkového sněhu.

Nejprve ušlehejte sníh, posléze přidávejte sypkou složku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nejprve ušlehejte sníh, posléze přidávejte sypkou složku

Mouku, kakao a kypřicí prášek smíchejte dohromady a vsypte do tekuté složky. Na závěr přidejte čokoládové pecičky, které ale do těsta vpravte ručně stěrkou. Výsledkem by mělo být vláčné tmavě hnědé těsto.

Promícháním vytvořte hladké čokoládové těsto
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Promícháním vytvořte hladké čokoládové těsto

Těsto přelijte do vymazané a vysypané formy, případně ji vyložte pečicím papírem. Pečte cca 30–40 minut při teplotě 150 °C. 

Korpus upečte ve vyhřáté troubě
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Korpus upečte ve vyhřáté troubě

Vychladlý korpus vyjměte z formy, dejte do mixéru a rozsekejte na jemnou drobenku.

V mixéru upečený korpus rozdrobte
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
V mixéru upečený korpus rozdrobte

Příprava krému:

  • tučný a polotučný tvaroh
  • 1 šlehačka
  • cukr dle chuti

Všechny suroviny na krém spojte v míse (můžete použít i robot nebo ruční šlehač).

Na krém budete potřebovat tvaroh a šlehačku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na krém budete potřebovat tvaroh a šlehačku

A nyní přichází hlavní hřeb vtipu. Netradiční dezert naplníme do čistých květináčů.

Místo misek si připravte čisté květináče
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Místo misek si připravte čisté květináče

Spodní otvor v květináči ucpěte třeba piškotem, kouskem čokolády, fondánem nebo marcipánem či kouskem ovoce. Potom zhruba do 1/3 květináče nasypte rozdrobený korpus a na něj navrstvěte tvarohový krém.

Do květináčů navrstvěte drobenku, krém a ovoce
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Do květináčů navrstvěte drobenku, krém a ovoce

Můžete pro odlehčení přidat čerstvé ovoce – banány, jahody, borůvky a podobně

Přidejte čerstvé ovoce nakrájené na kousky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Přidejte čerstvé ovoce nakrájené na kousky

Ovoce ještě lehce překryjte krémem – nebojte se vytvořit pěknou čepici si špičky. Aby byl krtinec jako živý, posypte krém zbytkem rozdrobeného korpusu.

Aby byl krtinec dokonalý, posypte krém zbytkem drobenky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Aby byl krtinec dokonalý, posypte krém zbytkem drobenky

Aby krtek v květináči nebyl jako netradiční dezert úplně fádní, ozdobte krtinec několika lístky máty nebo meduňky. Tento nápad báječně obveselí dětskou párty nebo nenadálou návštěvu. Zkuste svým hostům naservírovat takto vkusně a chutně naplněné květináče a uvidíte, že sklidíte minimálně potlesk.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 22. 6. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová