Připravte si k odpolední kávě nebo čaji jednoduché, ale velmi chutné brynzové sušenky. Do těsta dejte místo másla nebo oleje vyškvařené sádlo a vaše brynzové sušenky budou skutečně delikatesní a jemné. Pokud je nesníte všechny naráz, můžete si je uchovat v dobře uzavíratelné nádobě.
Připravte si brynzové sušenky
Tradiční brynza je měkký, míšený, solený a drobivý 100% ovčí sýr poloroztíratelné konzistence. Vyrábí se z minimálně 50% koncentrovaného ovčího mléka a je podobný řeckému sýru feta. Brynza snižuje škodlivý cholesterol, pomáhá se snížením krevního tlaku a upravuje hladinu cukru v krvi. Je skvělá v prevenci proti rakovině tlustého střeva a zvyšuje imunitu. Obsahuje až dvojnásobek vápníku, než najdeme v kravském mléku.
![Pravá brynza se vyrábí z ovčího mléka a je považovaná za delikatesu](https://img.primadoma.cz/w_2/62/c7/column/62c735fe2a10877141225ca0c7b8938e_depositphotos_27200221_l.jpg)
Nejčastěji se s brynzou setkáme v tradičním slovenském pokrmu – brynzových haluškách. Skvěle se vyjímá v salátech, ve kterých jsou rajčata a papriky. Výborná je i na čerstvě upečeném chlebu nebo na pečených krekrech – anebo v pečených krekrech. A proto si upečeme brynzové sušenky.
Co budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g sádla
- 250 g brynzy
- 3 vejce
- sůl
- prášek do pečiva
- hrubozrnná sůl
- grilovací koření
![Základem těsta je brynza, škvařené sádlo, mouka a vejce](https://img.primadoma.cz/w_2/5e/82/column/5e82d16504ea6d42fa5b8b4f3e0be07b_e432db57dca060ff3a07d8b2f3e78d65.jpg)
Postup přípravy
Nejprve si do mísy prosejte mouku a kypřicí prášek. Přidejte vejce a sádlo, nakonec do směsi nadrobte brynzu.
![Místo másla přidejte vepřové vyškvařené sádlo](https://img.primadoma.cz/w_2/66/de/column/66def8c00618e2b649b4420507860878_fa487d849482bbec46e6e2a0a2e29bfd.jpg)
Všechno dohromady spojte v míse v kompaktní a hladké těsto.
![Ze surovin vypracujte pevné a nedrobivé těsto](https://img.primadoma.cz/w_2/7b/c4/column/7bc4301feb8eda425a85332c57e1a560_b8d01f850b2325c6c7382494f59372b7.jpg)
Těsto můžete nechat chvilku odpočinout a potom bude potřeba ho rozválet na placku o tloušťce několika milimetrů.
![Rozválejte hladké těsto na placku](https://img.primadoma.cz/w_2/ec/6e/column/ec6ea6e2685581bada4777e6a27dc418_53ab2cabd04542007a50d351d269720d.jpg)
Rádýlkem nebo nožem placku rozkrájejte na stejné pásy, ty pak na obdélníčky nebo čtverečky – to budou brynzové sušenky.
![Placku rozkrájejte na obdélníčky nebo čtverečky](https://img.primadoma.cz/w_2/26/85/column/268563ea19a253435e44c62ee971aa62_b9d3d04e5c36f507d20b89ea482b91c3.jpg)
Nakrájené sušenky přeneste na plech vystlaný pečicím papírem. Brynzové sušenky potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubozrnnou solí nebo grilovacím kořením, případně obojím. Můžete zvolit i jiný druh koření, pokud máte nějaké vysloveně oblíbené.
![Posypte solí a grilovacím kořením](https://img.primadoma.cz/w_2/d6/c8/column/d6c84881c8d417ebed41ca8b9f18185c_e158a9093024d3df25b4297926917509.jpg)
Vyhřejte troubu na 180 °C a vložte do ní plech s brynzovými sušenkami. Pečte cca 10–15 minut.
![Upečte v předehřáté troubě](https://img.primadoma.cz/w_2/a0/a3/column/a0a37afdae946ae62a8fd58eb8bfc93d_664aabed3d9ad75ff829dd92a5c22161.jpg)
Upečené a vychladlé brynzové sušenky přeložte z plechu do misky nebo na talíř a servírujte ke kávě nebo čaji.
Tip redakce:
Vyzkoušejte i další pokrmy s brynzou. Uvidíte, že si nakonec tento netradiční sýr zamilujete.
- brynzové pirožky
- bramboráky se smaženou cibulkou a brynzou
- zapečené brambory s brynzou a smetanou
- zapékané těstoviny s brynzou
- brynzovou pomazánku (obdoba budapešťské pomazánky)
- bramborové lokše s brynzou a škvarky
Strouhanou brynzu můžete dokonce přidat ke strouhaným bramborám a usmažit vylepšené bramboráky, hodí se i do pomazánky s červenou řepou nebo s kořenovou zeleninou.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, receptia.cz
Publikováno: 31. 5. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová